Chruściki drożdżowe

Opublikowano: 23.06.2023 r., 21:05 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chruściki drożdżowe posypane cukrem pudrem.
Chruściki drożdżowe
Chruściki drożdżowe z cukrem pudrem to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne chrusty.
Przygotowanie 60 min
646 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Drożdże świeże - pół opakowania (50 g)
  • Masło - roztopione (80 g)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (1500 ml)
  • Cukier puder (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, miseczka, ściereczka

Przepis na chruściki drożdżowe krok po kroku

Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj połowę cukru, 1 łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłym miejscu.

Jajka wybij do miski i roztrzep z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli.

Następnie do jajek przesiej pozostałą mąkę, mleko, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.

Składniki dokładnie wyrabiaj przez około 20 minut.

Po tym czasie miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.

W garnku rozgrzej olej do temperatury 180°C.

Wyrośnięte ciasto podziel na porcje. Każdą z nich rozwałku na cienki placek i pokrój go w paski.

Każdy pasek ciasta przekrój na mniejsze, ukośne kawałki. Po średzku każdego kawałka zrób nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta.

Chrusty smaż w gorącym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.

Usmażone chrusty ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Gotowe chrusty posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na chruściki drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat chruścików drożdżowych

Chruściki drożdżowe z cukrem pudrem to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Domowe chruściki warto przygotować na tłusty czwartek. Chruściki są ciężkostrawne, dlatego nie powinny znaleźć się w diecie osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego. Przepis na chruściki drożdżowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże świeże, masło, mleko, jajka, olej rzepakowy, cukier puder oraz sól.

A jak zrobić chruściki drożdżowe? Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj połowę cukru, 1 łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłym miejscu. Jajka wybij do miski i roztrzep z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli. Następnie do jajek przesiej pozostałą mąkę, mleko, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Składniki dokładnie wyrabiaj przez około 20 minut. Po tym czasie miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na porcje. Każdą z nich rozwałku na cienki placek i pokrój go w paski. Każdy pasek ciasta przekrój na mniejsze, ukośne kawałki. Po średzku każdego kawałka zrób nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta. Chrusty smaż w gorącym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone chrusty ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe chrusty posyp cukrem pudrem.

Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk.

Podsumowując: wiesz już, jak usmażyć pyszne chrusty w domu. Najlepsze chusty są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczne wyroby drożdżowe warto podać z dodatkiem herbaty lub kawy.

Alergeny w chruścikach drożdżowych

Lista alergenów dla chruścików drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze chruścików drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

Chruściki drożdżowe to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Chrusty smażone są na głębokim oleju, dlatego nie są polecane osobom będącym na diecie lekkostrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
646.31
646.31
Białko (g)
3.86
3.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
17.47
17.47
Węglowodany przyswajalne (g)
17.31
17.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
62.46
62.46
Tłuszcze nasycone (g)
6.58
6.58
Tłuszcze nienasycone (g)
55.87
55.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
39.80
39.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
16.07
16.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.97
23.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
11.41
11.41
Potas (mg)
58.15
58.15
Wapń (mg)
19.35
19.35
Żelazo (mg)
1.23
1.23
Szacunkowy indeks glikemiczny chruścików drożdżowych 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chruścików drożdżowych

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Drożdże świeże
50 g
pół opakowania
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Masło
80 g
roztopione
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
1500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 2
10.50
Za 1500 ml
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
36.00