Chruściki drożdżowe
Opublikowano: 23.06.2023 r.
Chruściki drożdżowe z cukrem pudrem to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne chrusty.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Drożdże świeże - 50 g (pół opakowania)
- Masło - 80 g (roztopione)
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 1500 ml (do smażenia)
- Cukier puder - 40 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska, miseczka, ściereczka
Przepis krok po kroku
- Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj połowę cukru, 1 łyżkę mąki oraz pół szklanki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłym miejscu.
- Jajka wybij do miski i roztrzep z pozostałym cukrem oraz szczyptą soli.
- Następnie do jajek przesiej pozostałą mąkę, mleko, rozpuszczone masło oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
- Składniki dokładnie wyrabiaj przez około 20 minut.
- Po tym czasie miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut.
- W garnku rozgrzej olej do temperatury 180°C.
- Wyrośnięte ciasto podziel na porcje. Każdą z nich rozwałku na cienki placek i pokrój go w paski.
- Każdy pasek ciasta przekrój na mniejsze, ukośne kawałki. Po średzku każdego kawałka zrób nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta.
- Chrusty smaż w gorącym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.
- Usmażone chrusty ułóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Gotowe chrusty posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Chruściki drożdżowe to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Chrusty smażone są na głębokim oleju, dlatego nie są polecane osobom będącym na diecie lekkostrawnej.