Chlebek z dyni

Opublikowano: 24.01.2022 r., 16:54 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny chlebek dyniowy
Chlebek z dyni
Chlebek z dyni to dobra alternatywa zwykłego pieczywa pszennego, poznaj mój przepis i przygotuj szybki i tani chleb z warzyw.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
111 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Puree z dyni - 1 szklanka (200 g)
  • Mąka gryczana - 1 szklanka (250 g)
  • Suszona żurawina - 2 łyżki (20 g)
  • Drożdże świeże - 1/2 kostki (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka keksówka, miska

Przepis na chlebek z dyni krok po kroku

Odrobinę mąki wymieszaj z drożdżami, cukrem i ciepłą wodą. Wymieszaj i odstaw na 20 minut.

Pozostałe składniki wymieszaj w osobnej misce.

Połącz rozczyn z wcześniej wymieszanymi składnikami.

Dokładnie wymieszaj i przelej ciasto do foremki, najlepiej niech to będzie keksówka.

Upiecz chleb w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na chlebek z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat chlebka z dyni

Na co dzień korzystamy z produktów lub posiłków, które bywają niezastąpionymi elementami diety, jednak z czasem powtarzające się posiłki mogą doprowadzić do przesytu. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na chlebek z dyni.

Delikatne, ciepłe, chrupiące na zewnątrz i miękkie od środka, jest idealną bazą pod śniadania lub kolacje. Jak już zaznaczyliśmy na początku, z czasem ta idealna baza może zacząć delikatnie nudzić nasze spragnione nowości podniebienia, dlatego słyszymy o takich rzeczach jak chlebki bananowe czy dyniowe i na tym drugim się dzisiaj skupimy naszą uwagę.

Mój dzisiejszy przepis na domowy chlebek z dyni jest szybki i prosty. Nic wymyślnego czy niezwykle utrudnionego, przez co spędzimy niezliczone godziny w kuchni.

Głównym składnikiem, jak się zapewne domyślacie, będzie dynia. Samo to piękne warzywo jest idealną bazą dla wielu potraw, takich jak krem, pasty czy też pasztety. To niskokaloryczne, lecz słodkie warzywo jest coraz częściej wykorzystywane w kuchni, ponieważ dostarcza w okolicach 34 kcal na 100 gram masy, zawiera witaminy A, E, C, selen, potas, magnez, cynk oraz kwas foliowy, który jest szczególnie przydatny dla kobiet w ciąży.

Warto również korzystać z produktów dyniowych – olej i pestki dyni są bogate w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są istotne dla prawidłowej pracy organizmu. Skoro poznaliśmy już odrobinę informacji o głównym składniku dzisiejszego wypieku, możemy przejść dalej.

Zatem, jak zrobić chlebek z dyni na drożdżach?

Bierzemy naszą dynię i kroimy ją na ćwiartki, skrupulatnie pozbywamy się pestek oraz miąższu ze środka (warto zarówno pestki i miąższ odłożyć do pojemniczka na bok, może się przydać!). Ćwiartki skrajamy na mniejsze części, ale na tyle duże, byśmy mogli wygodnie je zetrzeć na tarce, w celu przygotowania puree. Odrobinę mąki mieszamy z wodą, drożdżami i cukrem, po czym odstawiamy rozczyn na 20 minut. Przygotowany rozczyn mieszamy z puree i przelewany do wybranej formy. Tutaj możemy wykorzystać pestki, które wcześniej wyczyściliśmy, do posypania masy z wierzchu. Następnie nasze ciasto należy ułożyć w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 45 minut.

Po upływie trzech kwadransów nasz pyszny, dyniowy chlebek będzie dobry do spożycia. Sam widzisz jaki to prosty przepis.

Alergeny w chlebku z dyni

Lista alergenów dla chlebka z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chlebek z dyni

Wartości odżywcze chlebka z dyni

na 100g gotowej potrawy

Chleb będzie miał wysoki indeks glikemiczny ze względu na dynię ale będzie bezglutenowy, dzięki wykorzystaniu mąki gryczanej, która jest naturalnie bezglutenowa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
222.10
111.05
Białko (g)
7.06
3.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
42.04
21.02
Węglowodany przyswajalne (g)
36.31
18.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.74
2.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
4.80
2.40
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
0.69
Tłuszcze nienasycone (g)
3.43
1.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.40
1.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
0.51
Cholesterol (mg)
0.80
0.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
173.28
86.64
Witamina B6 (mg)
0.34
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.21
1.61
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.10
0.55
Retinol (µg (mcg))
4.40
2.20
Tiamina (mg)
0.31
0.15
Ryboflawina (mg)
0.19
0.09
Niacyna (mg)
3.83
1.91
Foliany (µg (mcg))
64.00
32.00
Beta karoten (µg (mcg))
1229.48
614.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
59.74
29.87
Potas (mg)
456.12
228.06
Wapń (mg)
30.44
15.22
Fosfor (mg)
200.66
100.33
Magnez (mg)
132.46
66.23
Żelazo (mg)
2.52
1.26
Cynk (mg)
2.09
1.05
Miedź (mg)
0.32
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka z dyni 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chlebka z dyni

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
200 g
1 szklanka
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.11
Za 200 g
Mąka gryczana
250 g
1 szklanka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Suszona żurawina
20 g
2 łyżki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Drożdże świeże
20 g
1/2 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
44.00