Chlebek bananowy z orzechami
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Masło roślinne (200 g)
- Banan - 4 średnie sztuki (500 g)
- Mąka pszenna typ 750 (500 g)
- Wiórki kokosowe (100 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
Przepis na chlebek bananowy z orzechami krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Masło roztop w garnku.
Banany rozgnieć widelcem.
Jajka wbij do miski i ubij je na jednolitą masę.
Następnie ciągle miksując dodaj do jajek cukier, następnie roztopione masło, a na koniec rozgniecione banany.
W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 1 łyżeczką sody.
Do mąki dodaj masę bananową i dokładnie wymieszaj.
Do ciasta dodaj wiórki kokosowe i posiekane orzechy, całość wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej do niej gotowe ciasto i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut lub do suchego patyczka (długi drewniany patyczek do szaszłyków wbijaj co jakiś czas w środek ciasta, gdy będzie suchy po wyciągnięciu to znaczy, ze ciasto jest upieczone).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Chlebek bananowy
-
Placek z bananami
-
Chlebek bananowy fit
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Wegański chlebek bananowy
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Ciasto bananowe z czekoladą
-
Chlebek bananowy z czekoladą
-
Ciasto bananowe Thermomix
-
Ciasto z bananami i czekoladą
-
Wege ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe bez jajek
-
Ciasto bananowe z orzechami
-
Chlebek bananowy
Więcej informacji na temat chlebka bananowego z orzechami
Chlebek bananowy z orzechami włoskimi to doskonała propozycja na pyszny i prosty w przygotowaniu deser. Świetnie sprawdzi się do wykorzystania większej ilości dojrzałych bananów, które musimy szybko wykorzystać. Deser ten świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty lub jako smaczna przekąska na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Przepis na chleb bananowy z orzechami jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go upiec. Produkty spożywcze niezbędne go jego przygotowania to jaja kurze, cukier, masło roślinne, banany, mąka pszenna, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, sól, soda oczyszczona oraz proszek do pieczenia. Produkty te są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować naszego przepisu.
Chlebek bananowy pochodzi z kuchni amerykańskiej i przypomina słodki chce, stąd jego nazwa. Dodatkowo ciasto bananowe pieczone jest w podłużnej formie, która podobna jest do tych, w których wypiekany jest chleb. Jako ciekawostkę nadmienię, ze w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Chleba Bananowego, który przypada na dzień 23 lutego.
A więc jak przygotować chlebek bananowy z orzechami włoskimi? Jajka ubij na jednolitą masę, następnie dodaj do nich cukier, roztopione masło i rozgniecione widelcem banany. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do mąki przelej masę bananową i całość dokładnie wymieszaj. Do ciasta dodaj wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy włoskie, wymieszaj i ciasto przelej do blaszki. Następnie całość piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone możesz zastosować metodę suchego patyczka, wtedy co jakiś czas w ciasto musisz wbić długi patyczek do szaszłyków, gdy po wyciągnięciu będzie suchy to znak, że ciasto jest już upieczone.
Podsumowując chlebek bananowy z orzechami włoskimi to doskonały dodatek do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się jako pyszny deser na spotkania z rodziną i ze znajomymi. Produkty są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować naszego przepisu.
Alergeny w chlebku bananowym z orzechami
Lista alergenów dla chlebka bananowego z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze chlebka bananowego z orzechami
Chlebek bananowy to doskonały pomysł na smaczną przekąskę. Stanowić będzie dobre źródło potasu, jednak pamiętaj, że jest to potrawa dość kaloryczna i bogata w cukru proste.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.