Przepis na chleb na maślance krok po kroku

Składniki dla 18 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, miska, blaszka keksowa 11x31 cm

Do miski wsyp wszystkie składniki z łyżeczką soli.

Dodaj ciepłą maślankę i 3 łyżki wody.

Ciasto wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakami.

Ciasto przełóż do keksówki i pozostaw na 30-40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Chleb na maślance podany na beżowej ściereczce, obok nóż i źdźbła zbóż.
Chleb na maślance
Koszt przygotowania dania
4.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
110 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Chleb na maślance - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie na maślance

Pieczywo jest znane od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.

Pełnoziarnisty chleb na maślance to kolejna pyszna propozycja przepisu na domowy chleb. Razowy, żytni i pszenny chleba z dodatkiem maślanki i suchych drożdży to fajna propozycja na oryginalne pieczywo. Idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy klasyczne pieczywo stanie się już nudne. Chleb możesz przygotować także z ziarnami, idealnie sprawdzi się jako dodatek siemię lniane, pestki dyni czy nasiona słonecznika. Przepis na chleb na maślance jest szybki i łatwy w przygotowaniu, proces ten niczym nie różni się od przygotowania tradycyjnego, pszennego pieczywa. Jak zrobić chleb na maślance dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Chleb na drożdżach i maślance to fajna i oryginalna propozycja domowego pieczywa. Idealnie sprawdzi się jako podstawa kanapek, dodatek do różnych past, sałatek, zup czy przekąsek.

Wartości odżywcze chleba na maślance

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(47g)
Energia (kalorie)
236.15 kcal
110.99 kcal
Białko
10.20 g
4.79 g

Węglowodany w chlebie na maślance

Na 100g
Na porcję
(47g)
Węglowodany
45.78 g
21.52 g
Węglowodany przyswajalne
38.84 g
18.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.94 g
3.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(47g)
Tłuszcz
1.98 g
0.93 g
Tłuszcze nasycone
1.05 g
0.49 g
Tłuszcze nienasycone
0.93 g
0.44 g
Tłuszcze jednonasycone
0.38 g
0.18 g
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
0.26 g
Cholesterol
3.04 mg
1.43 mg

Witaminy w przepisie na chleb na maślance

Na 100g
Na porcję
(47g)
Witamina A
6.32 µg (mcg)
2.97 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina C
0.57 mg
0.27 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.04 mg
0.02 mg
Retinol
6.07 µg (mcg)
2.85 µg (mcg)
Tiamina
0.49 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.36 mg
0.17 mg
Niacyna
4.20 mg
1.97 mg
Foliany
97.60 µg (mcg)
45.87 µg (mcg)
Beta karoten
3.22 µg (mcg)
1.51 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb na maślance

Na 100g
Na porcję
(47g)
Sód
41.50 mg
19.51 mg
Potas
130.58 mg
61.37 mg
Wapń
69.08 mg
32.47 mg
Fosfor
194.34 mg
91.34 mg
Magnez
53.74 mg
25.26 mg
Żelazo
2.88 mg
1.35 mg
Cynk
1.70 mg
0.80 mg
Miedź
0.21 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba na maślance 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie na maślance

Lista alergenów dla chleba na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%

Cena przygotowania chleba na maślance

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
300 g
2 szklanki + łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka żytnia typ 2000
200 g
1 i 2/3 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Maślanka 2%
310 ml
1 i 1/2 szklanki
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 1
1.41
Za 310 ml
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Koszt składników
10.00
Jak oceniasz przepis na chleb na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób