Chleb na maślance

Opublikowano: 03.02.2022 r., 20:41 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeży chleb na maślance
Chleb na maślance
Wypróbuj sprawdzony przepis na najlepszy chleb na maślance. Wyśmienity chleb z dodatkiem maślanki będzie idealną podstawą Twoich ulubionych kanapek.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 45 min
110 kcal
Kcal w porcji
47 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 18 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 - 2 szklanki + łyżka (300 g)
  • Mąka żytnia typ 2000 - 1 i 2/3 szklanki (200 g)
  • Maślanka 2% - 1 i 1/2 szklanki (310 ml)
  • Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, blaszka keksowa 11x31 cm

Przepis na chleb na maślance krok po kroku

Do miski wsyp wszystkie składniki z łyżeczką soli.

Dodaj ciepłą maślankę i 3 łyżki wody.

Ciasto wyrób ręcznie lub za pomocą miksera z hakami.

Ciasto przełóż do keksówki i pozostaw na 30-40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni C, a następnie 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Jak oceniasz przepis na chleb na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat chleba na maślance

Pieczywo jest znane od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.

Pełnoziarnisty chleb na maślance to kolejna pyszna propozycja przepisu na domowy chleb. Razowy, żytni i pszenny chleba z dodatkiem maślanki i suchych drożdży to fajna propozycja na oryginalne pieczywo. Idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy klasyczne pieczywo stanie się już nudne. Chleb możesz przygotować także z ziarnami, idealnie sprawdzi się jako dodatek siemię lniane, pestki dyni czy nasiona słonecznika. Przepis na chleb na maślance jest szybki i łatwy w przygotowaniu, proces ten niczym nie różni się od przygotowania tradycyjnego, pszennego pieczywa. Jak zrobić chleb na maślance dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Chleb na drożdżach i maślance to fajna i oryginalna propozycja domowego pieczywa. Idealnie sprawdzi się jako podstawa kanapek, dodatek do różnych past, sałatek, zup czy przekąsek.

Alergeny w chlebie na maślance

Lista alergenów dla chleba na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Mąka żytnia typ 2000
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • maślanka 2%

Wartości odżywcze chleba na maślance

na 100g gotowej potrawy

Chleb na maślance to pyszna i zdrowa propozycja domowego pieczywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(47g)
Energia (kcal)
236.15
110.99
Białko (g)
10.20
4.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(47g)
Węglowodany (g)
45.78
21.52
Węglowodany przyswajalne (g)
38.84
18.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.94
3.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(47g)
Tłuszcz (g)
1.98
0.93
Tłuszcze nasycone (g)
1.05
0.49
Tłuszcze nienasycone (g)
0.93
0.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.38
0.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
0.26
Cholesterol (mg)
3.04
1.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(47g)
Witamina A (µg (mcg))
6.32
2.97
Witamina B6 (mg)
0.15
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.07
Witamina C (mg)
0.57
0.27
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.02
Retinol (µg (mcg))
6.07
2.85
Tiamina (mg)
0.49
0.23
Ryboflawina (mg)
0.36
0.17
Niacyna (mg)
4.20
1.97
Foliany (µg (mcg))
97.60
45.87
Beta karoten (µg (mcg))
3.22
1.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(47g)
Sód (mg)
41.50
19.51
Potas (mg)
130.58
61.37
Wapń (mg)
69.08
32.47
Fosfor (mg)
194.34
91.34
Magnez (mg)
53.74
25.26
Żelazo (mg)
2.88
1.35
Cynk (mg)
1.70
0.80
Miedź (mg)
0.21
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba na maślance 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba na maślance

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
300 g
2 szklanki + łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mąka żytnia typ 2000
200 g
1 i 2/3 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Maślanka 2%
310 ml
1 i 1/2 szklanki
1.50
Za 330,0 ml
Liczba opakowań 1
1.41
Za 310 ml
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Koszt składników
10.00