Przepis na cheesecake krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, laska wanilii
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, okrągła forma do pieczenia, papier do pieczenia, miska, rondelek

Zacznij od przygotowania spodu: Na dno okrągłej formy ułóż papier do pieczenia. Masło roztop w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Wyłóż na spód blachy, dokładnie rozprowadź i wstaw do lodówki.

Przygotuj masę serową: Do miski włóż ser, dodaj całe jajka, żółtka, ksylitol, wanilię i sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksuj na gładką, jednolitą masę.

Wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wstaw na ok. godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie wyłącz piekarnik i studź sernik ok. 10 minut bez otwierania drzwiczek piekarnika. Po 10 minutach uchyl drzwiczki i studź ciasto kolejne 10 minut.

Przygotuj krem: śmietankę zmiksują z odrobiną ksylitolu i wanilii, w ilości zależnej od preferencji smakowych. Otrzymaną puszystą masą posmaruj sernik i wstaw do lodówki.

Podawaj ciasto udekorowane owocami.

sernik cheesecake
sernik cheesecake
Koszt przygotowania dania
41.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
332 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Cheesecake - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cheesecake

Cheesecake, czyli sernik nowojorski, to pomysł na pyszne ciasto jako deser po obiedzie, czy coś słodkiego do kawy. Odpowiednio udekorowany idealnie sprawdzi się również jako tort okolicznościowy, na przykład na urodziny, chrzest, czy komunię. Jego domowe przygotowanie jest łatwiejsze, niż mogłoby się to wydawać. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cheesecake koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który zawsze wychodzi. Na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jego przygotowania potrzebujesz ciastek maślanych lub herbatników oraz masła, sera twarogowego sernikowego, jajek, ksyliotlu oraz śmietanki i przypraw – głównie wanilii i niewielkiej ilości soku z cytryny. Przepis na cheesecake najlepiej zacząć od przygotowania spodu. W tym celu wystarczy pokruszyć ciasta lub herbatniki i wymieszać je z roztopionym masłem, ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem i wstawić do lodówki do schłodzenia. W tym czasie jajka, ksylitol i przyprawy należy zmiksować z twarogiem na sernik z wiaderka do uzyskania puszystej, jednolitej masy, którą następnie wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Kolejny etap, czyli pieczenie, jest bardzo ważny i warto tego przypilnować, aby sernik się nie przypalił, ani nie stał zakalcem. Kluczowy jest odpowiedni dobór temperatury i czasu – początkowo sernik powinien się piec około godziny w 180 stopniach, a następnie należy dać mu ostygnąć w ciepłym piekarniku. Drzwiczki należy uchylać stopniowo i powoli, to najlepsze rozwiązanie aby uniknąć zakalca i opadnięcia ciasta. Jako dodatek do sernika nowojorskiej podaje się ubitą z wanilią i cukrem śmietankę, dobre jako dekoracja i przełamanie słodkiego smaku są również świeże owoce, zwłaszcza jagodowe. Koniecznie czytaj dalej aby poznać przepis na to pyszne ciasto cheesecake, dobre na każdą okazję.

Wartości odżywcze cheesecake

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
195.84 kcal
332.93 kcal
Białko
8.48 g
14.41 g

Węglowodany w cheesecake

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
16.13 g
27.43 g
Węglowodany przyswajalne
15.99 g
27.18 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.15 g
0.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
12.21 g
20.76 g
Tłuszcze nasycone
9.24 g
15.70 g
Tłuszcze nienasycone
2.97 g
5.05 g
Tłuszcze jednonasycone
2.30 g
3.90 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.68 g
1.15 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
108.84 mg
185.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na cheesecake

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
64.93 µg (mcg)
110.38 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.43 µg (mcg)
0.74 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.55 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.32 mg
0.55 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
63.82 µg (mcg)
108.49 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.32 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.37 mg
0.64 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
27.08 µg (mcg)
46.04 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
11.85 µg (mcg)
20.15 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cheesecake

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
255.77 mg
434.82 mg
Potas
82.61 mg
140.43 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
64.44 mg
109.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
158.20 mg
268.94 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
7.24 mg
12.31 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.58 mg
0.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.50 mg
0.85 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cheesecake 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cheesecake

Lista alergenów dla cheesecake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania cheesecake

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
150 g
ok. 30 sztuk, w zależności od wielkości
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 150 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Koszt składników
62.00
Jak oceniasz przepis na cheesecake
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób