Cheesecake
- Herbatniki - ok. 30 sztuk, w zależności od wielkości (150 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Jajko (5 szt.)
- Żółtko jajka (5 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
Przepis na cheesecake krok po kroku
Zacznij od przygotowania spodu: Na dno okrągłej formy ułóż papier do pieczenia. Masło roztop w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Wyłóż na spód blachy, dokładnie rozprowadź i wstaw do lodówki.
Przygotuj masę serową: Do miski włóż ser, dodaj całe jajka, żółtka, ksylitol, wanilię i sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
Wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wstaw na ok. godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie wyłącz piekarnik i studź sernik ok. 10 minut bez otwierania drzwiczek piekarnika. Po 10 minutach uchyl drzwiczki i studź ciasto kolejne 10 minut.
Przygotuj krem: śmietankę zmiksują z odrobiną ksylitolu i wanilii, w ilości zależnej od preferencji smakowych. Otrzymaną puszystą masą posmaruj sernik i wstaw do lodówki.
Podawaj ciasto udekorowane owocami.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat cheesecake
Cheesecake, czyli sernik nowojorski, to pomysł na pyszne ciasto jako deser po obiedzie, czy coś słodkiego do kawy. Odpowiednio udekorowany idealnie sprawdzi się również jako tort okolicznościowy, na przykład na urodziny, chrzest, czy komunię. Jego domowe przygotowanie jest łatwiejsze, niż mogłoby się to wydawać. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cheesecake koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który zawsze wychodzi. Na pewno będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jego przygotowania potrzebujesz ciastek maślanych lub herbatników oraz masła, sera twarogowego sernikowego, jajek, ksyliotlu oraz śmietanki i przypraw – głównie wanilii i niewielkiej ilości soku z cytryny. Przepis na cheesecake najlepiej zacząć od przygotowania spodu. W tym celu wystarczy pokruszyć ciasta lub herbatniki i wymieszać je z roztopionym masłem, ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem i wstawić do lodówki do schłodzenia. W tym czasie jajka, ksylitol i przyprawy należy zmiksować z twarogiem na sernik z wiaderka do uzyskania puszystej, jednolitej masy, którą następnie wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Kolejny etap, czyli pieczenie, jest bardzo ważny i warto tego przypilnować, aby sernik się nie przypalił, ani nie stał zakalcem. Kluczowy jest odpowiedni dobór temperatury i czasu – początkowo sernik powinien się piec około godziny w 180 stopniach, a następnie należy dać mu ostygnąć w ciepłym piekarniku. Drzwiczki należy uchylać stopniowo i powoli, to najlepsze rozwiązanie aby uniknąć zakalca i opadnięcia ciasta. Jako dodatek do sernika nowojorskiej podaje się ubitą z wanilią i cukrem śmietankę, dobre jako dekoracja i przełamanie słodkiego smaku są również świeże owoce, zwłaszcza jagodowe. Koniecznie czytaj dalej aby poznać przepis na to pyszne ciasto cheesecake, dobre na każdą okazję.
Alergeny w cheesecake
Lista alergenów dla cheesecake przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze cheesecake
Dzięki wykorzystaniu cukry zamiast ksylitolu ciasto ma mniejszy indeks glikemiczny i kaloryczność.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.