Przepis na caprese z buraka krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Buraka dobrze umyj i obierz.

Pokrój go na bardzo cienkie plasterki.

Plastry buraka ułóż na talerzy.

Poukładaj na nim również kulki mozzarelli.

Całość skrop oliwą i przypraw solą, ziołami a także pieprzem.

Caprese z buraka podane na eleganckim talerzu.
caprese z buraka
Koszt przygotowania dania
3.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
229 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
25

Caprese z buraka - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o caprese z buraka

Caprese z buraka to świetna alternatywa dla niezwykle popularnej tradycyjnej wersji z pomidorem. Choć smakuje równie smacznie, będzie lepszym pomysłem zwłaszcza na jesień i zimę, kiedy dostępne są niezwykle smaczne buraki. Ma lekko słodkawy smak, który wspaniale komponuje się z mozzarellą. Będzie świetnym wyborem na szybką przystawkę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić caprese z buraka, by była niezwykle smaczna, a przy tym niezbyt skomplikowana, to ta receptura będzie świetną inspiracją. Całość zabiera niezwykle mało czasu, gdyż w jej przypadku wystarczy tylko pokroić buraki. Dobrze jest używać sera mozzarella w kulkach, dzięki czemu nie trzeba go nawet dzielić na mniejsze kawałki. W tym przypadku zrobienie sałatki zajmuje dosłownie kilka minut i można ją przygotować nawet w awaryjnej sytuacji. Sprawdzi się również dla początkujących kucharzy, którzy szukają sprawdzonych, ale naprawdę łatwych receptur na zdrowe i smaczne dania, a to takie właśnie jest.

Przepis na caprese z buraka jest bardzo prosty, a pozwala stworzyć danie niezwykle efektowne. To dlatego, że burak ze swoją bordową barwą wspaniale kontrastuje z bielą mozzarelli i zielenią ziół. Dzięki temu przyciąga wzrok wszystkich. To dobrze, gdyż jest naprawdę zdrową opcją, po którą warto jest sięgać. Całość można zrobić w kilkanaście chwil, jednak to nie szybkość przygotowania jest jej największym plusem, a jej smak i właściwości zdrowotne. Ta sałatka to prawdziwa skarbnica witamin. Głównie z powodu naprawdę sporej ilości buraka w środku. Można użyć ugotowanego warzywa, ale równie dobrze warto skorzystać z surowego, dzięki czemu zachowa on więcej cennych witamin i składników mineralnych. Burak to świetne źródło magnezu, potasu i cynku, a także witamin z grupy B, w tym także kwasu foliowego i błonnika. Zawiera również betainę i cholinę, które hamują rozwój nowotworów. Dlatego jego obecność w diecie jest tak cenna.

Te domowe caprese z buraka to idealny pomysł na szybką i przepiękną przystawkę. Ta sałatka to dobra opcja na imprezę. Jest pyszna, łatwa i szybka. Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować ją w kilka minut.

Wartości odżywcze caprese z buraka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(103g)
Energia (kalorie)
222.41 kcal
229.09 kcal
Białko
9.36 g
9.64 g

Węglowodany w caprese z buraka

Na 100g
Na porcję
(103g)
Węglowodany
6.32 g
6.51 g
Węglowodany przyswajalne
4.89 g
5.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.43 g
1.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(103g)
Tłuszcz
18.28 g
18.83 g
Tłuszcze nasycone
4.59 g
4.73 g
Tłuszcze nienasycone
13.69 g
14.10 g
Cholesterol
14.34 mg
14.77 mg

Witaminy w przepisie na caprese z buraka

Na 100g
Na porcję
(103g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na caprese z buraka

Na 100g
Na porcję
(103g)
Sód
324.68 mg
334.42 mg
Potas
166.61 mg
171.61 mg
Wapń
250.10 mg
257.60 mg
Żelazo
0.49 mg
0.51 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny caprese z buraka 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w caprese z buraka

Lista alergenów dla caprese z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Cena przygotowania caprese z buraka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
105 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Ser mozzarella light
70 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 70 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na caprese z buraka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób