Caprese z buraka

Opublikowano: 30.10.2021 r., 19:52 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Caprese z buraka podane na eleganckim talerzu.
Caprese z buraka
Caprese z buraka to świetna opcja na naprawdę smaczną, ale również zdrową sałatkę. Do jej przygotowania wystarczy tylko odrobina czasu i dwa produkty.
Przygotowanie 10 min
229 kcal
Kcal w porcji
103 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Burak 1 szt (105 g)
  • Ser mozzarella light (70 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przepis na caprese z buraka krok po kroku

Buraka dobrze umyj i obierz.

Pokrój go na bardzo cienkie plasterki.

Plastry buraka ułóż na talerzy.

Poukładaj na nim również kulki mozzarelli.

Całość skrop oliwą i przypraw solą, ziołami a także pieprzem.

Jak oceniasz przepis na caprese z buraka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat caprese z buraka

Caprese z buraka to świetna alternatywa dla niezwykle popularnej tradycyjnej wersji z pomidorem. Choć smakuje równie smacznie, będzie lepszym pomysłem zwłaszcza na jesień i zimę, kiedy dostępne są niezwykle smaczne buraki. Ma lekko słodkawy smak, który wspaniale komponuje się z mozzarellą. Będzie świetnym wyborem na szybką przystawkę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić caprese z buraka, by była niezwykle smaczna, a przy tym niezbyt skomplikowana, to ta receptura będzie świetną inspiracją. Całość zabiera niezwykle mało czasu, gdyż w jej przypadku wystarczy tylko pokroić buraki. Dobrze jest używać sera mozzarella w kulkach, dzięki czemu nie trzeba go nawet dzielić na mniejsze kawałki. W tym przypadku zrobienie sałatki zajmuje dosłownie kilka minut i można ją przygotować nawet w awaryjnej sytuacji. Sprawdzi się również dla początkujących kucharzy, którzy szukają sprawdzonych, ale naprawdę łatwych receptur na zdrowe i smaczne dania, a to takie właśnie jest.

Przepis na caprese z buraka jest bardzo prosty, a pozwala stworzyć danie niezwykle efektowne. To dlatego, że burak ze swoją bordową barwą wspaniale kontrastuje z bielą mozzarelli i zielenią ziół. Dzięki temu przyciąga wzrok wszystkich. To dobrze, gdyż jest naprawdę zdrową opcją, po którą warto jest sięgać. Całość można zrobić w kilkanaście chwil, jednak to nie szybkość przygotowania jest jej największym plusem, a jej smak i właściwości zdrowotne. Ta sałatka to prawdziwa skarbnica witamin. Głównie z powodu naprawdę sporej ilości buraka w środku. Można użyć ugotowanego warzywa, ale równie dobrze warto skorzystać z surowego, dzięki czemu zachowa on więcej cennych witamin i składników mineralnych. Burak to świetne źródło magnezu, potasu i cynku, a także witamin z grupy B, w tym także kwasu foliowego i błonnika. Zawiera również betainę i cholinę, które hamują rozwój nowotworów. Dlatego jego obecność w diecie jest tak cenna.

Te domowe caprese z buraka to idealny pomysł na szybką i przepiękną przystawkę. Ta sałatka to dobra opcja na imprezę. Jest pyszna, łatwa i szybka. Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować ją w kilka minut.

Alergeny w caprese z buraka

Lista alergenów dla caprese z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Wartości odżywcze caprese z buraka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa sałatka, która ma niewiele kalorii, a dostarcza sporo witamin i cennych składników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(103g)
Energia (kcal)
222.41
229.09
Białko (g)
9.36
9.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(103g)
Węglowodany (g)
6.32
6.51
Węglowodany przyswajalne (g)
4.89
5.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(103g)
Tłuszcz (g)
18.28
18.83
Tłuszcze nasycone (g)
6.01
6.19
Tłuszcze nienasycone (g)
12.27
12.63
Cholesterol (mg)
14.34
14.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(103g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(103g)
Sód (mg)
324.68
334.42
Potas (mg)
166.61
171.61
Wapń (mg)
250.10
257.60
Żelazo (mg)
0.49
0.51
Szacunkowy indeks glikemiczny caprese z buraka 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania caprese z buraka

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
105 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Ser mozzarella light
70 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 70 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
27.00