Cannelloni
- Makaron bezjajeczny - 18 sztuk cannelloni (200 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (10 ml)
- Cebula (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Seler naciowy - 2 łodygi (90 g)
- Marchewka - 1 sztuka (40 g)
- Mięso mielone wołowe - 1 opakowanie (400 g)
- Wino czerwone wytrawne - 0,5 szklanka (125 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 4 łyżeczki (60 g)
- Pomidory w puszce - 1 opakowanie (400 g)
- Ser parmezan - 0.5 szklanki (160 g)
- Ocet balsamiczny - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na cannelloni krok po kroku
W garnku delikatnie rozgrzej oliwę.
Cebulę i marchew obierz i drobno pokrój. Wrzuć do garnka.
Dodaj drobno posiekany seler naciowy i rozgniecione ząbki czosnku.
Podsmaż przez 3 minuty na małym ogniu i dodaj mięso wołowe.
Zwiększ ogień i usmaż mięso rozdzielając je na mniejsze kawałki za pomocą drewnianej łyżki.
Dolej wino, ocet balsamiczny i zredukuj na dużym ogniu prze 2-3 minuty.
Dodaj pomidory krojone, przecier pomidorowy oraz bulion. Dopraw 1 łyżeczką soli, dodaj po 1/4 łyżeczki pieprzu, oregano i bazylii.
Gotuj sos 2 godziny, regularnie mieszając.
Gdy będzie gęsty pozostaw do wystudzenia.
Nadziej cannelloni sosem bolońskim i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej 1/4 szklanki wody, przykryj pokrywką.
Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp parmezanem.
Więcej informacji na temat cannelloni
Cannelloni jest to rodzaj makaronu w kształcie rurki czy walca z przestrzenią w środku, która jest stworzono do tego aby nadziewać makaron. Makaron cannelloni, tak jak makaron lasagne czy conchiglioni są stworzone do pieczenia. Nie trzeba makaronu wcześniej podgotowywać, cannelloni i conchiglioni czerpią wilgoć z sosu, a lasagne z sosu beszamelowego. Nie trzeba ich podlewać wodą do pieczenia, jednak można to zrobić aby makaron przy ściankach nie był bardzo przypieczony i chrupiący.
Makaron cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym jest fajnym pomysłem na obiad ale również na kolację, uroczysty obiad czy romantyczną kolację. Pyszne, nadziewane rurki możesz wykonać w wielu wersjach, nie musisz się ograniczać jedynie do sosu bolognese. Inny farsz jaki możesz wykonać do cannelloni to szpinak i ricotta. Przepis na makaron cannelloni z mięsem mielonym nie jest trudny w wykonaniu, wymaga jedynie więcej czasu aby odpowiednio ugotować sos i upiec całe danie. A jak zrobić makaron cannelloni z nadzieniem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie dokładnie wyjaśniony jest każdy krok przygotowania.
Pyszne cannelloni z nadzieniem z sosu bolognese jest fantastycznym daniem kuchni włoskiej. Idealnie sprawdzi się w każdej sytuacji.
Alergeny w cannelloni
Lista alergenów dla cannelloni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron bezjajeczny
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
- bulion warzywny
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze cannelloni
Cannelloni to wyśmienite danie kuchni włoskiej. Tutaj w wersji po bolońsku. Danie jest pyszne w smaku ale mielona wołowina może być tłusta przez co danie jest cięższe. Oczywiście spożywane okazjonalnie absolutnie nie zaszkodzi naszemu zdrowiu ale jeśli uwielbiasz to danie i jesz je często kup kawałek chudej wołowiny i zmiel ją samodzielnie w domu. Możesz połowę wołowiny wymienić na mieloną, chudą szynkę wieprzową.
Energia i białka
(312g)
Węglowodany
(312g)
Tłuszcze
(312g)
Witaminy
(312g)
Składniki mineralne
(312g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.