Buraki pieczone w folii
- Burak - średnie sztuki (1500 g)
Przepis na kuraki pieczone w folii krok po kroku
Buraki dokładnie wyszoruj, każdy zawiń oddzielnie w folię aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia.
Buraki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 60 minut (w trakcie pieczenia sprawdź ostrym nożem czy są już miękkie w środku).
Upieczone buraki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Wystudzone buraki obierz ze skórki i wykorzystaj do przygotowania pysznych potraw.
Więcej informacji na temat buraków pieczonych w folii
Buraki pieczone w folii stanowią doskonały dodatek do wielu potraw. Możesz wykorzystać je jako składnik sałatek, które świetnie sprawdzą się jako przekąska lub posiłek do pracy. Sprawdzony przepis na buraki pieczone w folii jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepis potrzebne będą jedynie buraki czerwone. Są one dostępne w większości sklepów spożywczych przez cały rok.
A jak zrobić buraki pieczone w folii? Buraki dokładnie wyszoruj, każdy zawiń oddzielnie w folię aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia. Buraki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 60 minut (w trakcie pieczenia sprawdź ostrym nożem czy są już miękkie w środku). Upieczone buraki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Wystudzone buraki obierz ze skórki i wykorzystaj do przygotowania pysznych potraw.
Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo są niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki są również źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz manganu. Stanowią również dobre źródło kwasu foliowego. Buraki posiadają silne przeciwutleniacze, które zmniejszają produkcję wolnych rodników, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Spożywanie buraków może wpływać na pobudzanie produkcji krwinek czerwonych, regulację poziomu cholesterolu, zmniejszenie ryzyka udaru lub zawału.
Podsumowując: smaczne pieczone buraki stanowią doskonały dodatek do wielu dań. Łatwe w przygotowaniu buraki pieczone warto wykorzystać jako dodatek do pysznych i pożywnych sałatek. Najlepsze buraki są dobre do spożycia po przestudzeniu. Buraki dostępne są w większości sklepów spożywczych przez cały rok w przystępnych cenach.
Alergeny w burakach pieczonych w folii
Lista alergenów dla buraków pieczonych w folii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kuraki pieczone w folii
Wartości odżywcze buraków pieczonych w folii
Buraki pieczone w folii możesz wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki. Buraki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.