Buraki dla niemowląt
- Burak - 1 średnia sztuka (150 g)
- Ziemniaki średnie - 1 średnia sztuka (70 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na buraki dla niemowląt krok po kroku
Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Następnie warzywa włóż do garnka, zalej wodą (tak aby przykrywała warzyw) i gotuj do miękkości – około 40 minut.
Ugotowane warzywa przełóż do pojemnika blendera, dodaj około 50 ml przegotowanej wody oraz olej rzepakowy.
Składniki dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
Gotową zupkę podziel na porcje i przechowuj w lodówce lub zamrażarce.
Więcej informacji na temat buraków dla niemowląt
Buraki dla niemowląt to doskonała propozycja na obiadek dla najmłodszych. Buraki czerwone można włączyć do diety niemowlaka po skończonym szóstym miesiącu życia. Początkowo warto włączać pojedyncze produkty, a następnie tworzyć z nich różne dania. Przepis na buraki dla niemowlaka jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować zdrowe danie potrzebne będą następujące produkty spożywcze: buraki, ziemniaki, marchew oraz olej rzepakowy.
A jak robi się buraki dla niemowląt? Warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie warzywa włóż do garnka, zalej wodą (tak aby przykrywała warzyw) i gotuj do miękkości – około 40 minut. Ugotowane warzywa przełóż do pojemnika blendera, dodaj około 50 ml przegotowanej wody oraz olej rzepakowy. Składniki dokładnie zblenduj na jednolitą masę. Gotową zupkę podziel na porcje i przechowuj w lodówce lub zamrażarce.
Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo są niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki są również źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz manganu. Stanowią również dobre źródło kwasu foliowego. Buraki posiadają silne przeciwutleniacze, które zmniejszają produkcję wolnych rodników, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Spożywanie buraków może wpływać na pobudzanie produkcji krwinek czerwonych, regulację poziomu cholesterolu, zmniejszenie ryzyka udaru lub zawału.
Podsumowując: wiesz już, jak ugotować pyszną zupkę z buraków dla niemowlaków. Na początek warto włączyć same ugotowane i przetarte buraki. Aby przyrządzić zupę potrzebujesz produktów spożywczych, które kupisz w większości sklepów w przystępnych cenach. Gdy przygotujesz zbyt dużo zupki dla niemowlaka, możesz ją zawekować w małych słoiczkach lub podzielić na porcje i zamrozić.
Alergeny w burakach dla niemowląt
Lista alergenów dla buraków dla niemowląt przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na buraki dla niemowląt
Wartości odżywcze buraków dla niemowląt
Buraki dla niemowląt to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla małych dzieci, które poznają nowe smaki. Buraki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.