Bułki pełnoziarniste
- Mąka pszenna typ 1850 - 2 i 1/3 szklanki (300 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 1 i 1/2 szklanki (200 g)
- Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Sezam nasiona - 1 łyżka (10 g)
- Pestki dyni - 1 garść (15 g)
Przepis na bułki pełnoziarniste krok po kroku
Wszystkie składniki przełóż do miski (oprócz nasion).
Dodaj 1,5 szklanki ciepłej wody.
Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.
Ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zwilżonymi dłońmi uformuj 12 bułeczek.
Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Bułki posyp sezamem i pestkami dyni.
Bułki piecz 15 minut w temperaturze 220 stopni.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat bułek pełnoziarnistych
Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.
Bułki pełnoziarniste to jedna z propozycji domowego pieczywa. Pszenne bułki pełnoziarniste na drożdżach z ziarnami to fajna alternatywa dla chleba. Domowe, puszyste i chrupiące bułki to najlepszy dodatek do fit dodatków takich jak domowa wędlina, pasty kanapkowe, pasztety czy warzywa. Dietetyczne bułki z mąki pełnoziarnistej sprawdzą się nie tylko w diecie osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, z powodzeniem możesz je wdrożyć do diety redukcyjnej, ale przede wszystkim do diety zbilansowanej. Dzięki wysokiej zawartości błonnika w mące pełnoziarnistej, pieczywo wykonane z jej użyciem syci na dłużej. Błonnik pomaga także w zmniejszeniu stężenia cholesterolu i glukozy we krwi, przede wszystkim poprzez zmniejszenie ich wchłaniania z przewodu pokarmowego. Pieczywo pełnoziarniste jest również źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu. Przepis na bułki pełnoziarniste to fajny i prosty przepis na domowe pieczywo, które jest nieporównywalnie lepsze niż to z najlepszej piekarni.
Bułki pełnoziarniste to pyszne i smaczne pieczywo, które idealnie wpiszę się w każdą zbilansowaną dietę. Stanowi ono fajną podstawę kanapek, możesz je wykorzystać też jako dodatek do innych dań lub wykonać z nich grzanki i zgrzewane kanapki.
Alergeny w bułkach pełnoziarnistych
Lista alergenów dla bułek pełnoziarnistych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- Mąka pszenna typ 550
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze bułek pełnoziarnistych
Bułki pełnoziarniste są pysznym i zdrowym dodatkiem do Twojego wyśmienitego i zdrowego śniadania.
Energia i białka
(73g)
Węglowodany
(73g)
Tłuszcze
(73g)
Witaminy
(73g)
Składniki mineralne
(73g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.