Przepis na bułki pełnoziarniste krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Wszystkie składniki przełóż do miski (oprócz nasion).

Dodaj 1,5 szklanki ciepłej wody.

Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.

Ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie zwilżonymi dłońmi uformuj 12 bułeczek.

Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Bułki posyp sezamem i pestkami dyni.

Bułki piecz 15 minut w temperaturze 220 stopni.

Bułki pełnoziarniste podane na ciemnym talerzu z nożem, na grafitowej ściereczce, na ciemnym betonowym blacie
Bułki pełnoziarniste
Koszt przygotowania dania
4.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
272 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Bułki pełnoziarniste - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bułkach pełnoziarnistych

Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.

Bułki pełnoziarniste to jedna z propozycji domowego pieczywa. Pszenne bułki pełnoziarniste na drożdżach z ziarnami to fajna alternatywa dla chleba. Domowe, puszyste i chrupiące bułki to najlepszy dodatek do fit dodatków takich jak domowa wędlina, pasty kanapkowe, pasztety czy warzywa. Dietetyczne bułki z mąki pełnoziarnistej sprawdzą się nie tylko w diecie osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, z powodzeniem możesz je wdrożyć do diety redukcyjnej, ale przede wszystkim do diety zbilansowanej. Dzięki wysokiej zawartości błonnika w mące pełnoziarnistej, pieczywo wykonane z jej użyciem syci na dłużej. Błonnik pomaga także w zmniejszeniu stężenia cholesterolu i glukozy we krwi, przede wszystkim poprzez zmniejszenie ich wchłaniania z przewodu pokarmowego. Pieczywo pełnoziarniste jest również źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu. Przepis na bułki pełnoziarniste to fajny i prosty przepis na domowe pieczywo, które jest nieporównywalnie lepsze niż to z najlepszej piekarni.

Bułki pełnoziarniste to pyszne i smaczne pieczywo, które idealnie wpiszę się w każdą zbilansowaną dietę. Stanowi ono fajną podstawę kanapek, możesz je wykorzystać też jako dodatek do innych dań lub wykonać z nich grzanki i zgrzewane kanapki.

Wartości odżywcze bułek pełnoziarnistych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(73g)
Energia (kalorie)
372.84 kcal
272.17 kcal
Białko
15.45 g
11.28 g

Węglowodany w bułkach pełnoziarnistych

Na 100g
Na porcję
(73g)
Węglowodany
68.27 g
49.84 g
Węglowodany przyswajalne
61.60 g
44.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(73g)
Tłuszcz
4.53 g
3.31 g
Tłuszcze nasycone
2.73 g
1.99 g
Tłuszcze nienasycone
1.81 g
1.32 g

Witaminy w przepisie na bułki pełnoziarniste

Na 100g
Na porcję
(73g)
Witamina B6
0.22 mg
0.16 mg
Tiamina
0.79 mg
0.58 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.22 mg
Niacyna
6.28 mg
4.58 mg
Foliany
109.69 µg (mcg)
80.08 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bułki pełnoziarniste

Na 100g
Na porcję
(73g)
Sód
365.43 mg
266.77 mg
Potas
300.61 mg
219.44 mg
Wapń
48.53 mg
35.43 mg
Fosfor
295.64 mg
215.82 mg
Magnez
111.96 mg
81.73 mg
Żelazo
4.75 mg
3.47 mg
Cynk
2.67 mg
1.95 mg
Miedź
0.44 mg
0.32 mg
Mangan
2.32 mg
1.69 mg
Brak danych dla: pestki dyni.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek pełnoziarnistych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułkach pełnoziarnistych

Lista alergenów dla bułek pełnoziarnistych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Mąka pszenna typ 550
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Cena przygotowania bułek pełnoziarnistych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
300 g
2 i 1/3 szklanki
4.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
200 g
1 i 1/2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sezam nasiona
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Pestki dyni
15 g
1 garść
7.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 15 g
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na bułki pełnoziarniste
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.2% osób