Przepis na bułki pełnoziarniste krok po kroku
- Mąka pszenna typ 1850 300 g 2 i 1/3 szklanki
- Mąka pszenna typ 550 200 g 1 i 1/2 szklanki
- Drożdże suche 7 g 1 opakowanie
- Sól 5 g 1 łyżeczka
- Sezam nasiona 10 g 1 łyżka
- Pestki dyni 15 g 1 garść
Wszystkie składniki przełóż do miski (oprócz nasion).
Dodaj 1,5 szklanki ciepłej wody.
Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.
Ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zwilżonymi dłońmi uformuj 12 bułeczek.
Ułóż bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Bułki posyp sezamem i pestkami dyni.
Bułki piecz 15 minut w temperaturze 220 stopni.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Bułki pełnoziarniste - cechy przepisu
Więcej o bułkach pełnoziarnistych
Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.
Bułki pełnoziarniste to jedna z propozycji domowego pieczywa. Pszenne bułki pełnoziarniste na drożdżach z ziarnami to fajna alternatywa dla chleba. Domowe, puszyste i chrupiące bułki to najlepszy dodatek do fit dodatków takich jak domowa wędlina, pasty kanapkowe, pasztety czy warzywa. Dietetyczne bułki z mąki pełnoziarnistej sprawdzą się nie tylko w diecie osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, z powodzeniem możesz je wdrożyć do diety redukcyjnej, ale przede wszystkim do diety zbilansowanej. Dzięki wysokiej zawartości błonnika w mące pełnoziarnistej, pieczywo wykonane z jej użyciem syci na dłużej. Błonnik pomaga także w zmniejszeniu stężenia cholesterolu i glukozy we krwi, przede wszystkim poprzez zmniejszenie ich wchłaniania z przewodu pokarmowego. Pieczywo pełnoziarniste jest również źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu. Przepis na bułki pełnoziarniste to fajny i prosty przepis na domowe pieczywo, które jest nieporównywalnie lepsze niż to z najlepszej piekarni.
Bułki pełnoziarniste to pyszne i smaczne pieczywo, które idealnie wpiszę się w każdą zbilansowaną dietę. Stanowi ono fajną podstawę kanapek, możesz je wykorzystać też jako dodatek do innych dań lub wykonać z nich grzanki i zgrzewane kanapki.
Wartości odżywcze bułek pełnoziarnistych
Energia i białka
(73g)
Węglowodany w bułkach pełnoziarnistych
(73g)
Tłuszcze
(73g)
Witaminy w przepisie na bułki pełnoziarniste
(73g)
Składniki mineralne w przepisie na bułki pełnoziarniste
(73g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bułkach pełnoziarnistych
Lista alergenów dla bułek pełnoziarnistych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
- Mąka pszenna typ 550
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona