Bucatini

Opublikowano: 27.06.2022 r., 13:18 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron bucatini na talerzu
Bucatini
Poznaj przepis na pyszne, włoskie Bucatini all’Amatriciana.
Przygotowanie 30 min
724 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Makaron bucatini (100 g)
  • Cebula - 1/4 sztuki (25 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 ml)
  • Boczek surowy - 1 plaster (15 g)
  • Salami popularne - 3 plastry (15 g)
  • Szynka parmeńska - 1 plaster (30 g)
  • Pomidory w puszce (200 g)
  • Ser parmezan (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, chilli, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na bucatini krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj, boczek, salami i szynkę pokrój w kostkę.

Na dnie garnka rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i mięso. Podsmażaj do zarumienienia, co jakiś czas mieszając.

Dodaj pomidory, wymieszaj i dopraw.

Makaron ugotuj al. dente. Odcedź i dodaj do garnka z sosem.

Wymieszaj i podawaj posypane tartym serem.

Jak oceniasz przepis na bucatini
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat bucatini

Bucatini, inaczej zwany również perciatelli, lub spaghetti z dziurką, to jeden z ponad setki rodzajów włoskich makaronów. Pochodzi z Włoch środkowych, głównie z okolic Rzymu. Wyróżnia go charakterystyczny kształt, który na pierwszy rzut oka przypomina wszystkim dobrze znane spaghetti. Jest jednak zdecydowanie grubszy i posiada niewielki otwór na całej długości – stąd pochodzi jego nazwa, ponieważ „buco” po włosku oznacza „dziura”. Makaron bucatini, podobnie jak większość makaronów, przygotowywany jest z pszenicy durum. Makaron bucatini wykorzystywany jest do zup, niektórych sałatek, najczęściej jest jednak podstawą dań z sosem. Najpopularniejszy przepis na bucatini to Bucatini all’Amatriciana, które przygotowuje się z sosu pomidorowego, dużej ilości czosnku oraz mięsa – najczęściej boczku i szynki długo dojrzewającej. To dość popularne włoskie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, dla wszystkich miłośników makaronów. Jest świetną alternatywą dla makaronu spaghetti ala bolognese. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bucatini koniecznie poznaj nasz pomysł na prosty przepis z jego wykorzystaniem, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania tego dania potrzebne Ci będą makaron, sos pomidorowy (przecier lub passatta, ewentualnie pomidory z puszki), boczek, szynka parmeńska, czosnek oraz duża ilość świeżych i suszonych przypraw. Ugotowanie tego dania jest naprawdę proste i z pewnością sobie z nim poradzisz, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowych przepis i dowiedzieć się jak krok po kroku przygotować ten pyszny włoski posiłek, który sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, jak również jako kolacja dla znajomych i przyjaciół. Oczywiście, makaron bucatini możesz podać z dowolnym innym sosem, na przykład bolognese, carbonara, czy z pesto. W każdej formie będzie przepyszny. Pamiętaj jedynie, aby ugotować go al. dente – będzie miał wtedy mniejszy indeks glikemiczny.

Alergeny w bucatini

Lista alergenów dla bucatini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron bucatini
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze bucatini

na 100g gotowej potrawy

Makaron ugotuj al. dente lub przelej zimną wodą po ugotowaniu - dzięki temu będzie miał niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
181.04
724.15
Białko (g)
8.76
35.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
22.16
88.65
Węglowodany przyswajalne (g)
20.25
81.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.91
7.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
6.75
27.01
Tłuszcze nasycone (g)
3.32
13.29
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.79
63.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
16.27
65.07
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.94
19.76
Retinol (µg (mcg))
10.61
42.44
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
66.21
264.83
Brak danych dla: makaron bucatini.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
374.40
1497.61
Wapń (mg)
76.66
306.63
Żelazo (mg)
0.76
3.03
Szacunkowy indeks glikemiczny bucatini 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bucatini

Koszt składników
74.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bucatini
100 g
19.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.80
Za 100 g
Cebula
25 g
1/4 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Boczek surowy
15 g
1 plaster
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 g
Salami popularne
15 g
3 plastry
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Szynka parmeńska
30 g
1 plaster
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 30 g
Pomidory w puszce
200 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Ser parmezan
20 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Koszt składników
74.80