Bryja

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:25 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna bryja w miseczce
Bryja
Bryja to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Choć nie wygląda zbyt apetycznie, zaskakuje wyjątkowym, aromatycznym smakiem. Sprawdź ten przepis, by się przekonać.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
394 kcal
Kcal w porcji
173 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Śliwki suszone (80 g)
  • Brzoskwinie (całe, świeże) (100 g)
  • Kasza manna (80 g)
  • Cynamon (5 g)
  • Miód (5 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na bryję krok po kroku

Pokrojone owoce gotuj na małym ogniu.

Kaszę wymieszaj z miodem i śmietanką. Całość wlej powoli do gotujących się owoców. Gotuj do zgęstnienia masy.

Dopraw bryję szczyptą cynamonu.

Jak oceniasz przepis na bryję
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat bryji

Bryja to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Choć nie wygląda zbyt apetycznie, zaskakuje wyjątkowym, aromatycznym smakiem. Robi się ją na bazie rozgotowanego ziarna. Sprawdź ten przepis, by się przekonać.

Przepis na bryję to świetny pomysł na podwieczorek i śniadanie. Ta rzadka kasza jest niezwykle pożywna. Obecnie zwykle jednak zamiast kaszy dodaje się do niej dużej ilości mąki. Możesz również sięgnąć po kaszę mannę. Oprócz tych składników dodaje się do nich również suszonych śliwek. To dodatek, który jest nie tylko słodki, ale również bardzo zdrowy. W suszonych śliwkach znajduje się mnóstwo przeciwutleniaczy, które działają antynowotworowo oraz pomagają zachować piękną i zdrową skórę. Suszone śliwki to bakalie, które mają mnóstwo wartości odżywczych. Suszone śliwki posiadają również wspaniałe właściwości przeczyszczające i wzmacniające metabolizm oraz właściwości blokujące wchłanianie cholesterolu i cukru. Włączenie suszonych śliwek do swojej diety znacząco wspomaga cały proces odchudzania i dostarcza minerały i witaminy do organizmu. Dieta bogata w śliwki działa przeciwmiażdżycowo, hamując wchłanianie cholesterolu, a za sprawą sporej zawartości magnezu i witaminy B6 wpływa pozytywnie na układ nerwowy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bryję, by była smaczna i dobra dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Ta domowa i tradycyjna zacierka jest niezwykle ciekawym daniem. Bryję dawniej przygotowywano z ziarna najczęściej jęczmienia, prosa, owsa, pszenicy, żyta, które najpierw moczono, a potem suszono i prażono. Obecnie wywodzi się z niej potrawa o nazwie bryja przygotowana z ugotowanych suszonych śliwek, jabłek, gruszek, z dodatkiem śmietany, mąki pszennej, cynamonu, cukru i soli. Taka opcja najczęściej gości na święta lub w trakcie postu. Dawniej produkty do tej potrawy przygotowywano już późnym latem, suszono jabłka, gruszki, śliwki. Bryja, a następnie moczka, była też przyrządzana na wywarze z warzyw, między którymi królował pasternak.

Alergeny w bryji

Lista alergenów dla bryji przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze bryji

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(173g)
Energia (kcal)
228.22
394.82
Białko (g)
3.40
5.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(173g)
Węglowodany (g)
21.36
36.95
Węglowodany przyswajalne (g)
19.37
33.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.99
3.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(173g)
Tłuszcz (g)
14.68
25.40
Tłuszcze nasycone (g)
14.53
25.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(173g)
Sód (mg)
3.11
5.38
Szacunkowy indeks glikemiczny bryji 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bryji

Koszt składników
37.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki suszone
80 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 80 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
100 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Kasza manna
80 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 80 g
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Miód
5 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 5 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Koszt składników
37.80