Białkowiec
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Mak niebieski - pół szklanki (70 g)
- Wiórki kokosowe - pół szklanki (50 g)
- Masło (125 g)
- Cukier (100 g)
- Białko jajka (8 szt.)
Przepis na białkowiec krok po kroku
Masło roztop w garnku i pozostaw do wystudzenia.
Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej mak, wiórki kokosowe, cukier oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj.
Do miski z mąką dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
Następnie ubite białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Formą keksową wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie do formy przelej ciasto.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Ciasto przed podaniem możesz polać polewą czekoladową lub lukrem.
-
Ciasto marchewkowe
-
Rzeszowiak
-
Charlotte
-
Szarlotka
-
Ciasto zebra
-
Ciasto ze śliwkami
-
Ciasto bez pieczenia
-
Ciasto czekoladowe
-
Babka piaskowa
-
Placek z dyni
-
Ciasto z malinami
-
Ciasto krówkowe
-
Szarlotka z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto snikers
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto z gruszkami
-
Szybkie ciasta
Więcej informacji na temat białkowca
Białkowiec z bakaliami to doskonała propozycja na pyszny deser. Placek z makiem i wiórkami kokosowymi warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową i owocami. Prosty przepis na ciasto białkowiec z samych białek nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mak niebieski, wiórki kokosowe, masło, cukier, białka jaj, sól oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić białkowiec? Masło roztop w garnku i pozostaw do wystudzenia. Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej mak, wiórki kokosowe, cukier oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj. Do miski z mąką dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Następnie ubite białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Formą keksową wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie do formy przelej ciasto. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Wiórki kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nich również potas, fosfor, magnez oraz żelazo. Wiórki kokosowe są produktem całkowicie wegańskim oraz bezglutenowym. Dodatkowo mogą być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie (szczególnie podczas diety redukcyjnej).
Podsumowując wiesz już jak upiec białkowiec. Szybkie w przygotowaniu ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi, świetnie sprawdzi się również jako wypiek świąteczny. Ciasto jest dobre dopiero po całkowitym wystudzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w białkowcu
Lista alergenów dla białkowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze białkowca
Białkowiec to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Białkowiec możesz przygotować z białek, które zostają podczas pieczenia ciasta kruchego.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.