Białkowiec

Opublikowano: 24.09.2023 r., 14:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser białkowiec na talerzu
Białkowiec
Jeśli nie wiesz, co zrobić z białkami po pieczeniu ciasta kruchego koniecznie wypróbuj nasz przepis. Białkowiec świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy lub herbaty.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
258 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
  • Mak niebieski - pół szklanki (70 g)
  • Wiórki kokosowe - pół szklanki (50 g)
  • Masło (125 g)
  • Cukier (100 g)
  • Białko jajka (8 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, miska, blaszka keksowa 30 x 7 cm

Przepis na białkowiec krok po kroku

Masło roztop w garnku i pozostaw do wystudzenia.

Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej mak, wiórki kokosowe, cukier oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj.

Do miski z mąką dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Następnie ubite białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Formą keksową wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie do formy przelej ciasto.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto przed podaniem możesz polać polewą czekoladową lub lukrem.

Jak oceniasz przepis na białkowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,3% osób

Więcej informacji na temat białkowca

Białkowiec z bakaliami to doskonała propozycja na pyszny deser. Placek z makiem i wiórkami kokosowymi warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto możesz udekorować lukrem lub polewą czekoladową i owocami. Prosty przepis na ciasto białkowiec z samych białek nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mak niebieski, wiórki kokosowe, masło, cukier, białka jaj, sól oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić białkowiec? Masło roztop w garnku i pozostaw do wystudzenia. Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej mak, wiórki kokosowe, cukier oraz 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszaj. Do miski z mąką dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Następnie ubite białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Formą keksową wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie do formy przelej ciasto. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Wiórki kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nich również potas, fosfor, magnez oraz żelazo. Wiórki kokosowe są produktem całkowicie wegańskim oraz bezglutenowym. Dodatkowo mogą być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie (szczególnie podczas diety redukcyjnej).

Podsumowując wiesz już jak upiec białkowiec. Szybkie w przygotowaniu ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi, świetnie sprawdzi się również jako wypiek świąteczny. Ciasto jest dobre dopiero po całkowitym wystudzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w białkowcu

Lista alergenów dla białkowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze białkowca

na 100g gotowej potrawy

Białkowiec to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Białkowiec możesz przygotować z białek, które zostają podczas pieczenia ciasta kruchego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
344.37
258.28
Białko (g)
8.91
6.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
31.28
23.46
Węglowodany przyswajalne (g)
28.46
21.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.81
2.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
21.42
16.07
Tłuszcze nasycone (g)
13.82
10.36
Tłuszcze nienasycone (g)
7.61
5.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A (µg (mcg))
110.32
82.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.19
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
108.23
81.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.20
Ryboflawina (mg)
0.27
0.20
Niacyna (mg)
1.44
1.08
Foliany (µg (mcg))
37.98
28.49
Beta karoten (µg (mcg))
25.48
19.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
67.19
50.40
Potas (mg)
187.57
140.68
Wapń (mg)
141.95
106.46
Fosfor (mg)
125.16
93.87
Magnez (mg)
48.39
36.30
Żelazo (mg)
2.21
1.66
Cynk (mg)
1.08
0.81
Miedź (mg)
0.25
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny białkowca 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania białkowca

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mak niebieski
70 g
pół szklanki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Wiórki kokosowe
50 g
pół szklanki
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Masło
125 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Białko jajka
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Koszt składników
32.50