Beza z truskawkami

Opublikowano: 26.07.2023 r., 14:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser bezowy z truskawkami
Beza z truskawkami
Beza z truskawkami to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Beza jest bardzo eleganckim ciastem, dlatego warto przygotować ją na ważne uroczystości.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Czas ubijania 210 min
275 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Białko jajka (4 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
  • Cukier puder (30 g)
  • Truskawki (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na bezę z truskawkami krok po kroku

Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę.

Następnie do białek dodawaj stopniowo po 1 łyżce cukru, cały czas dokładnie ubijając masę. Na koniec ubijania piana z białek powinna być sztywna i błyszcząca.

Do białek dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

Pianę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj łyżką pożądany kształt.

Początkowo bezę piecz w piekarniku nagrzanym do 120 st. C. Następnie temperaturę zmniejsz do 100 st. C i bezę piecz jeszcze przez 3 godziny.

Upieczoną bezę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

W misce ubij schłodzone mascarpone, śmietankę oraz cukier puder do uzyskania puszystego kremu.

Krem ułóż na wierzchu bezy.

Oczyszczone i pozbawione szypułek truskawki ułóż na wierzch kremu.

Jak oceniasz przepis na bezę z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,1% osób

Więcej informacji na temat bezy z truskawkami

Beza z truskawkami to doskonały pomysł na deser. Smaczna beza świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Bezę ze świeżymi truskawkami warto przygotować na różne uroczystości. Sprawdzony przepis na bezę z truskawkami jest dość proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, mąka ziemniaczana, mascarpone, śmietanka 30%, cukier puder oraz truskawki.

A jak zrobić bezę z truskawkami? Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę. Następnie do białek dodawaj stopniowo po 1 łyżce cukru, cały czas dokładnie ubijając masę. Na koniec ubijania piana z białek powinna być sztywna i błyszcząca. Do białek dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Pianę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj łyżką pożądany kształt. Początkowo bezę piecz w piekarniku nagrzanym do 120°C. Następnie temperaturę zmniejsz do 100°C i bezę piecz jeszcze przez 3 godziny. Upieczoną bezę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. W misce ubij schłodzone mascarpone, śmietankę oraz cukier puder do uzyskania puszystego kremu. Krem ułóż na wierzchu bezy. Oczyszczone i pozbawione szypułek truskawki ułóż na wierzch kremu.

Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.

Podsumowując pyszna beza z truskawkami to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest bardzo eleganckie, dlatego warto przygotować go na różne uroczystości. Beza jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych. Do wykonania ciasta warto wykorzystać truskawki świeże. Poza sezonem dojrzewania truskawek warto sięgać po inne owoce sezonowe.

Alergeny w bezie z truskawkami

Lista alergenów dla bezy z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze bezy z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Beza z truskawkami to doskonała propozycja na pyszny deser. Truskawki wykorzystane do przygotowania deseru stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
239.70
275.66
Białko (g)
2.63
3.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
29.30
33.69
Węglowodany przyswajalne (g)
28.70
33.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
0.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
12.62
14.52
Tłuszcze nasycone (g)
12.57
14.45
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.47
30.44
Brak danych dla: białko jajka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina C (mg)
16.00
18.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
29.55
33.98
Wapń (mg)
36.16
41.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.15
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bezy z truskawkami 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bezy z truskawkami

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka ziemniaczana
10 g
1 płaska łyżka stołowa
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
pół szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Koszt składników
35.00