Beza z truskawkami
- Białko jajka (4 szt.)
- Cukier (250 g)
- Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - pół szklanki (125 g)
- Cukier puder (30 g)
- Truskawki (300 g)
Przepis na bezę z truskawkami krok po kroku
Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę.
Następnie do białek dodawaj stopniowo po 1 łyżce cukru, cały czas dokładnie ubijając masę. Na koniec ubijania piana z białek powinna być sztywna i błyszcząca.
Do białek dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
Pianę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj łyżką pożądany kształt.
Początkowo bezę piecz w piekarniku nagrzanym do 120 st. C. Następnie temperaturę zmniejsz do 100 st. C i bezę piecz jeszcze przez 3 godziny.
Upieczoną bezę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
W misce ubij schłodzone mascarpone, śmietankę oraz cukier puder do uzyskania puszystego kremu.
Krem ułóż na wierzchu bezy.
Oczyszczone i pozbawione szypułek truskawki ułóż na wierzch kremu.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat bezy z truskawkami
Beza z truskawkami to doskonały pomysł na deser. Smaczna beza świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Bezę ze świeżymi truskawkami warto przygotować na różne uroczystości. Sprawdzony przepis na bezę z truskawkami jest dość proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: białka jaj, cukier, mąka ziemniaczana, mascarpone, śmietanka 30%, cukier puder oraz truskawki.
A jak zrobić bezę z truskawkami? Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę. Następnie do białek dodawaj stopniowo po 1 łyżce cukru, cały czas dokładnie ubijając masę. Na koniec ubijania piana z białek powinna być sztywna i błyszcząca. Do białek dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Pianę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj łyżką pożądany kształt. Początkowo bezę piecz w piekarniku nagrzanym do 120°C. Następnie temperaturę zmniejsz do 100°C i bezę piecz jeszcze przez 3 godziny. Upieczoną bezę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. W misce ubij schłodzone mascarpone, śmietankę oraz cukier puder do uzyskania puszystego kremu. Krem ułóż na wierzchu bezy. Oczyszczone i pozbawione szypułek truskawki ułóż na wierzch kremu.
Mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - około 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.
Podsumowując pyszna beza z truskawkami to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest bardzo eleganckie, dlatego warto przygotować go na różne uroczystości. Beza jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych. Do wykonania ciasta warto wykorzystać truskawki świeże. Poza sezonem dojrzewania truskawek warto sięgać po inne owoce sezonowe.
Alergeny w bezie z truskawkami
Lista alergenów dla bezy z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze bezy z truskawkami
Beza z truskawkami to doskonała propozycja na pyszny deser. Truskawki wykorzystane do przygotowania deseru stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.