Banany w czekoladzie

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Banany w czekoladzie na patykach, ozdobione orzechami.
Banany w czekoladzie
Banany w czekoladzie to wspaniała opcja na smaczny posiłek, który doskonale sprawdzą się na co dzień. Są smaczne, proste i niezwykle ciekawe. Idealne na deser.
Przygotowanie 15 min
330 kcal
Kcal w porcji
157 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Banan (360 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
zamrażarka

Przepis na banany w czekoladzie krok po kroku

Banany obierz i przekrój na pół.

Nabij na drewniany patyczek do szaszłyków.

Wsadź do zamrażarki na minimum 12 h.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej olej.

Banany wyjmij z zamrażarki i zanurz dokładnie w czekoladzie.

Możesz je ozdobić np. kolorową posypką lub orzechami.

Jak oceniasz przepis na banany w czekoladzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat bananów w czekoladzie

Banany w czekoladzie to wspaniała opcja na smaczny posiłek, który doskonale sprawdzą się na co dzień. Są smaczne, proste i niezwykle ciekawe. Idealne na deser.

Przepis na banany w czekoladzie to pomysł na szybką i odżywczą przekąskę. Banany w czekoladzie to idealna opcja na deser. Większość osób sięga raczej po banany pieczone w piekarniku, jednak to nie jedyna opcja, by wykorzystać te smaczne owoce. Banany są pyszne również w wersji mrożonej. Banany to doskonała opcja dla dzieci. Są lekkostrawne i bardzo słodkie, przez co maluchy je kochają. Nie trzeba też dodawać do nich żadnego cukru. Przez co są również zdrową opcją. Jednak jeśli sięgasz tylko po produkty o niskim indeksie glikemicznym, możesz to danie nieco ulepszyć. Wystarczy, że wybierzesz banany zielone, które mają więcej błonnika i skrobi opornej, przez co są lepsze dla glikemii.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić banany w czekoladzie, by były smaczne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Głównym składnikiem tego dania są oczywiście banany. To owoce, które, choć nie rosną w Polsce, cieszą się niezwykłą popularnością. Używa się ich w wielu różnych potrawach. Warto więc sięgnąć również po ten prosty deser. Banany są niezwykle zdrowe. Dostarczają wielu składników prozdrowotnych. Banany posiadają duże ilości potasu, dzięki czemu pomagają w normalizacji poziomu ciśnienia krwi, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach. Banany wpływają pozytywnie na nastrój, to dlatego, że zawierają sporo magnezu. Banany łagodzą również bóle miesiączkowe. Dobrze działają również na układ pokarmowy. Łagodzą zgagę, wzdęcia, mogą być pomocne w zaparciach lub biegunkach. To owoce wysokokaloryczne, ale równocześnie także bardzo odżywcze. W tym przepisie łączy się je z pyszną czekoladą. Możesz użyć dowolnego rodzaju, sprawdzi się zarówno gorzka, czy deserowa, jak i mleczna. Wszystko zależy od własnych preferencji. Świetnie sprawdzi się również specjalna czekolada do fondue. Ta po rozpuszczeniu jest idealnie gładka i tworzy piękną warstwę na owocach po zastygnięciu.

Alergeny w bananach w czekoladzie

Lista alergenów dla bananów w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na banany w czekoladzie

Wartości odżywcze bananów w czekoladzie

na 100g gotowej potrawy

Ten deser ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien zbyt często gościć w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(157g)
Energia (kcal)
210.51
330.50
Białko (g)
2.14
3.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(157g)
Węglowodany (g)
28.61
44.92
Węglowodany przyswajalne (g)
24.92
39.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.69
5.80
Sacharoza (cukier) (g)
9.58
15.03
Glukoza (g)
3.81
5.99
Fruktoza (g)
3.71
5.83
Laktoza (g)
0.07
0.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(157g)
Tłuszcz (g)
10.53
16.53
Tłuszcze nasycone (g)
5.77
9.06
Tłuszcze nienasycone (g)
4.76
7.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.87
6.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
1.39
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.03
Cholesterol (mg)
1.28
2.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(157g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(157g)
Sód (mg)
2.89
4.54
Potas (mg)
394.85
619.92
Wapń (mg)
17.02
26.72
Żelazo (mg)
1.54
2.42
Szacunkowy indeks glikemiczny bananów w czekoladzie 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bananów w czekoladzie

Koszt składników
14.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
360 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 360 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
14.40