Babka drożdżowa z rodzynkami
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier (150 g)
- Rodzynki (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Przepis na babkę drożdżową z rodzynkami krok po kroku
W garnuszku roztop masło i pozostaw je do przestygnięcia.
W połowie szklanki mleka rozpuść drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Składniki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Jajka utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
Następnie do jajek dodaj zaczyn drożdżowy i pozostałą mąkę. Ze składników wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od ręki.
Do masy dodaj roztopione masło i ponownie wyrabiaj ciasto.
Na koniec dodaj rodzynki oraz skórkę z połowy cytryny.
Ciasto przelej do formy na babkę wysmarowanej olejem i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez około 30 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Knedliki
-
Chałka drożdżowa
-
Ruchanki
-
Pide
-
Babka drożdżowa
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Szybkie ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Ciasto drożdżowe na słodko
Więcej informacji na temat babki drożdżowej z rodzynkami
Babka drożdżowa z rodzynkami to doskonały pomysł na pyszny wypiek na Wielkanoc. Świąteczna babka drożdżowa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na babkę drożdżową z rodzynkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, jajka, cukier, rodzynki, olej rzepakowy, masło, mleko, cukier wanilinowy, sól oraz skórka z cytryny.
A jak zrobić babkę drożdżową z rodzynkami? W garnuszku roztop masło i pozostaw je do przestygnięcia. W połowie szklanki mleka rozpuść drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Składniki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Jajka utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie do jajek dodaj zaczyn drożdżowy i pozostałą mąkę. Ze składników wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Do masy dodaj roztopione masło i ponownie wyrabiaj ciasto. Na koniec dodaj rodzynki oraz skórkę z połowy cytryny. Ciasto przelej do formy na babkę i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin.
Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk.
Podsumowując babka drożdżowa z rodzynkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto najczęściej przygotowywane jest w okresie Wielkanocy. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w babce drożdżowej z rodzynkami
Lista alergenów dla babki drożdżowej z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze babki drożdżowej z rodzynkami
Babka drożdżowa z rodzynkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.