Babka drożdżowa z rodzynkami

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babka drożdżowa z rodzynkami
Babka drożdżowa z rodzynkami
Babka drożdżowa z rodzynkami to doskonała propozycja na ciasto przygotowane na Wielkanoc. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne ciasto drożdżowe.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
358 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, forma do babki, szklanka, ściereczka

Przepis na babkę drożdżową z rodzynkami krok po kroku

W garnuszku roztop masło i pozostaw je do przestygnięcia.

W połowie szklanki mleka rozpuść drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Składniki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.

Jajka utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.

Następnie do jajek dodaj zaczyn drożdżowy i pozostałą mąkę. Ze składników wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od ręki.

Do masy dodaj roztopione masło i ponownie wyrabiaj ciasto.

Na koniec dodaj rodzynki oraz skórkę z połowy cytryny.

Ciasto przelej do formy na babkę wysmarowanej olejem i odstaw w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez około 30 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Jak oceniasz przepis na babkę drożdżową z rodzynkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat babki drożdżowej z rodzynkami

Babka drożdżowa z rodzynkami to doskonały pomysł na pyszny wypiek na Wielkanoc. Świąteczna babka drożdżowa świetnie sprawdzi się również jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na babkę drożdżową z rodzynkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, jajka, cukier, rodzynki, olej rzepakowy, masło, mleko, cukier wanilinowy, sól oraz skórka z cytryny.

A jak zrobić babkę drożdżową z rodzynkami? W garnuszku roztop masło i pozostaw je do przestygnięcia. W połowie szklanki mleka rozpuść drożdże, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Składniki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Jajka utrzyj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie do jajek dodaj zaczyn drożdżowy i pozostałą mąkę. Ze składników wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Do masy dodaj roztopione masło i ponownie wyrabiaj ciasto. Na koniec dodaj rodzynki oraz skórkę z połowy cytryny. Ciasto przelej do formy na babkę i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin.

Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk.

Podsumowując babka drożdżowa z rodzynkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto najczęściej przygotowywane jest w okresie Wielkanocy. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w babce drożdżowej z rodzynkami

Lista alergenów dla babki drożdżowej z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze babki drożdżowej z rodzynkami

na 100g gotowej potrawy

Babka drożdżowa z rodzynkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
298.81
358.57
Białko (g)
7.52
9.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
44.47
53.37
Węglowodany przyswajalne (g)
43.66
52.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
10.78
12.94
Tłuszcze nasycone (g)
6.18
7.42
Tłuszcze nienasycone (g)
4.60
5.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.65
3.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
79.15
94.98
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
31.89
38.26
Potas (mg)
178.39
214.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
43.48
52.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
105.96
127.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.55
23.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.35
2.82
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.94
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki drożdżowej z rodzynkami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki drożdżowej z rodzynkami

Koszt składników
32.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Koszt składników
32.60