Babka budyniowa
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (100 g)
- Budyń (proszek) (160 g)
- Mąka pszenna typ 500 (60 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Olej rzepakowy (150 ml)
Przepis na babkę budyniową krok po kroku
Jajka ubij na gładką masę z cukrem.
Powoli wlewaj do masy olej, cały czas mieszając.
Do miski z ciastem przesiej mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem na małych obrotach.
Ciasto przelej do masy wypełnionej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 40-45 min.
-
Babeczka cytrynowa
-
Babka piaskowa
-
Babka ziemniaczana
-
Babka cytrynowa
-
Babka wielkanocna
-
Muffiny bananowe
-
Muffinki bananowe
-
Ciasto cytrynowe
-
Babka na oleju
-
Babka majonezowa
-
Babka gotowana
-
Babka piaskowa wilgotna
-
Babka jogurtowa
-
Babeczki wielkanocne
-
Babeczki z budyniem
-
Babka cytrynowa wilgotna
-
Babka marmurkowa
-
Babka zebra
-
Przepisy na babki
Więcej informacji na temat babki budyniowej
Babka budyniowa to pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się, na co dzień. Jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Smakuje naprawdę fantastycznie. To wspaniałe ciasto dla każdego, kto kocha tradycyjne wypieki. Można ją przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, a dodatek budyniu sprawia, że smakuje wspaniale. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza te, w bardzo prostym wydaniu. Oczarowuje prostotą, która dla wielu jest wyznacznikiem idealnego domowego ciasta. Prosta babka z budyniem będzie świetnym pomysłem na ciekawy deser do kawy, ale także na uroczyste przyjęcia. To ze względu na jej wspaniały kolor, a także przepyszny smak.
Przepis na babkę budyniową to świetna opcja na przygotowanie deseru naprawdę szybkiego i pysznego. Składniki do jej przygotowania są łatwo dostępne i tanie, dlatego całość sprawdzi się nawet na co dzień. Przygotuje ją także początkujący kucharz. Do jej stworzenia przyda się podstawowy sprzęt kuchenny. Ciasto na babkę nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrastanie, czy nabieranie elastyczności, dlatego w jej przypadku wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i ją upiec. Czas pieczenia nie jest długi, jednak należy pamiętać, że trzeba dostosować go indywidualnie do posiadanego sprzętu. Najlepiej jest więc obserwować, czy zrobiła się rumiana, a także sprawdzić poziom upieczenia, najlepiej przy pomocy drewnianego patyczka. W tym wypadku świetnie sprawdzi się wykałaczka lub patyczek do szaszłyków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę budyniową, która będzie pyszna, a przy okazji szybka i łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobra propozycja dla wszystkich miłośników ciast z budyniem. Babka z przepisu wychodzi idealnie wilgotna, świetnie sprawdzi się na święta. To jednak nie tylko babka wielkanocna, ale po prostu smaczne i proste ciasto, które zachwyca waniliowym aromatem. Do jej przygotowania nie potrzeba więcej niż 20 minut. Idealnie smakuje na ciepło, zaraz po upieczeniu. Sprawdzi się także dla dzieci.
Alergeny w babce budyniowej
Lista alergenów dla babki budyniowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze babki budyniowej
To ciasto dostarcza sporo cukru, dlatego nie powinno gościć w menu na co dzień.
Energia i białka
(77g)
Węglowodany
(77g)
Tłuszcze
(77g)
Witaminy
(77g)
Składniki mineralne
(77g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.