Przepis na babkę budyniową krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki

Jajka ubij na gładką masę z cukrem.

Powoli wlewaj do masy olej, cały czas mieszając.

Do miski z ciastem przesiej mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj mikserem na małych obrotach.

Ciasto przelej do masy wypełnionej papierem do pieczenia.

Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 40-45 min.

Babka budyniowa podana na talerzyku z ozdobami wielkanocnymi.
babka budyniowa
Koszt przygotowania dania
11.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
290 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
87

Babka budyniowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o babce budyniowej

Babka budyniowa to pyszne ciasto, które wspaniale sprawdzi się, na co dzień. Jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu. Smakuje naprawdę fantastycznie. To wspaniałe ciasto dla każdego, kto kocha tradycyjne wypieki. Można ją przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, a dodatek budyniu sprawia, że smakuje wspaniale. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza te, w bardzo prostym wydaniu. Oczarowuje prostotą, która dla wielu jest wyznacznikiem idealnego domowego ciasta. Prosta babka z budyniem będzie świetnym pomysłem na ciekawy deser do kawy, ale także na uroczyste przyjęcia. To ze względu na jej wspaniały kolor, a także przepyszny smak.

Przepis na babkę budyniową to świetna opcja na przygotowanie deseru naprawdę szybkiego i pysznego. Składniki do jej przygotowania są łatwo dostępne i tanie, dlatego całość sprawdzi się nawet na co dzień. Przygotuje ją także początkujący kucharz. Do jej stworzenia przyda się podstawowy sprzęt kuchenny. Ciasto na babkę nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrastanie, czy nabieranie elastyczności, dlatego w jej przypadku wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i ją upiec. Czas pieczenia nie jest długi, jednak należy pamiętać, że trzeba dostosować go indywidualnie do posiadanego sprzętu. Najlepiej jest więc obserwować, czy zrobiła się rumiana, a także sprawdzić poziom upieczenia, najlepiej przy pomocy drewnianego patyczka. W tym wypadku świetnie sprawdzi się wykałaczka lub patyczek do szaszłyków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić babkę budyniową, która będzie pyszna, a przy okazji szybka i łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobra propozycja dla wszystkich miłośników ciast z budyniem. Babka z przepisu wychodzi idealnie wilgotna, świetnie sprawdzi się na święta. To jednak nie tylko babka wielkanocna, ale po prostu smaczne i proste ciasto, które zachwyca waniliowym aromatem. Do jej przygotowania nie potrzeba więcej niż 20 minut. Idealnie smakuje na ciepło, zaraz po upieczeniu. Sprawdzi się także dla dzieci.

Wartości odżywcze babki budyniowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(77g)
Energia (kalorie)
377.49 kcal
290.66 kcal
Białko
6.28 g
4.84 g

Węglowodany w babce budyniowej

Na 100g
Na porcję
(77g)
Węglowodany
36.96 g
28.46 g
Węglowodany przyswajalne
36.83 g
28.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.13 g
0.10 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(77g)
Tłuszcz
22.80 g
17.56 g
Tłuszcze nasycone
3.13 g
2.41 g
Tłuszcze nienasycone
19.68 g
15.15 g
Cholesterol
152.69 mg
117.57 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babkę budyniową

Na 100g
Na porcję
(77g)
Witamina B6
0.08 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.82 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.52 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
30.67 µg (mcg)
23.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babkę budyniową

Na 100g
Na porcję
(77g)
Sód
181.07 mg
139.42 mg
Potas
120.60 mg
92.86 mg
Wapń
47.07 mg
36.25 mg
Fosfor
125.09 mg
96.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
7.75 mg
5.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.20 mg
0.92 mg
Cynk
0.62 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babki budyniowej 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babce budyniowej

Lista alergenów dla babki budyniowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania babki budyniowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Budyń (proszek)
160 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 160 g
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Koszt składników
23.10
Jak oceniasz przepis na babkę budyniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób