Ayran
- Jogurt naturalny 2% - 3 małe opakowania (500 g)
Przepis na ayran krok po kroku
W dzbanku umieść jogurt naturalny i wlej 500 ml wody, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
Napój podawaj schłodzony.
Więcej informacji na temat ayran
Ayran to tradycyjny napój podawany w Turcji. Największą zaletą tego napoju jest szybkie gaszenie pragnienia podczas dużych upałów. Ayran jest bardzo powszechnie dostępny w sklepach. Możesz go także przygotować w domu. Ayran możesz użyć do przygotowania koktajli owocowo jogurtowych. Świetnie sprawdza się także jako marynata do mięsa. Jogurt dzięki zawartości kwasu mlekowego zmiękcza strukturę mięsa i sprawia, że jest ono bardziej soczyste i miękkie. Przepis na turecki napój jest prosty, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ayranu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jogurt naturalny 2% tłuszczu, woda i sól.
Jak zrobić ayran? W dużym dzbanku umieść jogurt naturalny, wlej wodę i dodaj soli. Wymieszaj dokładnie. Napój podawaj schłodzony. Możesz go wzbogacić o dodatek mięty.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Jogurty naturalne mogą powstawać z mleka krowiego, koziego, owczego, a także kobylego. Każdy rodzaj jogurtu ma inny smak i inne właściwości zdrowotne. Jogurty mogą różnić się zawartością bakterii probiotycznych oraz procentową zawartością tłuszczu. Najlepiej spożywać jogurty z zawartością tłuszczu powyżej 1,5%. Kupując jogurt w sklepie, zwróć uwagę na jego skład. Nie powinno się w nim znaleźć mleko w proszku ani cukier. Do przygotowania ayranu nie nadają się jogurty typu skyr czy bałkańskiego, są one zbyt gęste. Ayran można nazwać rodzajem jogurtu do picia.
Podsumowując, turecki jogurt jest świetną propozycją na nisko kaloryczny napój orzeźwiający. Ayran wytwarzany z jogurtu można użyć jako bazę do koktajli na bazie owoców. Świetnie sprawdzi się także jako marynata do mięsa. Można go zapiekać z mięsem, na jego bazie powstaje pyszny sos.
Alergeny w ayran
Lista alergenów dla ayran przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze ayran
Ayran to napój zawierający wiele cennych składników mineralnych. Jest doskonałym źródłem białka oraz niewielkiej ilości tłuszczu mlecznego. Zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.