Affogato
Przepis na affogato krok po kroku
Lody przełóż do szklanki lub filiżanki.
Lody zalej od razu gorącym espresso.
Więcej informacji na temat affogato
Affogato to włoski deser na bazie kawy i lodów. Jest smaczny, ciekawy i niezwykle prosty. Ma wspaniały smak, który nadaje mu mocna, czarna kawa i lody waniliowe. Tradycyjnie jest to po prostu gałka lodów waniliowych do połowy zanurzona w aromatycznym włoskim espresso. Choć można spotkać dużo różnych wariacji, np. inny smak lodów czy z dodatkami w formie syropu lub posypek. To popularny specjał, który jest dostępny niemal we wszystkich kawiarniach na terenie słonecznej Italii.
Przepis na affogato to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Do jego przygotowania nie potrzeba znacznego doświadczenia kulinarnego. Dlatego ten prosty przepis to dobry pomysł na deser dla początkujących kucharzy. Espresso Affogato to włoski deser kawowy. Jak wiele deserów ze słonecznej Italii jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Jego nazwa pochodzi od włoskiego wyrazu affogare, czyli utopić, zatopić. W tym wypadku chodzi o lody zatopione w kawie. W tym przepisie prostota zaskakuje wspaniałym smakiem. Kawa idealnie łączy się z lodami. Najlepiej sprawdzają się te śmietankowe, czy waniliowe. Czekoladowe są nieco zbyt ciężkie. Można również eksperymentować i spróbować lodów miętowych, czy bakaliowych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić affogato, by był ciekawy i prosty, to ten sprawdzony przepis będzie świetnym rozwiązaniem. W tym przepisie kawa miesza się z lodami, tworząc ciekawą kompozycję smakową. W dodatku wszystkie składniki zapewne masz już w domu. Przeważnie w sekcji z deserami, bo Włosi uważają tę kawę za deser. W lokalach, które luźniej traktują włoskie zwyczaje, affogato można jednak spotkać także w menu z napojami. To nic innego jak espresso z lodami. Można go w sumie streścić jednym zdaniem: trochę lodów, trochę espresso, pomieszać i gotowe. Nie dajcie się jednak zwieść tej pozornej prostocie. Espresso affogato to deser przeciwieństw, które w tym przypadku wspaniale się ze sobą komponują i uzupełniają. Gorące, bogate w smaku espresso z nutą czekolady bądź karmelu oraz zimne, aksamitne lody to połączenie, które z pewnością Was zaskoczy.
Alergeny w affogato
Lista alergenów dla affogato przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Lody śmietankowe
Wartości odżywcze affogato
To opcja zdrowa.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
-
lody,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.