Orzechy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Orzechy
Wartości odżywcze orzechów - tabela
Energia i białka
Orzechy arachidowe (ziemne) | Orzechy laskowe | Orzechy włoskie | orzechy nerkowca | orzechy pekan | orzechy brazylijskie | orzechy pinii | Prażone orzechy makadamia z solą | Mix orzechów solonych | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Białko | 22.50 g | 14.95 g | 15.20 g | 18.22 g | 9.17 g | 14.32 g | 13.69 g | 7.79 g | 17.30 g |
Fenyloalanina | b/d | b/d | 0.71 mg | 0.95 mg | 0.43 mg | b/d | b/d | b/d | 0.95 mg |
Węglowodany w orzechach
Orzechy arachidowe (ziemne) | Orzechy laskowe | Orzechy włoskie | orzechy nerkowca | orzechy pekan | orzechy brazylijskie | orzechy pinii | Prażone orzechy makadamia z solą | Mix orzechów solonych | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Węglowodany | 22.30 g | 16.70 g | 13.70 g | 30.19 g | 13.90 g | 11.74 g | 13.08 g | 12.80 g | 25.40 g |
Węglowodany przyswajalne | 17.50 g | 7.00 g | 7.00 g | 26.89 g | 4.30 g | 4.24 g | 9.38 g | 4.80 g | 16.40 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 4.80 g | 9.70 g | 6.70 g | 3.30 g | 9.60 g | 7.50 g | 3.70 g | 8.00 g | 9.00 g |
Sacharoza (cukier) | b/d | b/d | 2.43 g | 5.81 g | 3.90 g | b/d | b/d | 4.00 g | b/d |
Glukoza | b/d | b/d | 0.08 g | 0.05 g | 0.04 g | b/d | b/d | 0.07 g | b/d |
Fruktoza | b/d | b/d | 0.09 g | 0.05 g | 0.04 g | b/d | b/d | 0.07 g | b/d |
Skrobia | b/d | b/d | 0.06 g | 23.49 g | 0.46 g | b/d | b/d | 1.05 g | b/d |
Laktoza | b/d | b/d | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | b/d | 0.00 g | b/d |
Tłuszcze
Orzechy arachidowe (ziemne) | Orzechy laskowe | Orzechy włoskie | orzechy nerkowca | orzechy pekan | orzechy brazylijskie | orzechy pinii | Prażone orzechy makadamia z solą | Mix orzechów solonych | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Tłuszcz | 51.10 g | 60.75 g | 65.20 g | 43.85 g | 72.00 g | 67.10 g | 68.37 g | 76.10 g | 51.40 g |
Tłuszcze nasycone | 13.40 g | 7.18 g | 9.07 g | 12.20 g | 9.60 g | 18.82 g | 15.54 g | 15.30 g | 9.20 g |
Tłuszcze nienasycone | 37.70 g | 53.57 g | 56.13 g | 31.65 g | 62.40 g | 48.28 g | 52.83 g | 60.80 g | 42.20 g |
Tłuszcze jednonasycone | 25.40 g | 45.65 g | 8.93 g | 23.80 g | 40.80 g | 23.88 g | 18.76 g | 59.30 g | 31.40 g |
Tłuszcze wielonasycone | 12.30 g | 7.92 g | 47.20 g | 7.85 g | 21.60 g | 24.40 g | 34.07 g | 1.50 g | 10.80 g |
Tłuszcze trans | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d |
Cholesterol | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg |
Witaminy w przepisie na orzechy
Orzechy arachidowe (ziemne) | Orzechy laskowe | Orzechy włoskie | orzechy nerkowca | orzechy pekan | orzechy brazylijskie | orzechy pinii | Prażone orzechy makadamia z solą | Mix orzechów solonych | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Witamina A | 0.00 µg (mcg) | 1.00 µg (mcg) | 1.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 3.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 1.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.44 mg | b/d | 0.54 mg | 0.42 mg | 0.21 mg | 0.10 mg | 0.10 mg | 0.36 mg | 0.30 mg |
Witamina B12 | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Witamina C | 0.00 mg | b/d | 1.30 mg | 0.50 mg | 1.10 mg | 0.70 mg | 0.80 mg | 0.70 mg | 0.40 mg |
Witamina D | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Witamina E | 9.11 mg | 15.03 mg | 0.70 mg | 0.90 mg | 1.40 mg | 5.65 mg | 9.33 mg | 0.57 mg | 10.90 mg |
Retinol | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) |
Tiamina | 0.14 mg | 0.64 mg | 0.34 mg | 0.42 mg | 0.66 mg | 0.62 mg | 0.36 mg | 0.71 mg | 0.20 mg |
Ryboflawina | 0.19 mg | 0.11 mg | 0.15 mg | 0.06 mg | 0.13 mg | 0.04 mg | 0.23 mg | 0.09 mg | 0.20 mg |
Niacyna | 13.30 mg | 1.80 mg | 1.12 mg | 1.06 mg | 1.17 mg | 0.30 mg | 4.39 mg | 2.27 mg | 4.70 mg |
Foliany | 86.00 µg (mcg) | b/d | 98.00 µg (mcg) | 25.00 µg (mcg) | 22.00 µg (mcg) | 22.00 µg (mcg) | 34.00 µg (mcg) | 10.00 µg (mcg) | 50.00 µg (mcg) |
Beta karoten | 0.00 µg (mcg) | 11.00 µg (mcg) | 12.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 29.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 17.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 3.00 µg (mcg) |
Składniki mineralne w przepisie na orzechy
Orzechy arachidowe (ziemne) | Orzechy laskowe | Orzechy włoskie | orzechy nerkowca | orzechy pekan | orzechy brazylijskie | orzechy pinii | Prażone orzechy makadamia z solą | Mix orzechów solonych | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Sód | 429.00 mg | 0.00 mg | 2.00 mg | 12.00 mg | 0.00 mg | 3.00 mg | 2.00 mg | 353.00 mg | 345.00 mg |
Potas | 564.00 mg | 680.00 mg | 441.00 mg | 660.00 mg | 410.00 mg | 659.00 mg | 597.00 mg | 363.00 mg | 693.00 mg |
Wapń | 49.00 mg | 114.00 mg | 98.00 mg | 37.00 mg | 70.00 mg | 160.00 mg | 16.00 mg | 70.00 mg | 70.00 mg |
Fosfor | 339.00 mg | 290.00 mg | 346.00 mg | 593.00 mg | 277.00 mg | 725.00 mg | 575.00 mg | 198.00 mg | 435.00 mg |
Magnez | 169.00 mg | 163.00 mg | 158.00 mg | 292.00 mg | 121.00 mg | 376.00 mg | 251.00 mg | 118.00 mg | 225.00 mg |
Żelazo | 1.73 mg | 4.70 mg | 2.91 mg | 6.68 mg | 2.53 mg | 2.40 mg | 5.53 mg | 2.65 mg | 3.70 mg |
Cynk | 2.54 mg | 2.45 mg | 3.09 mg | 5.78 mg | 4.53 mg | 4.06 mg | 6.45 mg | 1.29 mg | 3.80 mg |
Miedź | b/d | 1.73 mg | 1.59 mg | 2.20 mg | 1.20 mg | 1.74 mg | 1.32 mg | 0.57 mg | 1.28 mg |
Mangan | b/d | b/d | 3.41 mg | 1.67 mg | 4.50 mg | b/d | b/d | 3.04 mg | 1.94 mg |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170567/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170567/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170187/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/index.html
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170182/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100514/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100548/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168598/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168599/nutrients
Alergie w orzechach
- Orzechy arachidowe (ziemne) - Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Orzechy laskowe - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
- Orzechy włoskie - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
- orzechy nerkowca - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
- orzechy pekan - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
- orzechy brazylijskie - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
- orzechy pinii - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
- Prażone orzechy makadamia z solą - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
- Mix orzechów solonych - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z orzechami
Przepisy z orzechami
-
Pijany izydor25 + 45 min średni 10 485 kcal
-
Rogale z białym makiem150 + 20 min trudny 10 329 kcal
-
Keto makowiec
Mak niebieski, masło i orzechy włoskie to główne składniki naszego keto makowca. Połączone z aromatyczną skórką pomarańczową i odrobiną gorzkiej czekolady tworzą wyjątkowy smak, którego po prostu nie da się zapomnieć. Ten keto smakołyk to doskonały wybór dla tych, którzy dbają o linię, nie rezygnując z przyjemności jedzenia ciast.
60 + 70 min łatwy 10 300 kcal -
Chicken butter masala
Piersi kurczaka, cebula, czosnek, masło, jogurt grecki, pomidory i orzechy nerkowca – to podstawa pysznego chicken butter masala. Kurczak w aromatycznym sosie pomidorowym z nutą orzechową, wzbogacony lekkością jogurtu greckiego i kremowością masła, to prawdziwa uczta smaków. Idealne na obiad, gdy chcesz zaszaleć w kuchni!
25 + 20 min średni 3 409 kcal -
Ciasto królewiec
Mąka pszenna, cukier, masło, jajka i miód to podstawowe elementy, które sprawiają, że ciasto królewiec jest takie pyszne. Dodaj do tego mleko, trochę mąki ziemniaczanej i odrobinę kakao, a masz idealny przepis na to klasyczne, wielowarstwowe ciasto. Orzechy włoskie nadają mu wyjątkowego smaku i chrupkości, które podkreślają całą kompozycję.
120 + 55 min łatwy 20 434 kcal
-
Makówka śląska
Mak niebieski, mleko i miód to trzy główne składniki południowej klasyki - makówki śląskiej. Miksowane z orzechami włoskimi, migdałami i rodzynkami, a wszystko to układa się na przekrojonej chałce, nasiąkniętej mlekiem i miodem. Ten deser ma wyjątkowy, lekko słodkawy smak, który przypomina święta Bożego Narodzenia na Śląsku.
60 min łatwy 10 431 kcal -
Marchwiak
Olej rzepakowy, ksylitol, marchewka, orzechy włoskie, mąka pszenna, jajka – te składniki to podstawa marchwiaka, który zaskoczy cię swoim smakiem i wilgotną konsystencją. Dodatek sody oczyszczonej i proszku do pieczenia sprawi, że ciasto pięknie wyrośnie, a chrupiące orzechy włoskie wkomponują się idealnie w jego strukturę.
30 + 60 min łatwy 10 316 kcal -
Szarlotka japońska
Jabłka, cukier, jajka i mak - to główne składniki japońskiej szarlotki, która z pewnością zaskoczy Twoje kubki smakowe. Do tego sporo masła oraz kasza manna, a całość zwieńczona chrupiącymi orzechami włoskimi. Szarlotka japońska łączy w sobie słodycz i delikatność, tworząc niebanalny deser na każdą okazję.
30 + 45 min łatwy 20 394 kcal -
Tarta z figami
Ciasto francuskie, ser feta, świeże figi i rozmaryn to kluczowe składniki tej wyjątkowej tarty z figami. Dodaj do tego czerwoną cebulę, orzechy włoskie i oliwę z oliwek, a uzyskasz smak, który zachwyci każdego. Prosta do przygotowania, a jednocześnie pełna wykwintnych smaków propozycja na każdą okazję.
45 + 45 min średni 4 658 kcal -
Ciastka warszawskie
Mąka pszenna, masło i cukier puder to kluczowe składniki ciastek warszawskich. Dzięki nim ciastka zyskują perfekcyjną teksturę, a mąka łączy się z masłem, tworząc kruchą bazę. Dodatek orzechów laskowych i marmolady nadaje im wyjątkowy, niezapomniany smak, który przywołuje na myśl klasyczne przepisy.
60 + 20 min średni 10 401 kcal -
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marchewka, mascarpone, cynamon i orzechy pekan – te składniki tworzą niepowtarzalne ciasto marchewkowe z pysznym kremem mascarpone. W smaku jest to połączenie słodyczy marchewki, delikatności kremowego mascarpone i wyrazistości cynamonu, a chrupiące orzechy pekan nadają całości wyjątkowej tekstury. To smakowite ciasto zaskakuje swoją prostotą, a jednocześnie bogactwem smaków.
25 + 40 min średni 10
-
Buraczki z fetą
Buraki, feta, orzechy włoskie, oliwa z oliwek – te składniki tworzą niezwykłe połączenie smaków. Przepis na buraczki z fetą to soczyste buraki, lekko słona feta, chrupiące orzechy i delikatna oliwa z nutą słodyczy miodu oraz kwaskowatości od octu balsamicznego. Idealna przystawka na każdą okazję!
15 + 60 min średni 4 258 kcal -
Sałatka z brzoskwinią z puszki
Rukola, ser pleśniowy i brzoskwinie z puszki – oto gwiazdy naszej sałatki! Do tego chrupiące orzechy włoskie i aromatyczny czosnek. Całość skropiona olejem rzepakowym i wyrazistą musztardą francuską tworzy oryginalne połączenie, które zaskoczy cię swoim smakiem.
20 min łatwy 2 500 kcal -
Moczka śląska wigilijna
Migdały, śliwki suszone, piernik i ciemne piwo to kluczowe składniki tradycyjnej moczki śląskiej wigilijnej. To świąteczne danie pełne jest aromatycznych suszonych owoców i orzechów, które łączą się z wilgotnym piernikiem i piwem, tworząc gęsty, korzenny deser. Idealnie wpisuje się w klimat bożonarodzeniowy, sprawiając, że każda łyżka tej potrawy to prawdziwa uczta dla zmysłów.
20 + 30 min średni 10 -
Deser z ananasem
Ananas, odrobina cukru i śmietanka kremowa to główne składniki, które sprawią, że ten deser stanie się twoim nowym ulubionym słodkim smakołykiem. Wyobraź sobie soczyste kawałki świeżego ananasa, delikatnie posłodzone i otulone kremową śmietanką. Całość dopełniają orzechy pinii, dodające lekko chrupiącego akcentu. Idealne na lekki, letni deser!
20 + 10 min średni 6 -
Pieczone gruszki
Gruszki, ser pleśniowy niebieski i orzechy włoskie – to trio, które zadowoli każde podniebienie. Dodaj do tego miód i cynamon, a masz przepis na wyjątkową przekąskę. Pieczone gruszki to połączenie słodkości i wyrazistych smaków, które idealnie pasują na każdą okazję. Lekka nuta soku z cytryny dodaje świeżości i balansuje całość.
10 + 20 min łatwy 2 354 kcal
-
Prosta sałatka z buraków gotowanych
Buraki, feta i orzechy pinii tworzą świetną kompozycję smaków w prostej sałatce z buraków gotowanych. Dodaj rukolę, polej wszystko oliwą z oliwek i odrobiną miodu, a efekt cię zaskoczy! Idealna na lunch czy lekką kolację, a jeszcze zdrowsza, niż myślisz!
20 + 60 min łatwy 2 -
Ciasto gargamel
Miód, jabłka, czekolada deserowa i orzechy włoskie to kluczowe składniki ciasta gargamel. Połączenie słodyczy miodu i czekolady z chrupiącymi orzechami oraz soczystymi jabłkami daje niepowtarzalny smak. To ciasto jest mieszanką różnych tekstur i aromatów, które zadowolą każdą łasuchową duszę.
90 + 105 min łatwy 20 591 kcal -
Ciasto ferrero rocher bez pieczenia
Mascarpone, śmietanka kremowa, kajmak i orzechy laskowe – to właśnie te składniki sprawią, że ciasto ferrero rocher bez pieczenia będzie smakować obłędnie! Z dodatkiem czekolady mlecznej i herbatników kakaowych, ta słodka bomba kaloryczna zadowoli każdego łasucha. Bez pieczenia, pełne aromatu i kremowej konsystencji – to idealne ciasto na każdą okazję.
40 min łatwy 15 428 kcal -
Deser z gruszki na ciepło
Gruszki, serek ricotta, miód i orzechy włoskie - te składniki to podstawa naszego deseru z gruszek na ciepło. Dodaj do tego odrobinę cynamonu i sok z cytryny, a uzyskasz słodki, aromatyczny smakołyk, który otuli Cię ciepłem i delikatnością. Idealny na chłodne wieczory!
10 + 20 min łatwy 2 306 kcal -
Kopa śląska
Białko jajka, cukier i wiórki kokosowe – to kluczowe składniki kopy śląskiej, która składa się również z owoców w syropie jak brzoskwinie czy ananas. Dzięki nim powstaje wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie słodycz i świeżość tropikalnych owoców z delikatnym, chrupiącym kremem. To klasyk, który stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia!
60 + 30 min łatwy 12 615 kcal -
Ciasteczka owsiane z bakaliami
Masło, płatki owsiane, miód, orzechy włoskie, nasiona słonecznika i rodzynki – to główni bohaterowie naszego przepisu na ciasteczka owsiane z bakaliami. Te pyszne, chrupiące słodkości nie tylko idealnie smakują, ale także dostarczają mnóstwo energii i wartości odżywczych. Wystarczy kilka prostych składników, by cieszyć się domowym wypiekiem pełnym smaku!
30 + 15 min łatwy 10 363 kcal
-
Kruche ciasteczka orzechowe
Mąka pszenna, masło, żółtka jajka, cukier i orzechy laskowe oraz arachidowe – te składniki tworzą przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe. Połączenie masła i cukru sprawia, że ciasteczka są delikatne i słodkie, a orzechy dodają wyjątkowego chrupiącego akcentu. Z prostych składników powstają naprawdę wyjątkowe słodkości.
20 + 25 min średni 8 539 kcal -
Kopiec kreta na blachę
Mascarpone, orzechy włoskie, marchewka i jabłko - oto główne gwiazdy składników w przepisie na kopiec kreta na blachę! Dodajemy też miód dla słodyczy i cynamon dla aromatu. Dzięki tym składnikom ciasto będzie miało niesamowity smak i wilgotność.
40 + 45 min łatwy 10 345 kcal -
Kruche ciasteczka z orzechami
Mąka pszenna, cukier puder, masło, orzechy włoskie i ekstrakt waniliowy – to właśnie te składniki sprawiają, że kruche ciasteczka z orzechami są tak pyszne. Połączenie delikatnego ciasta z chrupiącymi orzechami i aromatem wanilii tworzy niepowtarzalny smak, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych łasuchów.
45 + 10 min łatwy 20 154 kcal -
Ciasto niebo w gębie
Mąka pszenna, jajka, jabłka, galaretka truskawkowa, mleko i orzechy włoskie - oto najważniejsze składniki ciasta niebo w gębie. To wyjątkowe połączenie smaków, które sprawi, że zasmakujesz w prawdziwym raju deserowym. Krem z dodatkiem masła i cukru wanilinowego dopełnia całość, tworząc niesamowicie pyszny efekt końcowy.
40 + 50 min trudny 10 -
Keto deser z mascarpone
Mascarpone, kremowa śmietanka i masło orzechowe to główne gwiazdy naszego keto deseru. Razem tworzą pyszne, kremowe ciasto, które zaskakuje swoją prostotą i bogatym smakiem. Truskawki dodają mu odrobinę świeżości, a posiekane orzechy laskowe przyjemnie chrupią. Ten deser to doskonałe połączenie słodyczy i zdrowych tłuszczów – idealne dla fanów diety keto!
20 min łatwy 5 606 kcal
-
Tartufo
Lody śmietankowe, ajerkoniak, czekolada deserowa i orzechy włoskie - to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić klasyczne tartufo. Delikatny smak lodów i ajerkoniaku połączony z intensywnością czekolady oraz chrupkością orzechów daje wyjątkowe połączenie, które zaskoczy każdego smakosza!
30 min łatwy 10 -
Torrone
Orzechy laskowe, cukier i miód to kluczowe składniki do przygotowania pysznego torrone, tradycyjnego włoskiego przysmaku. Brzmi kusząco, prawda? Ten słodki smakołyk idealnie łączy chrupiące orzechy z gładką, miodową masą. Prosty do zrobienia i niesamowicie smaczny! Teraz tylko do kuchni!
60 + 10 min łatwy 10 189 kcal -
Panforte
Orzechy laskowe, migdały, orzechy włoskie i kandyzowana skórka pomarańczowa – to właśnie te składniki nadają panforte jego wyjątkowy smak. Dodaj do tego miód, kakao i suszone figi oraz morele, a otrzymasz coś, co przypomina połączenie ciasteczka i bakalii w jednym. To ciasto jest pełne orzechów i owoców, a jednocześnie lekko słodkie i korzenne.
60 + 20 min łatwy 10 -
Finikia
Masło, mąka pszenna, kasza manna i miód – to kluczowe składniki potrzebne do przygotowania finikii. Jest to pyszne, słodkie ciasteczko, które rozpuszcza się w ustach, z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich i aromatycznego soku pomarańczowego. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.
60 + 25 min łatwy 10 -
Merenda
Czekolada gorzka, mleko skondensowane i masło to trio, które stanowi bazę tej pysznej merendy. Gorzka czekolada daje intensywny smak, mleko skondensowane sprawia, że wszystko jest cudownie kremowe, a masło dodaje lekkiej maślaności. Dodatek kakao i mielonych orzechów laskowych tworzy niepowtarzalny smak, który na pewno zapadnie w pamięć.
25 min łatwy 10 315 kcal