Zupa ze szparagów
- Szparagi (500 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
- Masło klarowane (50 g)
- Jogurt naturalny 2% (200 g)
Przepis na zupa ze szparagów krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Odetnij końcówki szparagów.
Pokrój warzywo w kostkę.
W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę oraz szparagi.
Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj zupę przez 15 minut.
Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
Zblenduj zupę na gładki krem.
Podawaj zupę w głębokim talerzu.
Więcej informacji na temat zupy ze szparagów
Zupa ze szparagów to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa ze szparagów jest bardzo lekka i idealnie sprawdzi się jako danie dla osób będących na diecie redukcyjnej. Zupa wspaniale sprawdzi się również jako lunch do pracy. Przepis na zupę ze szparagów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szparagi, cebula, bulion drobiowy, masło klarowane, jogurt naturalny, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić zupę ze szparagów? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Odetnij końcówki szparagów. Pokrój warzywo w kostkę. W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę oraz szparagi. Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj zupę przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Zblenduj zupę na gładki krem. Podawaj zupę w głębokim talerzu.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Cebula jest bardzo dobrym źródłem kwercetyny oraz witaminy C. Kwercetyna jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem, który pozwala zmniejszyć działanie wolnych rodników na nasz organizm. Witamina C jest bardzo ważna dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Jej niedobory prowadzą do powstania choroby zwanej szkorbutem.
Podsumowując pyszna zupa krem jest idealna na obiad dla Twojej rodziny. Świeże szparagi są doskonałe do spożycia także w całości. Zupę podać można w wersji nie zblendowanej ze szparagami pokrojonymi w kawałki. Najlepsza zupa jest szybka i łatwa do ugotowania. Pyszna zupa idealnie sprawdzi się jako danie dla dzieci. Zupę można podać z dodatkiem prażonych pestek migdałów lub orzechów włoskich.
Alergeny w zupie ze szparagów
Lista alergenów dla zupy ze szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze zupy ze szparagów
Zupa ze szparagów to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest nisko kaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię.
Energia i białka
(590g)
Węglowodany
(590g)
Tłuszcze
(590g)
Witaminy
(590g)
Składniki mineralne
(590g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.