Przepis na zupa ze szparagów krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Odetnij końcówki szparagów.

Pokrój warzywo w kostkę.

W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę oraz szparagi.

Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj zupę przez 15 minut.

Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.

Zblenduj zupę na gładki krem.

Podawaj zupę w głębokim talerzu.

Zupa ze szparagów podana w białej miseczce.
Zupa ze szparagów
Koszt przygotowania dania
63.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
176 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
23

Zupa ze szparagów - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie ze szparagów

Zupa ze szparagów to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa ze szparagów jest bardzo lekka i idealnie sprawdzi się jako danie dla osób będących na diecie redukcyjnej. Zupa wspaniale sprawdzi się również jako lunch do pracy. Przepis na zupę ze szparagów jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szparagi, cebula, bulion drobiowy, masło klarowane, jogurt naturalny, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić zupę ze szparagów? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Odetnij końcówki szparagów. Pokrój warzywo w kostkę. W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę oraz szparagi. Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj zupę przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Zblenduj zupę na gładki krem. Podawaj zupę w głębokim talerzu.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit, a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych. Cebula jest bardzo dobrym źródłem kwercetyny oraz witaminy C. Kwercetyna jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem, który pozwala zmniejszyć działanie wolnych rodników na nasz organizm. Witamina C jest bardzo ważna dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Jej niedobory prowadzą do powstania choroby zwanej szkorbutem.

Podsumowując pyszna zupa krem jest idealna na obiad dla Twojej rodziny. Świeże szparagi są doskonałe do spożycia także w całości. Zupę podać można w wersji nie zblendowanej ze szparagami pokrojonymi w kawałki. Najlepsza zupa jest szybka i łatwa do ugotowania. Pyszna zupa idealnie sprawdzi się jako danie dla dzieci. Zupę można podać z dodatkiem prażonych pestek migdałów lub orzechów włoskich.

Wartości odżywcze zupy ze szparagów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(590g)
Energia (kalorie)
29.90 kcal
176.40 kcal
Białko
1.21 g
7.14 g

Węglowodany w zupie ze szparagów

Na 100g
Na porcję
(590g)
Węglowodany
2.04 g
12.02 g
Węglowodany przyswajalne
1.57 g
9.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.47 g
2.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(590g)
Tłuszcz
2.01 g
11.88 g
Tłuszcze nasycone
1.38 g
8.13 g
Tłuszcze nienasycone
0.59 g
3.48 g
Tłuszcze jednonasycone
0.51 g
2.98 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.50 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol
7.19 mg
42.40 mg

Witaminy w przepisie na zupa ze szparagów

Na 100g
Na porcję
(590g)
Witamina A
20.68 µg (mcg)
122.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.02 mg
0.14 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
1.45 mg
8.56 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E
0.08 mg
0.45 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol
13.97 µg (mcg)
82.40 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.24 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.39 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
0.32 mg
1.91 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
10.10 µg (mcg)
59.60 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
80.12 µg (mcg)
472.70 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupa ze szparagów

Na 100g
Na porcję
(590g)
Sód
260.85 mg
1539.00 mg
Potas
56.42 mg
332.90 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
20.34 mg
120.00 mg
Fosfor
13.54 mg
79.90 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
3.73 mg
22.00 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.42 mg
2.50 mg
Cynk
0.15 mg
0.89 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.29 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ze szparagów 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie ze szparagów

Lista alergenów dla zupy ze szparagów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania zupy ze szparagów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Jogurt naturalny 2%
200 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 200 g
Koszt składników
77.60
Jak oceniasz przepis na zupa ze szparagów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób