Zupa ze szparagów
Opublikowano: 21.07.2022 r.
Zupa ze szparagów to wspaniała propozycja na pyszne danie dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna i świetnie sprawdza się podana na obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Składniki dla 5 porcji:
- Szparagi - 500 g
- Cebula - 200 g (1 duża sztuka)
- Bulion drobiowy - 2000 g (8 szklanek)
- Masło klarowane - 50 g
- Jogurt naturalny 2% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Odetnij końcówki szparagów.
- Pokrój warzywo w kostkę.
- W garnku rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę oraz szparagi.
- Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotuj zupę przez 15 minut.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj jogurt naturalny i wymieszaj.
- Zblenduj zupę na gładki krem.
- Podawaj zupę w głębokim talerzu.
Komentarz dietetyka
Zupa ze szparagów to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest nisko kaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię.