Zupa z selera naciowego

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zielona zupa w miseczce
Zupa z selera naciowego
Zupa z selera naciowego to wspaniała opcja dla każdego, kto szuka pomysłu na ciekawe dania, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom zdrowych opcji.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
218 kcal
Kcal w porcji
338 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Ser parmezan (50 g)
  • Seler naciowy (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, tarka

Przepis na zupę z selera naciowego krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej obraną i posiekaną drobno cebulę.

Ziemniaki i seler korzeniowy obierz i pokrój w kostkę. Seler naciowy pokrój w półksiężyce. Wrzuć je do garnka i podsmaż.

Całość zalej bulionem. Gotuj warzywa 30 minut, do pełnej miękkości.

Do zupy wlej śmietankę i dopraw do smaku.

Zupę ostudź i zblenduj na gładką masę. Gotową zupę podawaj posypaną tartym parmezanem.

Jak oceniasz przepis na zupę z selera naciowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,5% osób

Więcej informacji na temat zupy z selera naciowego

Zupa z selera naciowego to wspaniała opcja dla każdego, kto szuka pomysłu na ciekawe i pyszne dania, które na pewno przypadnie do gustu miłośnikom zdrowych opcji.

Przepis na zupę z selera naciowego to doskonały pomysł na dobre danie na obiad lub kolację. Ta zupa wspaniale wspiera cały organizm. To zasługa selera, który jest wspaniałym źródłem wielu cennych substancji. Zawiera sporo witaminy C, E i kwasu foliowego. Dostarcza także glikozydów, które wspierają funkcjonowanie układu sercowo - naczyniowego. To niezwykle cenne warzywo, które powinno gościć w menu jak najczęściej. Seler to wspaniała opcja dla osób na diecie ma bardzo mało kalorii, a przy okazji niski indeks glikemiczny. Dzięki temu całość wspaniale sprawdza się na co dzień. Może stanowić pomysł na lekki obiad lub ciekawą kolację. Zupę można przygotować wcześniej, wraz z oczekiwaniem zyskuje na lepszym smaku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z selera naciowego, która będzie smaczna i łatwa, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepsza opcja dla osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Seler naciowy stał się niezwykle popularny w ostatnim czasie ze względu na swoje dobroczynne działanie. Choć wiele osób nie przepada za jego charakterystycznym smakiem, to w tej zupie dzięki dodatkom. Do przygotowania tej zupy nie potrzeba wiele. Przyda się jednak dobry blender. W wersji kremowej smakuje ona bowiem dużo lepiej. Świetnie sprawdzi się zwłaszcza podana z grzankami, czy prażoną kukurydzą. Całość ma wspaniały smak, dzięki osiągnięciu równowagi między ostrością a kwaśnością. Ta zupa, choć zwykle kojarzy się ze smutnymi dietami odchudzającymi, nie ma nic z nimi wspólnego. Jest zdrowa i niskokaloryczna, jednak zachwyca wspaniałym smakiem. Zwłaszcza że dodaje się do niej parmezanu. Dzięki temu jest nieco bardziej ostra i zawiera nieco więcej białka. Zupę można podawać zarówno z jogurtem, jak i śmietaną. Wiadomo, jogurt będzie wersją mniej kaloryczną i o niższej zawartości tłuszczu, dlatego lepiej sprawdzi się dla osób na diecie.

Alergeny w zupie z selera naciowego

Lista alergenów dla zupy z selera naciowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy z selera naciowego

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(338g)
Energia (kcal)
64.73
218.79
Białko (g)
1.40
4.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(338g)
Węglowodany (g)
3.81
12.88
Węglowodany przyswajalne (g)
3.24
10.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(338g)
Tłuszcz (g)
4.98
16.84
Tłuszcze nasycone (g)
3.42
11.55
Tłuszcze nienasycone (g)
1.57
5.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.36
4.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.26
4.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(338g)
Witamina A (µg (mcg))
13.73
46.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.32
11.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.72
12.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.25
0.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.00
27.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
102.85
347.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(338g)
Sód (mg)
200.85
678.87
Potas (mg)
109.89
371.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.54
109.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
27.99
94.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.36
21.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.20
0.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.13
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z selera naciowego 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z selera naciowego

Koszt składników
100.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Seler naciowy
400 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
100.50