Zupa z kurek

Opublikowano: 04.07.2022 r., 18:04 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa kurkowa w misce.
Zupa z kurek
Poznaj przepis na najlepszą, domową zupę z kurek.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Kurki świeże (400 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Ziemniaki młode (350 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (50 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Śmietana 18% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kurkuma
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę z kurek krok po kroku

Kurki dokładnie umyj i oczyść. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, ziemni obierz i pokrój w kostkę, a marchew zetrzyj na tarce.

Na dnie garnka rozgrzej masło. Dodaj cebulę, czosnek i kurki i podsmażaj ok. 10 minut, co chwilę mieszając.

Dodaj warzywa, zalej gorącym bulionem i dopraw.

Gotuj pod przykryciem, na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną.

Zahartuj śmietanę i dodaj do zupy.

Dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na zupę z kurek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z kurek

Zupa z kurek to pomysł na pyszne, sycące, pożywne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad rodzinny lub kolację. Najlepiej smakuje, kiedy wykorzystasz do niej świeże kurki, jednak poza sezonem, kiedy nie są dostępne, możesz też śmiało przygotować ją z kurek mrożonych lub kupić grzyby suszone. Przepis na zupę z kurek jest bardzo prosty i na pewno poradzisz sobie z nim, nawet jeśli nigdy wcześniej jej nie przygotowywałaś/przygotowywałeś. Niezbędne składniki to świeże kurki, ziemniaki, marchew, cebula, czosnek oraz bulion warzywny i śmietana do zahartowania zupy. Wiele osób dodaje również serków topionych, jednak bez nich zupa jest równie smaczna, a przy okazji mniej tłusta i kaloryczna, przez co zdecydowanie lepsza dla zdrowia. Jeśli obawiasz się, że nie wiesz, jak ugotować zupę z kurek, możesz być spokojna/spokojny, że to nic skomplikowanego. W garnku na maśle wystarczy podsmażyć cebulkę, czosnek i grzyby, dodać pokrojone ziemniaki i startą marchew, zalać bulionem, gotować do miękkości warzyw, a na koniec zahartować śmietaną. Bardzo ważny jest również odpowiedni dobór przypraw, które podkreślą smak grzybów. Świetnie sprawdzi się między innymi kurkuma, majeranek, możesz jednak dowolnie eksperymentować i wybrać taką mieszankę, która odpowiada Ci najbardziej. Zupa z kurek jest bardzo sycąca, pożywna i rozgrzewająca, dlatego idealnie sprawdzi się w chłodne, deszczowe dni. Koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak zrobić zupę z kurek, która bardzo dobrze sprawdzi się na rodzinny obiad i posmakuje wszystkim miłośnikom grzybów. Pamiętaj jednak, że grzyby są dość ciężkostrawne, dlatego, jej duże ilości mogą być gorzej tolerowane przez osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi.

Alergeny w zupie z kurek

Lista alergenów dla zupy z kurek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z kurek

na 100g gotowej potrawy

Grzyby i potrawy z grzybów są dość ciężkostrawne i u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, mogą powodować dyskomfort, dlatego najlepiej zacząć od niewielkich ilości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
42.31
0.00
Białko (g)
0.99
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
5.85
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
4.58
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
1.92
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.54
0.00
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.46
0.00
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.00
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.04
0.00
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
39.42
0.00
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.00
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.24
0.00
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.05
0.00
Witamina E (mg)
0.06
0.00
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.60
0.00
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.00
Ryboflawina (mg)
0.07
0.00
Niacyna (mg)
1.08
0.00
Foliany (µg (mcg))
4.73
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
262.41
0.00
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
152.57
0.00
Potas (mg)
205.30
0.00
Wapń (mg)
14.14
0.00
Fosfor (mg)
29.26
0.00
Magnez (mg)
8.40
0.00
Żelazo (mg)
0.88
0.00
Cynk (mg)
0.24
0.00
Miedź (mg)
0.10
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z kurek 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z kurek

Koszt składników
77.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kurki świeże
400 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 400 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Ziemniaki młode
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Marchewka
50 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
77.70