Przepis na zupę pomidorową z soczewicą krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Soczewicę przepłucz ziemną wodą.

Wrzuć ją do garnka i zalej bulionem, gotuj 25 minut.

Do soczewicy wlej przecier pomidorowy, a całość zagotuj.

Dopraw do smaku i podawaj ze świeżą kolendrą.

Zupa pomidorowa z soczewicą podana z ziołami.
zupa pomidorowa z soczewicą
Koszt przygotowania dania
285.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
105 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Zupa pomidorowa z soczewicą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie pomidorowej z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą jest doskonałą propozycją dla wszystkich, którzy szukają miłej odmiany dla tego tradycyjnego dania. W wersji z soczewicą jest bardziej sycąca. Zupa wspaniale komponuje się zarówno z dodatkami, jak i bez nich. Na pewno przypadnie ona do gustu wszystkim miłośnikom domowej kuchni. Ta zupa przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym. Jest bardzo łagodna w smaku, a dostarcza dużo substancji odżywczych i mineralnych.

Przepis na zupę pomidorową z soczewicą pozwala przygotować posiłek smaczny i bardzo treściwy. To dlatego, że dodaje się do zupy strączki, które są bogate w białko, a także błonnik. Sprawdza się w niej zarówno soczewica zielona, jak i czerwona, jednak to ta druga potrzebuje krótszego gotowania. W przypadku zielonej można za to zrobić zupę z soczewicą z puszki. Zupa z zieloną soczewicą ma też nieco inny kolor. W obu wersjach jest równie smaczna i odżywcza. Można ją przygotować już w kilka minut, więc będzie idealną opcją na ekspresowy obiad czy kolację. Robi się ją z tylko kilku składników. Głównym są oczywiście pomidory. To warzywa, które goszczą w menu bardzo często, jednak nie są za bardzo doceniane. Warto to zmienić, gdyż to naprawdę fantastyczne źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pomidorową z soczewicą, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Całość jest naprawdę szybka, prosta, a przy tym niezwykle wartościowa. Pomidory to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego dobrze jest aby gościły w menu niezwykle często. To wspaniałe źródło potasu, które dobrze wpływa na cały organizm. Zwłaszcza mięśnie i serce. Jednak najważniejszą prozdrowotną substancją, która się w nich znajduje, jest likopen. To potężny antyoksydant chroniący organizm przed nowotworami. Choć mogłoby się wydawać, że więcej znajduje się go w świeżych warzywach, to tak naprawdę znacznie większe ilości tej substancji znajdują się w przetworzonych. Najlepiej od razu przygotować podwójną porcję, gdyż zupa jest tak dobra, że znika z talerzy w mgnieniu oka.

Wartości odżywcze zupy pomidorowej z soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(358g)
Energia (kalorie)
29.53 kcal
105.71 kcal
Białko
1.71 g
6.13 g

Węglowodany w zupie pomidorowej z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(358g)
Węglowodany
5.77 g
20.65 g
Węglowodany przyswajalne
4.76 g
17.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.01 g
3.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(358g)
Tłuszcz
0.21 g
0.75 g
Tłuszcze nasycone
0.09 g
0.33 g
Tłuszcze nienasycone
0.12 g
0.42 g
Tłuszcze jednonasycone
0.04 g
0.15 g
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.27 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupę pomidorową z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(358g)
Witamina A
21.66 µg (mcg)
77.55 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.21 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
3.40 mg
12.16 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.51 mg
1.83 mg
Brak danych dla: soczewica czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.15 mg
Niacyna
0.51 mg
1.84 mg
Foliany
13.38 µg (mcg)
47.88 µg (mcg)
Beta karoten
233.03 µg (mcg)
834.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę pomidorową z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(358g)
Sód
214.81 mg
769.02 mg
Potas
157.69 mg
564.53 mg
Wapń
9.94 mg
35.57 mg
Fosfor
26.14 mg
93.56 mg
Magnez
4.00 mg
14.30 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.84 mg
3.00 mg
Cynk
0.28 mg
1.01 mg
Miedź
0.14 mg
0.50 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej z soczewicą 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pomidorowej z soczewicą

Lista alergenów dla zupy pomidorowej z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy pomidorowej z soczewicą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
100 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 100 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Kolendra świeża
45 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 45
247.50
Za 45 g
Koszt składników
301.00
Jak oceniasz przepis na zupę pomidorową z soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób