Zupa pieczarkowa na rosole
- Pieczarki (400 g)
- Cebula (100 g)
- Seler korzeniowy (80 g)
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (90 g)
- Natka pietruszki (45 g)
Przepis na zupę pieczarkową na rosole krok po kroku
Warzywa obierz i pokrój na kawałki. Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 30 minut.
Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do garnka, gotuj całość przez 15 minut.
Zupę dopraw do smaku i podawaj z natką pietruszki.
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa grzybowa
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa gulaszowa z pieczarkami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Zupa z pulpetami
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Tradycyjna zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa z pulpetami
-
Szybka zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa fit
-
Zupa pieczarkowa z klopsikami
-
Zupa pieczarkowa
Więcej informacji na temat zupę pieczarkową na rosole
Zupa pieczarkowa na rosole to doskonała opcja na naprawdę smaczny obiad. Całość jest prosta, a naprawdę świetnie smakuje. Świetnie dopełniają ją świeże zioła. To dobra opcja na posiłek awaryjny sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To także opcja idealna dla miłośników niebanalnych kompozycji smakowych, gdyż ta niewątpliwie taka jest. Całość zabiera tylko kilka minut, a efekt jest zachwycający. Całość najlepiej dopełnić sporym dodatkiem natki pietruszki, która jest wspaniałym źródłem witaminy C.
Przepis na zupę pieczarkową na rosole jest niezwykle prosty, a przy tym naprawdę sycący. Dzięki temu świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, nawet dla osób na diecie wegetariańskiej. Gdyż nie zawiera mięsa, a wciąż wspaniale smakuje i syci na długo. Ze względu na duży udział grzybów jest wspaniałym źródłem selenu. Grzyby, choć bardzo często niedoceniane, są naprawdę wartościowe. Dostarczają składników mineralnych, które ciężko jest znaleźć w innym pożywieniu. Warto, by stanowiły dość sporą część diety, dzięki temu korzystnie wpłyną na organizm. Dodatkowo wpływają one niezwykle korzystnie na aromat całego dania, dlatego ich dodatek sprawi, że całość będzie na pewno bardzo smakowitą opcją. Zupę można podawać także na kolację, bo jest również lekka.
To świetny pomysł na danie bardzo proste, ale jednak niezwykle smaczne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pieczarkową na rosole, która będzie naprawdę aromatyczna, szybka i dobra dla zdrowia to ten prosty przepis będzie doskonałą inspiracją. To pyszna propozycja, która sprawdzi się na obiad. Idealnie komponuje się z makaronem. Przez to, że pieczarki nie są krojone drobno, ma bardzo mocny smak. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów. Zupa będzie dobrą opcją także dla dzieci, gdyż nie jest mocno doprawiona. Choć grzyby w diecie dzieci są kwestią dość kontrowersyjną, należy pamiętać, że zakaz ich spożywania dotyczy grzybów leśnych, te hodowlane, do których należą pieczarki, mogą pojawiać się w menu maluchów.
Alergeny w zupie pieczarkowej na rosole
Lista alergenów dla zupę pieczarkową na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupę pieczarkową na rosole
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(201g)
Węglowodany
(201g)
Tłuszcze
(201g)
Witaminy
(201g)
Składniki mineralne
(201g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.