Zupa krem z dyni piżmowej

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa dyniowa w miseczce
Zupa krem z dyni piżmowej
Zupa krem z dyni piżmowej to świetna propozycja na pyszną zupę dla całej rodziny. Sprawdzi się ona podana także jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
706 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia - piżmowa (600 g)
  • Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Pestki dyni (200 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, miód, cytryna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, blender

Przepis na zupa krem z dyni piżmowej krok po kroku

Dynię pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj ziemniaki i dynię, wlej 2l wody i gotuj przez 20 minut.

Dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zblenduj zupę, dodaj do niej miód i sok wyciśnięty z cytryny.

Na patelni bez dodatku tłuszczu podpraż pestki dyni.

Zupę wlej do talerza, dodaj łyżkę śmietany i posyp wierzch pestkami dyni.

Jak oceniasz przepis na zupa krem z dyni piżmowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,7% osób

Więcej informacji na temat zupy krem z dyni piżmowej

Zupa krem z dyni piżmowej to sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. Zupa to także dobry pomysł na potrawę dla dzieci. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować dobrą zupę z dyni przeczytaj do końca nasz przepis. Najlepsza zupa z dyni piżmowej jest bardzo aromatyczna i świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Przepis na zupę krem z dyni piżmowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia piżmowa, czosnek, ziemniaki, miód, cytryna, gałka muszkatołowa, olej rzepakowy, pestki dyni, śmietana kwaśna, sól, pieprz.

Jak zrobić krem z dyni piżmowej? Dynię pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki i dynię, wlej wodę i gotuj przez 20 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblenduj zupę, dodaj do niej miód i sok wyciśnięty z cytryny. Na patelni bez dodatku tłuszczu podpraż pestki dyni. Zupę wlej do talerza, dodaj łyżkę śmietany i posyp wierzch pestkami dyni.

Pestki dyni są cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim zawierają pokaźne ilości cynku, dlatego polecane są szczególnie często mężczyznom jako środek zapobiegający chorobom prostaty. Pestki dyni zawierają także sporą ilość witaminy E oraz witamin z grupy B. Witamina E nazywana eliksirem młodości ma bardzo korzystny wpływ na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci jest także naturalną substancją chroniącą przed działaniem wolnych rodników. Cytryna jest owocem cytrusowym zawierającym sporą ilość witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne oraz pomaga we wzmacnianiu naszej odporności.

Podsumowując pyszna zupa to sprawdzony przepis na rozgrzewające danie na jesienne wieczory. Zupa świetnie sprawdzi się podana podczas bardziej uroczystych okazji oraz jako lunch do pracy. Ciekawym dodatkiem do zupy jest miękki ser kozi lub prawdziwa feta z mleka owczego. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w zupie krem z dyni piżmowej

Lista alergenów dla zupy krem z dyni piżmowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

W przepisie na zupa krem z dyni piżmowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód, cytryna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy krem z dyni piżmowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa krem z dyni piżmowej to świetne źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Jest średnio kaloryczną potrawą, która doskonale sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
201.93
706.77
Białko (g)
5.28
18.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
8.99
31.46
Węglowodany przyswajalne (g)
7.50
26.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
5.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
17.13
59.97
Tłuszcze nasycone (g)
5.10
17.83
Tłuszcze nienasycone (g)
12.04
42.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.42
25.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.62
16.17
Cholesterol (mg)
11.80
41.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
195.20
683.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.96
27.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.15
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.20
84.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.06
3.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.20
63.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1245.87
4360.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
10.20
35.70
Potas (mg)
351.07
1228.73
Wapń (mg)
37.93
132.77
Fosfor (mg)
200.73
702.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
84.73
296.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.57
5.50
Cynk (mg)
1.27
4.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z dyni piżmowej 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy krem z dyni piżmowej

Koszt składników
37.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
600 g
piżmowa
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Pestki dyni
200 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 200 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Koszt składników
37.40