Zupa kapuśniak
- Żeberka wieprzowe (400 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Kapusta kiszona (450 g)
- Ziemniaki późne (550 g)
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Marchewka - 2 sztuki (100 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (40 g)
- Seler korzeniowy - 1/2 sztuki (300 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
Przepis na zupę kapuśniak krok po kroku
Żeberka włóż do garnka, zalej bulionem i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40 minut.
Marchew, selera i pietruszkę obierz. Marchew pokrój w kostkę. Wrzuć warzywa do garnka, dodaj całą cebulę i przyprawy. Gotuj kolejne 30 minut.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy.
Kapustę kiszoną poszatkuj i dodaj do garnka. Gotuj ok. 20 minut.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Dodaj do garnka.
Na tej samej patelni podsmaż mąkę z masłem, tworząc zasmażkę. Wlej 2-3 chochle wywaru z garnka, wymieszaj, aby nie powstały grudki i dodaj do zupy.
-
Kapuśniak
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z młodej kapusty
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
-
Kapuśniak z kiełbasą
-
Kapuśniak bez mięsa
-
Zasmażka do kapuśniaku
-
Zupa chłopska
-
Zupa z kapusty włoskiej
-
Kapuśniak na golonce
-
Kapuśniak Thermomix
-
Kapuśniak wegetariański
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą
-
Kapuśniak z kapusty kiszonej
-
Kapuśniak
Więcej informacji na temat zupy kapuśniak
Zupa kapuśniak z kapusty kiszonej na żeberkach i boczku to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Tradycyjny kapuśniak świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację, zwłaszcza zimą, ponieważ jest bardzo sycący i rozgrzewający. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zupę kapuśniak koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz pyszny kapuśniak dobry na każdą okazję. Najlepszy kapuśniak przyrządzany jest na bulionie z żeberek wieprzowych i podsmażonego, wędzonego boczku, z dużą ilością warzyw i kapusty oraz zasmażką. W takiej postaci jest bardzo smaczny, sycący, aromatyczny i rozgrzewający. Przygotowanie dobrego kapuśniaku niestety zajmuje trochę czasu, jednak najbardziej czasochłonne jest gotowanie mięsa. Jednak nie musisz tego cały czas pilnować, stojąc w kuchni, możesz zająć się w tym czasie swoimi sprawami. Pamiętaj jednak, że przez to nie jest to zupa, którą możesz przygotować w ostatniej chwili. Składniki niezbędne do przygotowania najlepszego kapuśniaku to żeberka, najlepiej wieprzowe, surowy lub wędzony boczek, dużo kapusty kiszonej, włoszczyzna do zupy (marchewka, pietruszka, seler korzeniowy), spora ilość przypraw oraz mąka i masło do przygotowania zasmażki do kapuśniaku. Sam proces przygotowania nie jest skomplikowany – wystarczy ugotować żeberka, dodać przygotowane, obrane i pokrojone warzywa, przyprawy, podsmażony boczek, a na sam koniec zasmażkę. Połączenie tych wszystkich składników sprawia, że zupa kapuśniak ma niepowtarzalny, wyrazisty smak i aromat. Pamiętaj jednak, że kapuśniak jest zupą ciężkostrawną, dlatego, jeśli mas problemy żołądkowo-jelitowe, najlepiej aby pojawiał się w diecie okazjonalnie w umiarkowanych ilościach. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na zupę kapuśniak.
Alergeny w zupie kapuśniak
Lista alergenów dla zupy kapuśniak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zupy kapuśniak
Kapuśniak jest zupą dość ciężkostrawną, dlatego u osób z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, może być gorzej tolerowany w dużych ilościach.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.