Zupa kapuśniak

Opublikowano: 13.05.2022 r., 13:18 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna zupa z kiszonej kapusty
Zupa kapuśniak
Tradycyjna, polska zupa kapuśniak świetnie sprawdzi się na pyszny, rodzinny obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
304 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Żeberka wieprzowe (400 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Kapusta kiszona (450 g)
  • Ziemniaki późne (550 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (100 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (40 g)
  • Seler korzeniowy - 1/2 sztuki (300 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na zupę kapuśniak krok po kroku

Żeberka włóż do garnka, zalej bulionem i zagotuj. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu ok. 40 minut.

Marchew, selera i pietruszkę obierz. Marchew pokrój w kostkę. Wrzuć warzywa do garnka, dodaj całą cebulę i przyprawy. Gotuj kolejne 30 minut.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy.

Kapustę kiszoną poszatkuj i dodaj do garnka. Gotuj ok. 20 minut.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z masłem. Dodaj do garnka.

Na tej samej patelni podsmaż mąkę z masłem, tworząc zasmażkę. Wlej 2-3 chochle wywaru z garnka, wymieszaj, aby nie powstały grudki i dodaj do zupy.

Jak oceniasz przepis na zupę kapuśniak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy kapuśniak

Zupa kapuśniak z kapusty kiszonej na żeberkach i boczku to jedna z najpopularniejszych, polskich zup. Tradycyjny kapuśniak świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację, zwłaszcza zimą, ponieważ jest bardzo sycący i rozgrzewający. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zupę kapuśniak koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz pyszny kapuśniak dobry na każdą okazję. Najlepszy kapuśniak przyrządzany jest na bulionie z żeberek wieprzowych i podsmażonego, wędzonego boczku, z dużą ilością warzyw i kapusty oraz zasmażką. W takiej postaci jest bardzo smaczny, sycący, aromatyczny i rozgrzewający. Przygotowanie dobrego kapuśniaku niestety zajmuje trochę czasu, jednak najbardziej czasochłonne jest gotowanie mięsa. Jednak nie musisz tego cały czas pilnować, stojąc w kuchni, możesz zająć się w tym czasie swoimi sprawami. Pamiętaj jednak, że przez to nie jest to zupa, którą możesz przygotować w ostatniej chwili. Składniki niezbędne do przygotowania najlepszego kapuśniaku to żeberka, najlepiej wieprzowe, surowy lub wędzony boczek, dużo kapusty kiszonej, włoszczyzna do zupy (marchewka, pietruszka, seler korzeniowy), spora ilość przypraw oraz mąka i masło do przygotowania zasmażki do kapuśniaku. Sam proces przygotowania nie jest skomplikowany – wystarczy ugotować żeberka, dodać przygotowane, obrane i pokrojone warzywa, przyprawy, podsmażony boczek, a na sam koniec zasmażkę. Połączenie tych wszystkich składników sprawia, że zupa kapuśniak ma niepowtarzalny, wyrazisty smak i aromat. Pamiętaj jednak, że kapuśniak jest zupą ciężkostrawną, dlatego, jeśli mas problemy żołądkowo-jelitowe, najlepiej aby pojawiał się w diecie okazjonalnie w umiarkowanych ilościach. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na zupę kapuśniak.

Alergeny w zupie kapuśniak

Lista alergenów dla zupy kapuśniak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze zupy kapuśniak

na 100g gotowej potrawy

Kapuśniak jest zupą dość ciężkostrawną, dlatego u osób z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, może być gorzej tolerowany w dużych ilościach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
55.28
304.01
Białko (g)
3.44
18.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
4.84
26.60
Węglowodany przyswajalne (g)
3.94
21.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
4.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
2.52
13.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.45
7.99
Tłuszcze nienasycone (g)
1.07
5.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.78
4.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
1.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
10.76
59.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
30.35
166.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.80
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.57
30.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.76
20.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.46
Ryboflawina (mg)
0.05
0.30
Niacyna (mg)
0.87
4.81
Foliany (µg (mcg))
7.23
39.78
Beta karoten (µg (mcg))
259.93
1429.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
276.24
1519.32
Potas (mg)
166.76
917.16
Wapń (mg)
13.91
76.50
Fosfor (mg)
51.06
280.82
Magnez (mg)
10.26
56.43
Żelazo (mg)
0.49
2.71
Cynk (mg)
0.47
2.57
Miedź (mg)
0.04
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kapuśniak 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kapuśniak

Koszt składników
100.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
400 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Kapusta kiszona
450 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 450 g
Ziemniaki późne
550 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.20
Za 550 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Pietruszka
40 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Seler korzeniowy
300 g
1/2 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
100.50