Zupa dyniowa z imbirem
- Dynia (500 g)
- Mleczko kokosowe (100 ml)
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Marchewka (90 g)
- Ziemniaki późne (225 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Cebula (100 g)
- Imbir korzeń (4 g)
Przepis na zupę dyniową z imbirem krok po kroku
Wszystkie warzywa obierz i pokrój w niedużą kostkę.
W garnku rozgrzej oliwę i zacznij od podsmażenia na niej cebuli.
Dodaj do niej starty imbir.
Gdy lekko się przyrumienią, dodaj pozostałe warzywa. Smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Warzywa zalej bulionem i gotuj 30 minut.
Dodaj do garnka pomidory i gotuj kolejne 5 minut.
Zupę ostudź i zblenduj na gładką masę.
Do zupy dodaj mleczko kokosowe i przyprawy, zagotuj zupę.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat zupy dyniowej z imbirem
Zupa dyniowa z imbirem to doskonały sposób na naprawdę smaczne danie, które sprawdzi się doskonale na co dzień. Jest pyszna, delikatna, a przy tym aromatyczna.
Przepis na zupę dyniową z imbirem to pomysł na ciekawe wykorzystanie dyni na co dzień. Ta zupa jest prawdziwą skarbnicą witamin i antyoksydantów. W dodatku wspaniale syci. Można ją podawać zarówno z grzankami, groszkiem ptysiowym, jak i w nieco ciekawszej wersji z popcornem. To pyszna opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Idealnie nada się jako potrawa na wielu różnych dietach. Ze względu na brak zbóż przypadnie do gustu osobom na diecie bezglutenowej, a także miłośnikom roślinnej kuchni. Mogą sobie na nią również pozwolić osoby na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera niewiele kalorii.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę dyniową z imbirem, by była smaczna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis, to najlepsza opcja dla Ciebie. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Możesz wykonać ją w wersji łagodnej lub na ostro. Wszystko zależy od ilości wykorzystanych przypraw. Ta zupa jest nieco ciekawsze niż klasyczna wersja, która głównie gości w menu. Jej podstawą jest oczywiście dynia. To warzywo o wspaniałym, lekko słodkawym smaku, które choć tanie, nie jest zbyt doceniane w polskiej kuchni. Warto to zmienić i sięgnąć po nią, zwłaszcza gdy dba się o dobrze zbilansowaną, zdrową dietę. Dynia jest lekkostrawna, dlatego może gościć nawet w diecie dzieci, a także osób z problemami z układem pokarmowym. W dodatku ma też bardzo mało kalorii, więc będzie dobrym wyborem również podczas odchudzania. Ze względu na niski indeks glikemiczny może służyć jako baza dań dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Im więcej jej w diecie, tym lepiej. To dobre źródło witaminy C, A i E, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dostarcza również sporo wapnia, magnezu i potasu, pierwiastków, które wpływają na zdrowie układu krążenia, a także szkieletowy. Dynia jest pełna beta-karotenu, potężnego antyoksydantu, który wspaniale chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu. Na szczęście obróbka termiczna nie wpływa negatywnie na jego ilość, a wręcz przeciwnie, zwiększa jego działanie, dlatego ta zupa jest naprawdę wspaniałą opcją na jego dostarczenie
Alergeny w zupie dyniowej z imbirem
Lista alergenów dla zupy dyniowej z imbirem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy dyniowej z imbirem
To opcja, która zawiera sporo witamin i cennych składników mineralnych.
Energia i białka
(855g)
Węglowodany
(855g)
Tłuszcze
(855g)
Witaminy
(855g)
Składniki mineralne
(855g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.