Zupa dyniowa na ostro
- Dynia (500 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Bulion drobiowy - 10 szklanek (2500 g)
- Mleczko kokosowe (200 ml)
- Ryż biały (200 g)
Przepis na zupa dyniowa na ostro krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Obierz dynię i pokrój w kostkę.
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj dynie oraz ziemniaki i podsmaż chwilę.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej bulion drobiowy.
Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.
Wsyp ryż i gotuj jeszcze 15 minut.
Dopraw solą, pieprzem i curry.
Wyjmij z zupy liście laurowe.
Zblenduj zupę, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.
Dodaj starty imbir i wlej zupę do misek.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa z imbirem
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat zupy dyniowej na ostro
Zupa dyniowa na ostro to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa z dodatkiem przypraw jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna. Zupa z dyni może zostać podana jako danie główne lub przystawkę. Przepis na zupę dyniową na ostro jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, imbir, cebula, bulion drobiowy, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, mleko kokosowe, curry, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić zupę dyniową na ostro? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz dynię i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj dynie oraz ziemniaki i podsmaż chwilę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej bulion drobiowy. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Wsyp ryż i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i curry. Wyjmij z zupy liście laurowe. Zblenduj zupę, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Dodaj starty imbir i wlej zupę do misek.
Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Bulwy imbiru dodanego do zupy są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi.
Podsumowując pikantna zupa z dyni jest rozgrzewająca i idealnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni. Zupę można przygotować także z mrożonej dyni. Przyprawy dodane do zupy można dowolnie modyfikować. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w zupie dyniowej na ostro
Lista alergenów dla zupy dyniowej na ostro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zupy dyniowej na ostro
Zupa dyniowa na ostro to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa jest syta i zawiera niewielką ilość kalorii. Świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Zupa ma średni ładunek glikemiczny.
Energia i białka
(480g)
Węglowodany
(480g)
Tłuszcze
(480g)
Witaminy
(480g)
Składniki mineralne
(480g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.