Ziemniaki z piekarnika
- Ziemniaki późne (500 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na ziemniaki z piekarnika krok po kroku
Ziemniaki dokładnie umyj i oczyść, a następnie pokrój w słupki.
Wymieszaj z olejem rzepakowym i przyprawami.
Przełóż je na blachę z papierem do pieczenia.
Upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Frytki z batatów
-
Frytki z piekarnika
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Bataty z piekarnika
-
Frytki z marchewki
-
Poutine
-
Frytki z dyni
-
Frytki z cukinii
-
Frytki stekowe
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Frytki w piekarniku
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat ziemniaków z piekarnika
Masz ochotę na frytki, ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety lub liczysz kalorie? Nic straconego, poznaj mój przepis na ziemniaki z piekarnika. Jest to w pełni wegetariańskie danie, które przygotujesz w dosłownie kilka minut dla siebie i całej Twojej rodziny. Będzie to dobry pomysł na dodatek do Twojego obiadu. W połączeniu z pieczony mięsem i surówką colesław masz domowe danie typu fast food.
Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te pieczone będą mniej kaloryczne niż smażone.
Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością. Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, aż 95.
Ziemniaki należą do produktów naturalnie bezglutenowych.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Ziemniaki to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.
Dokładnie, jak zrobić ziemniaki z piekarnika opisuję nieco niżej. Ziemniaki z piekarnika idealnie sprawdzą się do obiadu. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w ziemniakach z piekarnika
Lista alergenów dla ziemniaków z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniaki z piekarnika
Wartości odżywcze ziemniaków z piekarnika
Domowe frytki możesz przygotować też z batatów.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.