Ziemniaki z piekarnika

Opublikowano: 28.04.2022 r., 22:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące pieczone ziemniaki.
Ziemniaki z piekarnika
Masz ochotę na frytki, ale liczysz kalorie lub jesteś na diecie? Nic straconego, koniecznie poznaj mój przepis na domowe frytki z piekarnika.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
108 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na ziemniaki z piekarnika krok po kroku

Ziemniaki dokładnie umyj i oczyść, a następnie pokrój w słupki.

Wymieszaj z olejem rzepakowym i przyprawami.

Przełóż je na blachę z papierem do pieczenia.

Upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ziemniaki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat ziemniaków z piekarnika

Masz ochotę na frytki, ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety lub liczysz kalorie? Nic straconego, poznaj mój przepis na ziemniaki z piekarnika. Jest to w pełni wegetariańskie danie, które przygotujesz w dosłownie kilka minut dla siebie i całej Twojej rodziny. Będzie to dobry pomysł na dodatek do Twojego obiadu. W połączeniu z pieczony mięsem i surówką colesław masz domowe danie typu fast food.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te pieczone będą mniej kaloryczne niż smażone.

Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością. Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, aż 95.

Ziemniaki należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Ziemniaki to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Dokładnie, jak zrobić ziemniaki z piekarnika opisuję nieco niżej. Ziemniaki z piekarnika idealnie sprawdzą się do obiadu. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w ziemniakach z piekarnika

Lista alergenów dla ziemniaków z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniaki z piekarnika

Wartości odżywcze ziemniaków z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Domowe frytki możesz przygotować też z batatów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
108.65
108.65
Białko (g)
1.97
1.97
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
16.83
16.83
Węglowodany przyswajalne (g)
14.81
14.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.02
2.02
Sacharoza (cukier) (g)
0.16
0.16
Glukoza (g)
0.30
0.30
Fruktoza (g)
0.25
0.25
Skrobia (g)
14.71
14.71
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
3.93
3.93
Tłuszcze nasycone (g)
0.32
0.32
Tłuszcze nienasycone (g)
3.62
3.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.54
2.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.08
1.08
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
5.77
5.77
Potas (mg)
408.65
408.65
Wapń (mg)
11.54
11.54
Żelazo (mg)
0.78
0.78
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaków z piekarnika 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ziemniaków z piekarnika

Koszt składników
9.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
9.00