Ziemniaki z cebulą
Opublikowano: 29.06.2023 r.
Ziemniaki z cebulą to doskonały dodatek do wielu głównych dań. Są proste, ale niezwykle smaczne i aromatyczne. Gdy zrobisz raz, na pewno je pokochasz.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Ser gouda - 100 g
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Czosnek - 15 g
- Masło - 10 g
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Ser zetrzyj na tarce. Ziemniaki obierz i pokrój na cieniutkie plasterki. Włóż je do zimnej wody, by pozbyć się nadmiaru skrobi, a następnie odcedź i osusz. Cebulę pokrój w piórka.
- Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj posiekany czosnek, kilka gałązek tymianku oraz dużą szczyptę startej gałki muszkatołowej. Doprowadź do wrzenia.
- Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Ułóż ziemniaki i cebulę w jednej warstwie, dopraw solą oraz pieprzem i posyp połową sera. Ułóż kolejną warstwę ziemniaków i cebuli, dopraw i zalej mieszanką śmietany i mleka. Posyp wierzch tartym serem, szczyptą startej gałki i pieprzem.
- Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez 45 minut w 170 st. C.
- Po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się rumiany.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja pełna witamin.