Zasmażka do sosu

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zasmażka do sosu w trakcie przygotowania.
Zasmażka do sosu
Zasmażka do sosu to dodatek, który doskonale wpływa na jego gęstość. Jeśli Twój sos ma płynną konsystencję, która jest niepraktyczna, sięgnij po ten prosty przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
126 kcal
Kcal w porcji
25 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (15 g)
  • Masło (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, sitko

Przepis na zasmażkę do sosu krok po kroku

Rozpuść masło na patelni na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, porcjując, dodawaj przesianą przez sito mąkę.

Całość smaż, cały czas mieszając, aby pozbyć się grudek, do momentu, w którym zasmażka zacznie się pienić i nabierze pięknego, złotego koloru.

Tak przygotowaną zasmażką zagęścisz każdy sos.

Jak oceniasz przepis na zasmażkę do sosu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat zasmażki do sosu

Zasmażka do sosu to dodatek, który doskonale wpływa na jego gęstość. Jeśli Twój sos ma płynną konsystencję, która jest niepraktyczna, sięgnij po ten prosty przepis.

Przepis na zasmażkę do sosu to najlepsza opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków, które w zupełności zmieniają całe danie. Nie lubisz płynnych, rzadkich sosów? Cóż ciężko się dziwić, mało kto je lubi. Są niepraktyczne i psują efekt wizualny całego dania. Idealny sos to ten gęsty, o aksamitnej i gładkiej konsystencji. Jeśli Twój taki nie wyszedł, koniecznie sięgnij po zasmażkę. Sos można zagęścić zarówno mąką ziemniaczaną, jak i pszenną. To dokonały pomysł na zagęszczenie sosów, które są zbyt rzadkie. Alternatywą dla osób uczulonych na gluten lub chcących go unikać, jest zaklepka do sosu z mąką kukurydzianą, ryżową lub ziemniaczaną. Mąka ziemniaczana będzie o tyle lepsza, że łatwiej jest przy jej pomocy zagęścić różnego rodzaju sosy. W rezultacie będziemy potrzebować mniej tej mąki niż przykładowo pszennej. Do zasmażki najlepiej sprawdza się jednak mąka pszenna. Ze względu na swój neutralny smak nie wpłynie ona na smak dania w żaden sposób. Mąka pszenna jest też łatwo dostępna w każdym domu, warto więc to wykorzystać.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zasmażkę do sosu, by była szybka, łatwa i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Najlepsza domowa zasmażka, to ta, która składa się tylko z kilku składników. Najpopularniejsza to zasmażka z masła i mąki. Sprawdza się idealnie zarówno do sosów, jak i zup. Jest więc bardzo uniwersalna. Ze względu na rodzaj użytych składników będzie różniła się też gęstość sosu. Oczywiście nie da się określić jednej właściwej konsystencji dla wszystkich rodzajów sosów. Wiele zależy od tego, jakiego typu jest to sos, z jakich składników go przygotowujemy i do jakiego dania oraz produktów ma pasować. Jednak jak wiadomo, dobry sos nie może być zbyt rzadki. Wtedy nie będzie trzymał się potrawy, dobrze ją otulając. Jednak nawet jeśli pierwotnie sos nie jest zbyt gęsty, można to zmienić. Wystarczy przygotować odpowiednią zaklepkę.

Alergeny w zasmażce do sosu

Lista alergenów dla zasmażki do sosu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze zasmażki do sosu

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kcal)
504.60
126.15
Białko (g)
8.92
2.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany (g)
43.70
10.93
Węglowodany przyswajalne (g)
43.70
10.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz (g)
33.43
8.36
Tłuszcze nasycone (g)
22.87
5.72
Tłuszcze nienasycone (g)
10.56
2.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.01
Tiamina (mg)
0.57
0.14
Ryboflawina (mg)
0.28
0.07
Niacyna (mg)
3.95
0.99
Foliany (µg (mcg))
88.20
22.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód (mg)
6.20
1.55
Potas (mg)
85.80
21.45
Wapń (mg)
21.00
5.25
Fosfor (mg)
84.00
21.00
Magnez (mg)
22.34
5.58
Żelazo (mg)
3.34
0.83
Cynk (mg)
0.67
0.17
Miedź (mg)
0.12
0.03
Mangan (mg)
0.45
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny zasmażki do sosu 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zasmażki do sosu

Koszt składników
8.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
15 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
8.00