Przepis na zabajonego krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, rózga, miska

Do garnka wlej wodę, mniej więcej na wysokość 1cm. Garnek ustaw na małym ogniu i gotuj wodę. W tym czasie przygotuj masę zabajone.

Do miski (nieco szerszej niż średnica garnka) włóż żółtka jaja i rozmieszaj je za pomocą rózgi.

Ciągle mieszając dodaj do żółtek drobny cukier. Składniki ubijak, aby masa stała się puszysta i jaśniejsza.

Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą, uważaj aby miska nie dotykała wody.

Ciągle ubijając masę rózga dodaj do niej stopniowo likier.

Gotową masę zabajone wlej do pucharków i udekoruj ją świeżymi owocami.

Zabajone podane w pucharku z jagodami i rurkami z kremem.
Zabajone
Koszt przygotowania dania
14.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
503 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
64

Zabajone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zabajonym

Zabajone z dodatkiem likieru to doskonała propozycja na samczy deser dla osób pełnoletnich. Zabajone świetnie sprawdzi się również jako krem do tortu. Przepis na zabajone z owocami jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni. Przepis ten wywodzi się z kuchni włoskiej. Jego konsystencja zależy od proporcji składników, których użyjemy. Jeśli masa jest rzadka świetnie nadaje się jaki sos do polania świeżych sezonowych owoców. Zabajone może być podawane zarówno na ciepło jak i na zimno - dlatego jest to deser bardzo uniwersalny. Ciasto z kremem zabajone to doskonały pomysł na urozmaicenie wielu imprez rodzinnych. Aby przygotować zabajone potrzebujesz żółtek jaj, cukru, likieru Amaretto oraz jagód. Pomijając likier otrzymasz zabajone bez alkoholu.

A więc jak przygotować ten smaczny, włoski deser? W garnku zagotuj wodę. W tym czasie w misce wymieszaj żółtka za pomocą rózgi, następnie dodaj cukier ciągle ubijając masę. Kolejnym etapem jest podgrzanie masy jajecznej. Uważaj jednak, żeby miska nie dotknęła wrzącej wody, ponieważ jajka zwarzą się. Do podgrzewanej masy dodawaj likier ciągle mieszając masę. Gotowe zabajone wlej do pucharków i udekoruj je świeżymi jagodami.

Dodatek jagód znacząco wpływa na zawartość witamin i składników mineralnych w potrawie. Jagody są dobrym źródłem niektórych witamin z grupy B, witaminy A i C, znajdziemy w nich również fosfor, cynk, wapń, żelazo oraz potas. Jagody zawierają również antocyjany, które wspomagają proces widzenia. Dodatkowo składniki te zmniejszają ryzyko rozwoju chorób narządu wzroku. Spożywanie jagód poprawia krążenie i wykazuje działanie bakteriobójcze. Jest to ceniony owoc, który wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując zabajone to tradycyjny deser kuchni włoskiej. Jest to doskonałe dopełnienie do świeżych, sezonowych owoców. Z racji dodatku alkoholu deser ten wskazany jest tylko dla osób pełnoletnich. Zabajone jest daniem, które jest dość kaloryczne, dlatego w naszej diecie nie powinno występować zbyt często.

Wartości odżywcze zabajonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
251.94 kcal
503.88 kcal
Białko
3.99 g
7.99 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.02 mg
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany w zabajonym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
36.74 g
73.47 g
Węglowodany przyswajalne
35.89 g
71.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
1.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
6.49 g
12.98 g
Tłuszcze nasycone
2.63 g
5.27 g
Tłuszcze nienasycone
3.85 g
7.71 g
Tłuszcze jednonasycone
2.78 g
5.57 g
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.07 g
2.14 g
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Cholesterol
255.29 mg
510.59 mg

Witaminy w przepisie na zabajonego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
90.71 µg (mcg)
181.41 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.46 µg (mcg)
0.92 µg (mcg)
Witamina C
3.42 mg
6.85 mg
Witamina D
1.27 µg (mcg)
2.54 µg (mcg)
Witamina E
0.81 mg
1.62 mg
Retinol
87.29 µg (mcg)
174.59 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.29 mg
Niacyna
0.15 mg
0.31 mg
Foliany
36.47 µg (mcg)
72.94 µg (mcg)
Beta karoten
32.00 µg (mcg)
64.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zabajonego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
12.76 mg
25.53 mg
Potas
53.29 mg
106.59 mg
Wapń
32.71 mg
65.41 mg
Fosfor
96.00 mg
192.00 mg
Magnez
3.29 mg
6.59 mg
Żelazo
0.77 mg
1.53 mg
Cynk
0.61 mg
1.21 mg
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zabajonego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zabajonym

Lista alergenów dla zabajonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • likier Amaretto

Cena przygotowania zabajonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier drobny
100 g
3.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 100 g
Likier Amaretto
75 ml
30.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
3.21
Za 75 ml
Jagody
150 g
możesz użyć innych sezonowych owoców
20.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 g
Koszt składników
59.50
Jak oceniasz przepis na zabajonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób