Wódka lodowa
- Wódka - 1 butelka (700 ml)
- Cukier - 1/4 szklanki (60 g)
- Cytryna - 1 sztuka (80 g)
- Lodowe cukierki - 1 opakowanie (200 g)
Przepis na wódkę lodową krok po kroku
Cukier wsyp do miski. Zasyp całość cukrem. Dodaj sok z cytryny.
Zalej całość wódką i odstaw do lodówki na kilka dni.
Po tym czasie odlej wódką do szklanych butelek.
Odstaw alkohol w ciemnym miejscu, podawaj schłodzony.
Więcej informacji na temat wódki lodowej
Wódka lodowa to niezwykle oryginalny i kolorowy napój, który łączy w sobie intensywność wódki ze słodyczą oraz smakiem owocowych czy cytrynowych cukierków lodowych. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na wódkę lodową. Do jej przygotowania będziesz potrzebować cukierki ice, wódka, cukier, sok z cytryny.
Zatem, jak zrobić wódkę lodową z cukierkami lodowymi?
Cukier wsyp do miski. Zasyp całość cukrem. Dodaj sok z cytryny. Zalej całość wódką i odstaw do lodówki na kilka dni. Po tym czasie odlej wódką do szklanych butelek. Odstaw alkohol w ciemnym miejscu, podawaj schłodzony.
Nasz niebieska wódka jest dobra do spożycia.
Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna.
Wódka z cukierków lodowych to unikalna kompozycja, w której tradycyjna wódka spotyka się z urokiem kolorowych cukierków lodowych. Jest to napój, który przyciąga uwagę nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale również za sprawą intensywnego koloru, który zyskuje dzięki rozpuszczonym cukrom.
Kiedy cukierki lodowe rozpuszczają się w wódce, napój nabiera słodyczy i owocowej nuty, tworząc mieszankę, która przypomina smak klasycznych cukierków. Wódka z cukierków lodowych charakteryzuje się zazwyczaj delikatnym owocowym aromatem, który wspaniale komponuje się z naturalną ostrością wódki.
Kolor tego napoju zależy od rodzaju użytych cukierków lodowych, co sprawia, że każda partia może mieć inny odcień - od intensywnie różowego po błękitny lub zielony. To nie tylko smakowe, ale również wizualne doświadczenie, które przyciąga uwagę i dodaje charakteru imprezowym spotkaniom.
Niebieska wódka to dobry pomysł na poczęstunek dla gości.
Alergeny w wódce lodowej
Lista alergenów dla wódki lodowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na wódkę lodową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- lodowe cukierki
Wartości odżywcze wódki lodowej
Pamiętaj, że alkohol jest toksyczny i wysokoenergetyczny dlatego powinna być spożywana w niewielkich ilościach.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.