Wieprzowina po chińsku z mango

Opublikowano: 03.02.2022 r., 18:57 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wieprzowina i mango z makaronem
Wieprzowina po chińsku z mango
Wieprzowina po chińsku z mango to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie takie orientalne przygotowanie bardzo popularnego mięsa.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
139 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (150 g)
  • Papryka czerwona (70 g)
  • Mango (270 g)
  • Cebula (50 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (20 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Sos sojowy (20 ml)
  • Ocet ryżowy (10 ml)
  • Cukier (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, papryczka chilli świeża, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
praska do czosnku, wok

Przepis na wieprzowinę po chińsku z mango krok po kroku

Mięso umyj, pokrój w cienkie paski. Dopraw solą i pieprzem.

Mango umyj, obierz i pokrój w kostkę.

Z papryki wytnij gniazdo nasienne. Pokrój ją w kostkę.

Posiekaj papryczkę chilli i imbir.

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

W woku rozgrzej olej. Włóż mięso i podsmaż chwilę. Następnie dodaj resztę przygotowanych składników.

W miseczce wymieszaj 100 ml wody, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i skrobię.

Wlej sos do woka i smaż razem, aż sos zgęstnieje.

Podawaj z ryżem lub makaronem chińskim.

Jak oceniasz przepis na wieprzowinę po chińsku z mango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat wieprzowiny po chińsku z mango

Wieprzowina po chińsku z mango to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie takie orientalne przygotowanie bardzo popularnego mięsa.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Tym samym warto więc wypróbować przepis na wieprzowinę po chińsku z mango. Ta pyszna, słodko-ostra wieprzowina, łącząca te dwie ostatnie kuchnie na pewno Wam zasmakuje.

Wieprzowina uchodzi niestety za mięso tłuste i przez to niezdrowe. Kupowana jest ze względu na swoją cenę, ale mało kto wierzy, że nadaje ona diecie coś więcej poza tłuszczem. Nic bardziej mylnego! Odpowiednio wybrany fragment z wieprzowiny będzie smacznym i zdrowym źródłem białka. W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wieprzowinę po chińsku z mango, to do jej przygotowania potrzebne będą polędwiczki wieprzowe. Dodatkowo wykorzystamy paprykę, cebulę, imbir świeży, papryczkę chilli i oczywiście mango. Mięso umyj, pokrój w cienkie paski. Dopraw solą i pieprzem. Pozostałe składniki obierz (jeśli tego wymagają) i pokrój w kostkę. Dodatkowo wykonaj sos z octu, sosu sojowego, cukru, skrobi i wody. Podgrzej olej w woku i podsmaż na nim mięso. Następnie dodaj resztę składników. Gdy trochę się podsmażą, dodaj sos i smaż razem, aż zgęstnieje.

Sami widzicie, że to prosty przepis. Tak przygotowana wieprzowina podana z ryżem będzie naprawdę dobra jako danie na obiad.

Alergeny w wieprzowinie po chińsku z mango

Lista alergenów dla wieprzowiny po chińsku z mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Wartości odżywcze wieprzowiny po chińsku z mango

na 100g gotowej potrawy

W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
93.05
139.57
Białko (g)
5.93
8.90
Fenyloalanina (mg)
0.23
0.34
Brak danych dla: papryka czerwona, cebula, sos sojowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
10.04
15.06
Węglowodany przyswajalne (g)
8.83
13.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
1.81
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
3.55
5.33
Tłuszcze nasycone (g)
0.70
1.05
Tłuszcze nienasycone (g)
2.85
4.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.99
2.99
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
1.29
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.73
23.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
42.79
64.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
35.57
53.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.11
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.16
3.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.94
40.40
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
479.37
719.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
195.06
292.58
Potas (mg)
239.69
359.53
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.06
16.60
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
78.53
117.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.05
25.57
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
0.70
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.58
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wieprzowiny po chińsku z mango 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wieprzowiny po chińsku z mango

Koszt składników
121.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
150 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 g
Papryka czerwona
70 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 70 g
Mango
270 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
6.30
Za 270 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
5 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Imbir korzeń
5 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 5 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Sos sojowy
20 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Ocet ryżowy
10 ml
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.58
Za 10 ml
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
121.50