Wieprzowina po chińsku z mango
- Polędwiczki wieprzowe (150 g)
- Papryka czerwona (70 g)
- Mango (270 g)
- Cebula (50 g)
- Papryczka chili czerwona świeża (20 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (5 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
- Sos sojowy (20 ml)
- Ocet ryżowy (10 ml)
- Cukier (5 g)
Przepis na wieprzowinę po chińsku z mango krok po kroku
Mięso umyj, pokrój w cienkie paski. Dopraw solą i pieprzem.
Mango umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Z papryki wytnij gniazdo nasienne. Pokrój ją w kostkę.
Posiekaj papryczkę chilli i imbir.
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
W woku rozgrzej olej. Włóż mięso i podsmaż chwilę. Następnie dodaj resztę przygotowanych składników.
W miseczce wymieszaj 100 ml wody, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i skrobię.
Wlej sos do woka i smaż razem, aż sos zgęstnieje.
Podawaj z ryżem lub makaronem chińskim.
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Ragout
-
Gulasz z szynki wieprzowej
-
Gulasz z łopatki
-
Bogracz z kluskami
-
Gulasz z łopatki wieprzowej
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Karmuszka
-
Gulasz segedyński
-
Gulasz z serc wieprzowych
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Gulasz Thermomix
-
Zupa gulaszowa po węgiersku
-
Gulasz z polędwicy wieprzowej
-
Gulasz wieprzowy
Więcej informacji na temat wieprzowiny po chińsku z mango
Wieprzowina po chińsku z mango to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie takie orientalne przygotowanie bardzo popularnego mięsa.
Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.
Tym samym warto więc wypróbować przepis na wieprzowinę po chińsku z mango. Ta pyszna, słodko-ostra wieprzowina, łącząca te dwie ostatnie kuchnie na pewno Wam zasmakuje.
Wieprzowina uchodzi niestety za mięso tłuste i przez to niezdrowe. Kupowana jest ze względu na swoją cenę, ale mało kto wierzy, że nadaje ona diecie coś więcej poza tłuszczem. Nic bardziej mylnego! Odpowiednio wybrany fragment z wieprzowiny będzie smacznym i zdrowym źródłem białka. W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wieprzowinę po chińsku z mango, to do jej przygotowania potrzebne będą polędwiczki wieprzowe. Dodatkowo wykorzystamy paprykę, cebulę, imbir świeży, papryczkę chilli i oczywiście mango. Mięso umyj, pokrój w cienkie paski. Dopraw solą i pieprzem. Pozostałe składniki obierz (jeśli tego wymagają) i pokrój w kostkę. Dodatkowo wykonaj sos z octu, sosu sojowego, cukru, skrobi i wody. Podgrzej olej w woku i podsmaż na nim mięso. Następnie dodaj resztę składników. Gdy trochę się podsmażą, dodaj sos i smaż razem, aż zgęstnieje.
Sami widzicie, że to prosty przepis. Tak przygotowana wieprzowina podana z ryżem będzie naprawdę dobra jako danie na obiad.
Alergeny w wieprzowinie po chińsku z mango
Lista alergenów dla wieprzowiny po chińsku z mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
Wartości odżywcze wieprzowiny po chińsku z mango
W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.