Węgorz w zielonym sosie

Opublikowano: 03.12.2021 r., 10:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Węgorz w ziołowym sosie
Węgorz w zielonym sosie
Węgorz w zielonym sosie to tradycyjne danie kuchni francuskiej, bardzo popularne także w Belgii. Węgorz świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
565 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Węgorz (1000 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Masło (130 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
  • Wino białe wytrawne (200 ml)
  • Bulion warzywny (350 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, natka pietruszki świeża, tymianek, mięta świeża, szałwia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na węgorz w zielonym sosie krok po kroku

Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.

Węgorza obierz ze skóry i pokrój w dzwonki.

Dopraw solą i obtocz w mące ziemniaczanej.

Podsmaż na maśle, wlej wino i bulion i duś przez 20 minut.

Po tym czasie wyjmij węgorza z garnka i gotuj sos na dużym ogniu, aby odparował.

Gdy zostanie 1/3 objętości sosu dodaj do niego drobno posiekany szpinak oraz zioła, dopraw solą i pieprzem.

Dodaj rybę do sosu i duś jeszcze 2-3 minuty.

Podawaj węgorza polanego sosem.

Jak oceniasz przepis na węgorz w zielonym sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat węgorz w zielonym sosie

Węgorz w zielonym sosie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla rodziny. Tradycyjne danie kuchni francuskiej jest bardzo aromatyczne. Przepis na węgorza w zielonym sosie jest stosunkowo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia węgorza w sosie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: węgorz, bulion warzywny, wino białe wytrawne, cebula, masło, szpinak, natka pietruszki, szałwia, mięta, mąka ziemniaczana, sól, pieprz.

Jak zrobić węgorza w zielonym sosie? Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Węgorza obierz ze skóry i pokrój w dzwonki. Dopraw solą i obtocz w mące ziemniaczanej. Podsmaż na maśle, wlej wino i bulion i duś przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij węgorza z garnka i gotuj sos na dużym ogniu, aby odparował. Gdy zostanie 1/3 objętości sosu dodaj do niego drobno posiekany szpinak oraz zioła, dopraw solą i pieprzem. Dodaj rybę do sosu i duś jeszcze 2-3 minuty. Podawaj węgorza polanego sosem.

Węgorz jest rybą chronioną. Populacja węgorza zmniejszyła się znacznie na skutek nadmiernych połowów oraz dużego zanieczyszczenia wód. Węgorz jest rybą bardzo tłustą, jednak w stosunku do reszty tłustych ryb zawiera dużo cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Nie powinny go więc spożywać osoby mające podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Węgorz zawiera sporą ilość witaminy D, a także witaminy z grupy B. Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat wspomagających trawienie. Pomaga także w udrożnieniu dróg oddechowych w trakcie przeziębienia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo.

Podsumowując węgorz w sosie to ciekawa odmiana dla znanego nam wędzonego węgorza. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolacje w gronie rodziny. Dodatek świeżych ziół wzbogaca sos swoim aromatem i właściwościami leczniczymi.

Alergeny w węgorz w zielonym sosie

Lista alergenów dla węgorz w zielonym sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Węgorz
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze węgorz w zielonym sosie

na 100g gotowej potrawy

Węgorz w zielonym sosie to danie zawierające dużo przeciwutleniaczy zawartych w zielonych liściach. Danie jest dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera jednak dość sporo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego powinny go unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
171.24
565.10
Białko (g)
9.86
32.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
5.57
18.39
Węglowodany przyswajalne (g)
5.10
16.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
1.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
11.27
37.20
Tłuszcze nasycone (g)
5.42
17.87
Tłuszcze nienasycone (g)
5.86
19.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.17
17.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
2.27
Cholesterol (mg)
77.75
256.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
572.28
1888.53
Witamina B6 (mg)
0.09
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
1.53
5.04
Witamina C (mg)
1.92
6.33
Witamina D (µg (mcg))
11.77
38.83
Witamina E (mg)
2.19
7.22
Retinol (µg (mcg))
569.31
1878.72
Tiamina (mg)
0.10
0.32
Ryboflawina (mg)
0.03
0.11
Niacyna (mg)
1.99
6.57
Foliany (µg (mcg))
11.06
36.48
Beta karoten (µg (mcg))
30.10
99.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
82.49
272.22
Potas (mg)
214.73
708.62
Wapń (mg)
18.72
61.78
Fosfor (mg)
124.43
410.62
Magnez (mg)
15.71
51.85
Żelazo (mg)
0.38
1.26
Cynk (mg)
0.89
2.92
Miedź (mg)
0.03
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny węgorz w zielonym sosie 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania węgorz w zielonym sosie

Koszt składników
363.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Węgorz
1000 g
45.00
Za 160,0 g
Liczba opakowań 7
281.25
Za 1000 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Wino białe wytrawne
200 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Bulion warzywny
350 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.50
Za 350 ml
Koszt składników
363.00