Węgorz w zielonym sosie
- Węgorz (1000 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Masło (130 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
- Wino białe wytrawne (200 ml)
- Bulion warzywny (350 ml)
Przepis na węgorz w zielonym sosie krok po kroku
Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.
Węgorza obierz ze skóry i pokrój w dzwonki.
Dopraw solą i obtocz w mące ziemniaczanej.
Podsmaż na maśle, wlej wino i bulion i duś przez 20 minut.
Po tym czasie wyjmij węgorza z garnka i gotuj sos na dużym ogniu, aby odparował.
Gdy zostanie 1/3 objętości sosu dodaj do niego drobno posiekany szpinak oraz zioła, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj rybę do sosu i duś jeszcze 2-3 minuty.
Podawaj węgorza polanego sosem.
Więcej informacji na temat węgorz w zielonym sosie
Węgorz w zielonym sosie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla rodziny. Tradycyjne danie kuchni francuskiej jest bardzo aromatyczne. Przepis na węgorza w zielonym sosie jest stosunkowo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia węgorza w sosie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: węgorz, bulion warzywny, wino białe wytrawne, cebula, masło, szpinak, natka pietruszki, szałwia, mięta, mąka ziemniaczana, sól, pieprz.
Jak zrobić węgorza w zielonym sosie? Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Węgorza obierz ze skóry i pokrój w dzwonki. Dopraw solą i obtocz w mące ziemniaczanej. Podsmaż na maśle, wlej wino i bulion i duś przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij węgorza z garnka i gotuj sos na dużym ogniu, aby odparował. Gdy zostanie 1/3 objętości sosu dodaj do niego drobno posiekany szpinak oraz zioła, dopraw solą i pieprzem. Dodaj rybę do sosu i duś jeszcze 2-3 minuty. Podawaj węgorza polanego sosem.
Węgorz jest rybą chronioną. Populacja węgorza zmniejszyła się znacznie na skutek nadmiernych połowów oraz dużego zanieczyszczenia wód. Węgorz jest rybą bardzo tłustą, jednak w stosunku do reszty tłustych ryb zawiera dużo cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Nie powinny go więc spożywać osoby mające podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Węgorz zawiera sporą ilość witaminy D, a także witaminy z grupy B. Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat wspomagających trawienie. Pomaga także w udrożnieniu dróg oddechowych w trakcie przeziębienia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo.
Podsumowując węgorz w sosie to ciekawa odmiana dla znanego nam wędzonego węgorza. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolacje w gronie rodziny. Dodatek świeżych ziół wzbogaca sos swoim aromatem i właściwościami leczniczymi.
Alergeny w węgorz w zielonym sosie
Lista alergenów dla węgorz w zielonym sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Węgorz
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze węgorz w zielonym sosie
Węgorz w zielonym sosie to danie zawierające dużo przeciwutleniaczy zawartych w zielonych liściach. Danie jest dobrym źródłem białka zwierzęcego. Zawiera jednak dość sporo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego powinny go unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.