Przepis na węgorz w zielonym sosie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, natka pietruszki świeża, tymianek, mięta świeża, szałwia
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę.

Węgorza obierz ze skóry i pokrój w dzwonki.

Dopraw solą i obtocz w mące ziemniaczanej.

Podsmaż na maśle, wlej wino i bulion i duś przez 20 minut.

Po tym czasie wyjmij węgorza z garnka i gotuj sos na dużym ogniu, aby odparował.

Gdy zostanie 1/3 objętości sosu dodaj do niego drobno posiekany szpinak oraz zioła, dopraw solą i pieprzem.

Dodaj rybę do sosu i duś jeszcze 2-3 minuty.

Podawaj węgorza polanego sosem.

Węgorz w zielonym sosie podany na białym, głębokim talerzu.
Węgorz w zielonym sosie
Koszt przygotowania dania
17.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
258 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
84

Węgorz w zielonym sosie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o węgorz w zielonym sosie

Węgorz w zielonym sosie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla rodziny. Tradycyjne danie kuchni francuskiej jest bardzo aromatyczne. Przepis na węgorza w zielonym sosie jest stosunkowo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia węgorza w sosie potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: węgorz, bulion warzywny, wino białe wytrawne, cebula, masło, szpinak, natka pietruszki, szałwia, mięta, mąka ziemniaczana, sól, pieprz.

Jak zrobić węgorza w zielonym sosie? Obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę. W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Węgorza obierz ze skóry i pokrój w dzwonki. Dopraw solą i obtocz w mące ziemniaczanej. Podsmaż na maśle, wlej wino i bulion i duś przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij węgorza z garnka i gotuj sos na dużym ogniu, aby odparował. Gdy zostanie 1/3 objętości sosu dodaj do niego drobno posiekany szpinak oraz zioła, dopraw solą i pieprzem. Dodaj rybę do sosu i duś jeszcze 2-3 minuty. Podawaj węgorza polanego sosem.

Węgorz jest rybą chronioną. Populacja węgorza zmniejszyła się znacznie na skutek nadmiernych połowów oraz dużego zanieczyszczenia wód. Węgorz jest rybą bardzo tłustą, jednak w stosunku do reszty tłustych ryb zawiera dużo cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Nie powinny go więc spożywać osoby mające podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Węgorz zawiera sporą ilość witaminy D, a także witaminy z grupy B. Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat wspomagających trawienie. Pomaga także w udrożnieniu dróg oddechowych w trakcie przeziębienia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo.

Podsumowując węgorz w sosie to ciekawa odmiana dla znanego nam wędzonego węgorza. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolacje w gronie rodziny. Dodatek świeżych ziół wzbogaca sos swoim aromatem i właściwościami leczniczymi.

Wartości odżywcze węgorz w zielonym sosie

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny węgorz w zielonym sosie 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w węgorz w zielonym sosie

Lista alergenów dla węgorz w zielonym sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na węgorz w zielonym sosie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • węgorz surowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania węgorz w zielonym sosie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Węgorz surowy
1000 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Wino białe wytrawne
200 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.71
Za 200 ml
Bulion warzywny
350 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.50
Za 350 ml
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na węgorz w zielonym sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób