Wegańskie bezy

Opublikowano: 16.11.2021 r., 10:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezy wegańskie na paterze
Wegańskie bezy
Wegańskie bezy to świetna opcja na smaczne słodkości w prostym wydaniu. Ze względu na brak mąki sprawdzą się również w diecie osób nietolerujących glutenu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
132 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
94
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka (400 g)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rękaw cukierniczy

Przepis na wegańskie bezy krok po kroku

Z ciecierzycy konserwowej odlej całą wodę do osobnej miseczki.

Ciecierzycę możesz schować do pudełka i użyć do innego przepisu.

Wodę z ciecierzycy ubij na sztywno mikserem na wysokich obrotach. Zajmie to około 10 minut.

Do piany dodawaj po 1 łyżce cukru i ubijaj do rozpuszczenia.

Na koniec dodaj do całości aromat waniliowy.

Podaną masę przełóż do rękawa cukierniczego.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a na jej powierzchnię wyciskaj w dość sporych odstępach bezy.

Jak oceniasz przepis na wegańskie bezy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat wegańskich bez

Wegańskie bezy będą świetną alternatywą dla tradycyjnych słodkości robionych na bazie białek jaj. Choć ten przepis wydaje się wręcz niemożliwy do odwzorowania w roślinnej wersji, nie jest to prawda. Ta wersja jest nie tylko równie smaczna i prosta, ale również pozwala ograniczyć marnowanie żywności. Całość zabiera niewiele czasu, a pozwala na stworzenie wspaniałych smakołyków.

Przepis na wegańskie bezy, choć może wydawać się niezwykle skomplikowany, a przy tym na pewno kosztowny i nie do wykonania w domu, w istocie jest bardzo prosty. Do jego przygotowania wystarczą dwa składniki, które łatwo zdobyć w każdym większym sklepie. Pierwszym z nich jest cukier. Można użyć zarówno białego, jak i brązowego, w tym wypadku nie ma to większej różnicy. Ze względu na dość sporą zawartość cukru nie będzie to jednak dobra opcja dla osób z cukrzycą czy insulinoopornoscią. Za to dzięki eliminacji jaj i braku mąki sprawdzi się dla tych, którzy cierpią z powodu alergii czy nietolerancji pokarmowych. Całość sprawdzi się również dla osób z celiakią. Głównym składnikiem z którego powstają bezy jest aquafaba. Choć ta nazwa brzmi nieco egzotycznie, to jest to po prostu wody z konserwowej ciecierzycy. Wystarczy kupić jedną puszkę, by dysponować idealną ilością do stworzenia wspaniałych bez. Ten przepis umożliwia również niemarnowanie żywności w duchu zero waste. To podwójnie ekologiczna opcja. Całość robiona z ciecierzycy, dlatego jest też nieco zdrowszą opcją i w pełni roślinną.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie bezy z cieciorki w sposób niezwykle prosty, to ta opcja na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta i pełna smaku, choć receptura może powodować pewne obawy ze względu na specyficzny produkt, na którym bazuje. Jednak aquafaba jest świetną bazą, gdyż jej smak po upieczeniu jest niewyczuwalny, a dzięki dodatkowi wanilii, całość ma przyjemną, słodkawą nutę. Ten sprawdzony przepis to świetny pomysł na pyszny deser. Sprawdzi się nawet dla dzieci. Można użyć ich również do ciasta, jako jedna duża beza, albo małe dekoracje. Te wege bezy smakują równie pysznie co tradycyjna wersja, a ich przygotowanie zabiera tylko kilka chwil.

Alergeny w wegańskich bezach

Lista alergenów dla wegańskich bez przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegańskie bezy

Wartości odżywcze wegańskich bez

na 100g gotowej potrawy

Bezy ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie powinny pojawiać się w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
221.00
132.60
Białko (g)
4.70
2.82
Fenyloalanina (mg)
0.25
0.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
48.20
28.92
Węglowodany przyswajalne (g)
46.35
27.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.85
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
1.95
1.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.98
0.59
Tłuszcze nienasycone (g)
0.97
0.58
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
0.67
0.40
Witamina B6 (mg)
0.08
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.07
0.04
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.19
0.12
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.09
0.06
Foliany (µg (mcg))
32.00
19.20
Beta karoten (µg (mcg))
9.33
5.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
164.33
98.60
Potas (mg)
84.67
50.80
Wapń (mg)
30.33
18.20
Fosfor (mg)
56.67
34.00
Magnez (mg)
17.33
10.40
Żelazo (mg)
0.73
0.44
Cynk (mg)
0.05
0.03
Miedź (mg)
0.17
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich bez 94
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskich bez

Koszt składników
8.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
400 g
1 puszka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
8.50