Udziki z kurczaka

Opublikowano: 01.04.2023 r., 14:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Udziki z kurczaka podane z dodatkiem ziemniaków pieczonych na ciemnym talerzu.
Udziki z kurczaka
Udziki z kurczaka to doskonała propozycja na pyszny obiad. Udka warto podać z ugotowanymi ziemniakami oraz mizerią. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 75 min
572 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka ze skórą - 5 sztuk (1000 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, miska, ręcznik papierowy

Przepis na udziki z kurczaka krok po kroku

Udka umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

W miseczce wymieszaj po pół łyżeczki kurkumy, papryki słodkiej oraz oregano. Następnie do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz oliwę. Składniki dokładnie wymieszaj.

Otrzymaną marynatą natrzyj udka z każdej strony.

Udka ułóż skórą do góry w naczyniu żaroodpornym.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 75 minut (w trakcie pieczenia udka polej powstałym sokiem).

Upieczone udziki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na udziki z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat udzików z kurczaka

Udziki z kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Udka z piekarnika warto podać z dodatkiem np. ugotowanych ziemniaków i mizerii lub pieczonych ziemniaków i marchewki z groszkiem. Sprawdzony przepis na udziki z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma oraz oregano).

A jak zrobić udziki z kurczaka? Udka umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W miseczce wymieszaj po pół łyżeczki kurkumy, papryki słodkiej oraz oregano. Następnie do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz oliwę. Składniki dokładnie wymieszaj. Otrzymaną marynatą natrzyj udka z każdej strony. Udka ułóż skórą do góry w naczyniu żaroodpornym. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 75 minut (w trakcie pieczenia udka polej powstałym sokiem). Upieczone udziki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Udko drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Białko w organizmie wykorzystywane jest między innymi do produkcji hormonów oraz enzymów, do odbudowy uszkodzonych tkanek. Pieczone udka z kurczaka stanowią źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). Pieczone udka z kurczaka stanowią również źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.

Podsumowując: udka pieczone to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania udek, dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Udka warto przygotować na sobotni lub niedzielny obiad.

Alergeny w udzikach z kurczaka

Lista alergenów dla udzików z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na udziki z kurczaka

Wartości odżywcze udzików z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Idziki z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe. Kurczak pieczony stanowi doskonałe źródło białka oraz niektórych witamin z grupy B, np witaminy B3 lub B6.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
229.10
572.76
Białko (g)
15.58
38.95
Fenyloalanina (mg)
0.60
1.50
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
0.45
1.12
Węglowodany przyswajalne (g)
0.43
1.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
18.02
45.04
Tłuszcze nasycone (g)
6.19
15.47
Tłuszcze nienasycone (g)
11.83
29.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.35
20.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.48
8.69
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.14
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
88.15
220.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
26.54
66.35
Witamina B6 (mg)
0.31
0.78
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
1.33
Witamina C (mg)
1.07
2.68
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.24
Witamina E (mg)
0.41
1.02
Retinol (µg (mcg))
26.54
66.35
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Ryboflawina (mg)
0.13
0.33
Niacyna (mg)
4.49
11.22
Foliany (µg (mcg))
4.18
10.46
Beta karoten (µg (mcg))
0.04
0.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
79.78
199.44
Potas (mg)
196.30
490.75
Wapń (mg)
9.53
23.83
Fosfor (mg)
147.80
369.49
Magnez (mg)
18.24
45.60
Żelazo (mg)
0.68
1.70
Cynk (mg)
1.40
3.50
Miedź (mg)
0.05
0.12
Mangan (mg)
0.03
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny udzików z kurczaka 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udzików z kurczaka

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka ze skórą
1000 g
5 sztuk
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
40.00