Udziki z kurczaka
- Udko kurczaka ze skórą - 5 sztuk (1000 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na udziki z kurczaka krok po kroku
Udka umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
W miseczce wymieszaj po pół łyżeczki kurkumy, papryki słodkiej oraz oregano. Następnie do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz oliwę. Składniki dokładnie wymieszaj.
Otrzymaną marynatą natrzyj udka z każdej strony.
Udka ułóż skórą do góry w naczyniu żaroodpornym.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 75 minut (w trakcie pieczenia udka polej powstałym sokiem).
Upieczone udziki podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat udzików z kurczaka
Udziki z kurczaka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Udka z piekarnika warto podać z dodatkiem np. ugotowanych ziemniaków i mizerii lub pieczonych ziemniaków i marchewki z groszkiem. Sprawdzony przepis na udziki z kurczaka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: udka z kurczaka, czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma oraz oregano).
A jak zrobić udziki z kurczaka? Udka umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem. W miseczce wymieszaj po pół łyżeczki kurkumy, papryki słodkiej oraz oregano. Następnie do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz oliwę. Składniki dokładnie wymieszaj. Otrzymaną marynatą natrzyj udka z każdej strony. Udka ułóż skórą do góry w naczyniu żaroodpornym. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 75 minut (w trakcie pieczenia udka polej powstałym sokiem). Upieczone udziki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Udko drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Białko w organizmie wykorzystywane jest między innymi do produkcji hormonów oraz enzymów, do odbudowy uszkodzonych tkanek. Pieczone udka z kurczaka stanowią źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). Pieczone udka z kurczaka stanowią również źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.
Podsumowując: udka pieczone to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepsze danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania udek, dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Udka warto przygotować na sobotni lub niedzielny obiad.
Alergeny w udzikach z kurczaka
Lista alergenów dla udzików z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na udziki z kurczaka
Wartości odżywcze udzików z kurczaka
Idziki z kurczaka to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe. Kurczak pieczony stanowi doskonałe źródło białka oraz niektórych witamin z grupy B, np witaminy B3 lub B6.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.