Tort z żelkami

Opublikowano: 04.10.2022 r., 20:46 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowy tort z żelkami
Tort z żelkami
Tort z żelkami to niecodzienne połączenie, ale koniecznie musisz spróbować, spodoba się nie tylko dzieciom, ale też dorosłym.
Przygotowanie 60 min
287 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (125 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (10 g)
  • Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
  • Żelatyna - 1 łyżeczka (10 g)
  • Żelki - 1/2 szklanki (125 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Galaretka - 1 opakowanie (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, lodówka

Przepis na tort z żelkami krok po kroku

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Śmietanę ubij na sztywną pianę, dodaj żelatynę i przygotowaną wcześniej galaretkę (połowę).

Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki żelki.

Białka oddziel od żółtek, ubij białka z cukrem.

Stopniowo dodaj żółtka, wsyp mąkę i wymieszaj.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Ostudź i przekrój na pół.

Przygotowanym wcześniej kremem przełóż biszkopt, drugą połowę galaretki wylej na ciasto. Dodaj żelki.

Odstaw tort na 3 godziny do lodówki.

Jak oceniasz przepis na tort z żelkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat tortu z żelkami

Tort z żelkami to pyszne połączenie domowego biszkoptu z żelkami i galaretką.

Dlatego dzisiaj przedstawię Ci przepis na żelkowy tort urodzinowy.

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu?

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, takie jak:

Jajka, mąka, cukier waniliowy, cukier puder, żelatyna, żelki, galaretka, śmietanka 30% tłuszczu.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak przygotować tort z żelkami dla dzieci?

W pierwszej kolejności galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Śmietanę ubij na sztywną pianę, dodaj żelatynę i przygotowaną wcześniej galaretkę (połowę). Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki żelki. Białka oddziel od żółtek, ubij białka z cukrem. Następnie stopniowo dodaj żółtka, wsyp mąkę i wymieszaj. Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C. Ostudź i przekrój na pół. Tak przygotowany biszkopt przełóż, wcześniej przygotowanym kremem przełóż biszkopt, drugą połowę galaretki wylej na ciasto. Dodaj żelki. Odstaw tort na 3 godziny do lodówki.

Nasz tort z żelkami w środku jest gotowy. Zapewne pokocha je każde dziecko i nie tylko. Tort jest pyszny i bardzo efektowny.

Skoro już wiesz, jak zrobić tort z żelkami wykorzystaj mój przepis i przekonaj się sam.

Alergeny w torcie z żelkami

Lista alergenów dla tortu z żelkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze tortu z żelkami

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania tortu możesz wykorzystać dowolny smak galaretki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
287.98
287.98
Białko (g)
6.30
6.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
41.10
41.10
Węglowodany przyswajalne (g)
40.57
40.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
0.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.01
11.01
Tłuszcze nasycone (g)
9.98
9.98
Tłuszcze nienasycone (g)
1.03
1.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
34.62
34.62
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z żelkami 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu z żelkami

Koszt składników
28.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
125 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 125 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Żelatyna
10 g
1 łyżeczka
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Żelki
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 125 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Galaretka
30 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 g
Koszt składników
28.20