Przepis na tort z żelkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, lodówka

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Śmietanę ubij na sztywną pianę, dodaj żelatynę i przygotowaną wcześniej galaretkę (połowę).

Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki żelki.

Białka oddziel od żółtek, ubij białka z cukrem.

Stopniowo dodaj żółtka, wsyp mąkę i wymieszaj.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Ostudź i przekrój na pół.

Przygotowanym wcześniej kremem przełóż biszkopt, drugą połowę galaretki wylej na ciasto. Dodaj żelki.

Odstaw tort na 3 godziny do lodówki.

tort z żelkami
Tort z żelkami
Koszt przygotowania dania
14.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
287 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
100

Tort z żelkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie z żelkami

Tort z żelkami to pyszne połączenie domowego biszkoptu z żelkami i galaretką.

Dlatego dzisiaj przedstawię Ci przepis na żelkowy tort urodzinowy.

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu?

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, takie jak:

Jajka, mąka, cukier waniliowy, cukier puder, żelatyna, żelki, galaretka, śmietanka 30% tłuszczu.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Zatem, jak przygotować tort z żelkami dla dzieci?

W pierwszej kolejności galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Śmietanę ubij na sztywną pianę, dodaj żelatynę i przygotowaną wcześniej galaretkę (połowę). Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki żelki. Białka oddziel od żółtek, ubij białka z cukrem. Następnie stopniowo dodaj żółtka, wsyp mąkę i wymieszaj. Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C. Ostudź i przekrój na pół. Tak przygotowany biszkopt przełóż, wcześniej przygotowanym kremem przełóż biszkopt, drugą połowę galaretki wylej na ciasto. Dodaj żelki. Odstaw tort na 3 godziny do lodówki.

Nasz tort z żelkami w środku jest gotowy. Zapewne pokocha je każde dziecko i nie tylko. Tort jest pyszny i bardzo efektowny.

Skoro już wiesz, jak zrobić tort z żelkami wykorzystaj mój przepis i przekonaj się sam.

Wartości odżywcze tortu z żelkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
287.98 kcal
287.98 kcal
Białko
6.30 g
6.30 g

Węglowodany w torcie z żelkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
41.10 g
41.10 g
Węglowodany przyswajalne
40.57 g
40.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.54 g
0.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
11.01 g
11.01 g
Tłuszcze nasycone
9.98 g
9.98 g
Tłuszcze nienasycone
1.03 g
1.03 g

Składniki mineralne w przepisie na tort z żelkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
34.62 mg
34.62 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z żelkami 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie z żelkami

Lista alergenów dla tortu z żelkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tortu z żelkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
125 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 125 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Żelatyna
10 g
1 łyżeczka
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Żelki
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 125 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Galaretka
30 g
1 opakowanie
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 g
Koszt składników
28.20
Jak oceniasz przepis na tort z żelkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób