Tort z żelkami
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (125 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (10 g)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
- Żelatyna - 1 łyżeczka (10 g)
- Żelki - 1/2 szklanki (125 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Galaretka - 1 opakowanie (30 g)
Przepis na tort z żelkami krok po kroku
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
Śmietanę ubij na sztywną pianę, dodaj żelatynę i przygotowaną wcześniej galaretkę (połowę).
Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki żelki.
Białka oddziel od żółtek, ubij białka z cukrem.
Stopniowo dodaj żółtka, wsyp mąkę i wymieszaj.
Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Ostudź i przekrój na pół.
Przygotowanym wcześniej kremem przełóż biszkopt, drugą połowę galaretki wylej na ciasto. Dodaj żelki.
Odstaw tort na 3 godziny do lodówki.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu z żelkami
Tort z żelkami to pyszne połączenie domowego biszkoptu z żelkami i galaretką.
Dlatego dzisiaj przedstawię Ci przepis na żelkowy tort urodzinowy.
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu?
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, takie jak:
Jajka, mąka, cukier waniliowy, cukier puder, żelatyna, żelki, galaretka, śmietanka 30% tłuszczu.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Zatem, jak przygotować tort z żelkami dla dzieci?
W pierwszej kolejności galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Śmietanę ubij na sztywną pianę, dodaj żelatynę i przygotowaną wcześniej galaretkę (połowę). Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki żelki. Białka oddziel od żółtek, ubij białka z cukrem. Następnie stopniowo dodaj żółtka, wsyp mąkę i wymieszaj. Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C. Ostudź i przekrój na pół. Tak przygotowany biszkopt przełóż, wcześniej przygotowanym kremem przełóż biszkopt, drugą połowę galaretki wylej na ciasto. Dodaj żelki. Odstaw tort na 3 godziny do lodówki.
Nasz tort z żelkami w środku jest gotowy. Zapewne pokocha je każde dziecko i nie tylko. Tort jest pyszny i bardzo efektowny.
Skoro już wiesz, jak zrobić tort z żelkami wykorzystaj mój przepis i przekonaj się sam.
Alergeny w torcie z żelkami
Lista alergenów dla tortu z żelkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tortu z żelkami
Do przygotowania tortu możesz wykorzystać dowolny smak galaretki.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.