Przepis na tołpygę pieczoną krok po kroku
- Cytryna 90 g 1 szt
- Koperek 45 g 1 pęczek
- Masło 20 g 1 łyżka
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Tołpyga filet 600 g
Rybę umyj i osusz, podziel na mniejsze kawałki. Posyp ją solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
W miseczce wymieszaj ze sobą masło, drobno posiekany koper i posiekany czosnek. Tak powstałym masłem wysmaruj rybę. Rybę owiń folią spożywczą i przełóż do lodówki na 30 minut.
W naczyniu żaroodpornym poukładaj kawałki ryby. Cytrynę pokrój w plastry i ułóż na rybie.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Tołpyga pieczona - cechy przepisu
Więcej o tołpydze pieczonej
Tołpyga pieczona to świetny wybór dla wszystkich miłośników ryb. Ta ma wyjątkowy smak i delikatne mięso. To świetna alternatywa dla karpia. Ta ryba jest naprawdę wspaniała, a przy tym lekka. Idealnie komponuje się z ryżem czy kaszą. Można podawać ją także z pieczonymi ziemniakami. Tak przygotowany filet będzie dobrym wyborem na diecie redukcyjnej.
Przepis na tołpygę pieczoną jest niezwykle łatwy, dlatego poradzą sobie z nią nawet osoby początkujące. Całość jest smaczna, ale bardzo prosta. Do tego dania nie potrzeba zbyt wielu dodatków, gdyż to ryba gra w nim główną rolę. Wystarczy odrobina ziół, by podkreślić jej smak i sprawić, by była naprawdę wspaniała. To idealny wybór dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. Ta ryba jest bardzo łatwa, ale dzięki temu naprawdę fantastyczna.
Rybę najlepiej przygotować w piekarniku, dzięki temu będzie lekkostrawna i delikatna. Tak przygotowana może stanowić część diety lekkostrawnej, a także sprawdzi się w menu najmłodszych. To obróbka termiczna bardzo korzystna dla zdrowia. Stanowi świetną alternatywę dla smażenia, podczas którego powstają substancje niekorzystne dla zdrowia organizmu.
Jeśli zastanawiasz się jak upiec tołpygę, by była miękka i soczysta, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Ryba z niej powstaje bardzo delikatna, dzięki czemu mięso rozpływa się w ustach. Dodatek masła i ziół świetnie wpływa na jakość mięsa, ale również smak. To ryba, która nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Smakiem przypomina karpia, rybę bardzo lubianą w Polsce. Tołpyga, choć mniej znana, jest również warta wypróbowania. Głównie ze względu na dużą zawartość białka w mięsie, ale także dla cennych kwasów Omega 3, których zwykle w diecie brakuje. Te kwasy tłuszczowe wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, nerwowego, a także odpornościowego. To dlatego udział tej ryby w codziennym menu jest tak korzystny dla zdrowia. Ten sprawdzony przepis pozwala na przemycenie tołpygi do diety w sposób naprawdę pyszny.
Rybę dobrze jest podawać z warzywami, dzięki czemu można stworzyć naprawdę zbilansowany posiłek, dostarczający wszystkiego co niezbędne. Rybę można piec w folii, jednak nie jest to konieczne. Najlepiej w tym przepisie sprawdzi się filet, ale można również upiec rybę w całości. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić tołpygę, by była delikatna, a przy tym bardzo smaczna.
Wartości odżywcze tołpygi pieczonej
Energia i białka
(191g)
Węglowodany w tołpydze pieczonej
(191g)
Tłuszcze
(191g)
Witaminy w przepisie na tołpygę pieczoną
(191g)
Składniki mineralne w przepisie na tołpygę pieczoną
(191g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tołpydze pieczonej
Lista alergenów dla tołpygi pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tołpyga filet