Przepis na tołpygę pieczoną krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Rybę umyj i osusz, podziel na mniejsze kawałki. Posyp ją solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.

W miseczce wymieszaj ze sobą masło, drobno posiekany koper i posiekany czosnek. Tak powstałym masłem wysmaruj rybę. Rybę owiń folią spożywczą i przełóż do lodówki na 30 minut.

W naczyniu żaroodpornym poukładaj kawałki ryby. Cytrynę pokrój w plastry i ułóż na rybie.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Tołpyga pieczona ułożona w naczyniu z cytryną.
tołpyga pieczona
Koszt przygotowania dania
66.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
241 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
0

Tołpyga pieczona - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tołpydze pieczonej

Tołpyga pieczona to świetny wybór dla wszystkich miłośników ryb. Ta ma wyjątkowy smak i delikatne mięso. To świetna alternatywa dla karpia. Ta ryba jest naprawdę wspaniała, a przy tym lekka. Idealnie komponuje się z ryżem czy kaszą. Można podawać ją także z pieczonymi ziemniakami. Tak przygotowany filet będzie dobrym wyborem na diecie redukcyjnej.

Przepis na tołpygę pieczoną jest niezwykle łatwy, dlatego poradzą sobie z nią nawet osoby początkujące. Całość jest smaczna, ale bardzo prosta. Do tego dania nie potrzeba zbyt wielu dodatków, gdyż to ryba gra w nim główną rolę. Wystarczy odrobina ziół, by podkreślić jej smak i sprawić, by była naprawdę wspaniała. To idealny wybór dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. Ta ryba jest bardzo łatwa, ale dzięki temu naprawdę fantastyczna.

Rybę najlepiej przygotować w piekarniku, dzięki temu będzie lekkostrawna i delikatna. Tak przygotowana może stanowić część diety lekkostrawnej, a także sprawdzi się w menu najmłodszych. To obróbka termiczna bardzo korzystna dla zdrowia. Stanowi świetną alternatywę dla smażenia, podczas którego powstają substancje niekorzystne dla zdrowia organizmu.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec tołpygę, by była miękka i soczysta, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Ryba z niej powstaje bardzo delikatna, dzięki czemu mięso rozpływa się w ustach. Dodatek masła i ziół świetnie wpływa na jakość mięsa, ale również smak. To ryba, która nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Smakiem przypomina karpia, rybę bardzo lubianą w Polsce. Tołpyga, choć mniej znana, jest również warta wypróbowania. Głównie ze względu na dużą zawartość białka w mięsie, ale także dla cennych kwasów Omega 3, których zwykle w diecie brakuje. Te kwasy tłuszczowe wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, nerwowego, a także odpornościowego. To dlatego udział tej ryby w codziennym menu jest tak korzystny dla zdrowia. Ten sprawdzony przepis pozwala na przemycenie tołpygi do diety w sposób naprawdę pyszny.

Rybę dobrze jest podawać z warzywami, dzięki czemu można stworzyć naprawdę zbilansowany posiłek, dostarczający wszystkiego co niezbędne. Rybę można piec w folii, jednak nie jest to konieczne. Najlepiej w tym przepisie sprawdzi się filet, ale można również upiec rybę w całości. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić tołpygę, by była delikatna, a przy tym bardzo smaczna.

Wartości odżywcze tołpygi pieczonej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(191g)
Energia (kalorie)
126.24 kcal
241.12 kcal
Białko
14.40 g
27.50 g
Fenyloalanina
0.56 mg
1.08 mg
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany w tołpydze pieczonej

Na 100g
Na porcję
(191g)
Węglowodany
1.94 g
3.71 g
Węglowodany przyswajalne
1.46 g
2.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.48 g
0.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(191g)
Tłuszcz
6.62 g
12.64 g
Tłuszcze nasycone
2.91 g
5.56 g
Tłuszcze nienasycone
3.71 g
7.08 g
Tłuszcze jednonasycone
2.49 g
4.75 g
Tłuszcze wielonasycone
1.22 g
2.33 g
Cholesterol
57.39 mg
109.61 mg

Witaminy w przepisie na tołpygę pieczoną

Na 100g
Na porcję
(191g)
Witamina A
47.76 µg (mcg)
91.23 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.35 mg
Witamina B12
1.20 µg (mcg)
2.30 µg (mcg)
Witamina C
11.64 mg
22.24 mg
Witamina D
19.37 µg (mcg)
37.00 µg (mcg)
Witamina E
0.57 mg
1.10 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
24.60 µg (mcg)
46.99 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.07 mg
0.13 mg
Niacyna
1.40 mg
2.68 mg
Foliany
22.00 µg (mcg)
42.02 µg (mcg)
Beta karoten
4.55 µg (mcg)
8.69 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tołpygę pieczoną

Na 100g
Na porcję
(191g)
Sód
42.76 mg
81.68 mg
Potas
326.69 mg
623.98 mg
Wapń
50.44 mg
96.35 mg
Fosfor
333.88 mg
637.72 mg
Magnez
27.30 mg
52.14 mg
Żelazo
1.39 mg
2.65 mg
Cynk
1.24 mg
2.37 mg
Miedź
0.07 mg
0.12 mg
Mangan
0.13 mg
0.24 mg
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tołpygi pieczonej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tołpydze pieczonej

Lista alergenów dla tołpygi pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tołpyga filet

Cena przygotowania tołpygi pieczonej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
90 g
1 szt
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Koperek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Tołpyga filet
600 g
21.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
63.00
Za 600 g
Koszt składników
74.30
Jak oceniasz przepis na tołpygę pieczoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób