Czy ryba tołpyga jest zdrowa?

Czy ryba tołpyga jest zdrowa
Czy ryba tołpyga jest zdrowa
ikona podziel się
Opublikowano: 13.06.2023 r., 0:48 | Autor: Oliwia Gawron

Ryba tołpyga podobnie jak inne rodzaje ryb jest niezwykle cenna i bogata w składniki mineralne dlatego warto włączyć ją do naszego jadłospisu. Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA.

Czy ryba tołpyga jest zdrowa? Co jeszcze warto wiedzieć?

Tołpyga to ryba tak samo cenna i wartościowa jak inne rodzaje ryb dlatego koniecznie włącz ją do swojego codziennego jadłospisu. Możesz przygotować ją na różne sposoby, smażona, pieczona, na parze czy gotowana jest tak samo pyszna w smaku.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Pamiętaj, że cenne wartości odżywcze zawarte w rybie znajdziemy tez w owocach morza czy dobrej jakości paluszkach krabowych. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na sushi z surimi.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować też ryż, zaopatrz się jednak w specjalny ryż do sushi.

Dodatkowo pamiętaj, że ryż charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie nie wskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Jednak najniższym indeksem glikemicznym i najwyższą zawartością błonnika będzie charakteryzować się ryż brązowy. Jeśli nie masz przeciwskazań zdrowotnych to rodzaj ryżu naprawdę nie ma większego znaczenia.

Dokładnie jak zrobić sushi z surimi opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się jakie są smaczne. Będzie to dobry pomysł na pyszne przekąski na imprezę.

Sushi z surimi to idealny pomysł na włączenie do Twojej diety ryb, które są niezwykle cenne. Składniki są ogólnodostępne w przystępnych cenach, a sushi to będzie bardzo dobry pomysł na spotkanie ze znajomymi, domowe sushi idealnie sprawdzi się też na imprezę.

Skoro już wiesz czy ryba tołpyga jest zdrowa i jakie ryby jeść koniecznie włącz je do swojego jadłospisu i pokochaj smak ryb.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto