Tartiflette

Opublikowano: 01.06.2023 r., 21:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuska zapiekanka ziemniaczana z serem
Tartiflette
Tartiflette, co innego jak ziemniaczane zapiekane danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację ze znajomymi.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
207 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki młode (1000 g)
  • Ser edamski (300 g)
  • Cebula szalotka - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (250 g)
  • Śmietana 18% - 1 opakowanie (200 g)
  • Wino białe wytrawne - 1 kieliszek (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na tartiflette krok po kroku

Ziemniaki obierz i ugotuj, a następnie odcedź. Cebule, czosnek i boczek drobno posiekaj.

Na rozgrzanej patelni, podsmaż boczek. Dodaj posiekany czosnek i cebulę, całość podsmaż.

Wlej białe wino i gotuj, dopóki odparuje.

Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Na warstwę ziemniaków dodaj przez smażony boczek, cebulę i czosnek.

Dodaj plastry sera oraz warstwę śmietany.

Całość wstaw do piekarnika na 30 min i piecz w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na tartiflette
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat tartiflette

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Dzisiejsza zapiekanka z ziemniaków zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Zapiekanka tartiflette powstaje połączenia ziemniaków, boczku, cebuli, czosnku oraz śmietany, a także sera żółtego.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree.

Dokładnie jak zrobić tartiflette opisuję nieco niżej, dlatego poznaj mój przepis i przekonaj się, że jest to doskonały pomysł na obiad lub na kolację nie tylko na zimowe wieczory.

Francuska zapiekanka z ziemniaków z cebulką sprawdzi się idealnie na każdą okazję dlatego poznaj mój przepis na tartiflette.

Alergeny w tartiflette

Lista alergenów dla tartiflette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser edamski
    • Śmietana 18%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze tartiflette

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania zapiekanki możesz użyć dowolnego rodzaju sera.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
172.88
207.45
Białko (g)
7.03
8.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
10.78
12.93
Węglowodany przyswajalne (g)
9.53
11.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.25
1.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
11.14
13.37
Tłuszcze nasycone (g)
6.46
7.75
Tłuszcze nienasycone (g)
4.68
5.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.74
4.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
1.13
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.02
Brak danych dla: ser edamski, śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.06
33.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
51.25
61.50
Witamina B6 (mg)
0.23
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.39
Witamina C (mg)
10.71
12.85
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.15
Witamina E (mg)
0.14
0.17
Retinol (µg (mcg))
50.79
60.95
Tiamina (mg)
0.09
0.11
Ryboflawina (mg)
0.11
0.13
Niacyna (mg)
1.09
1.31
Foliany (µg (mcg))
12.52
15.02
Beta karoten (µg (mcg))
4.92
5.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
251.90
302.28
Potas (mg)
306.71
368.06
Wapń (mg)
132.35
158.82
Fosfor (mg)
144.81
173.77
Magnez (mg)
20.71
24.86
Żelazo (mg)
0.62
0.74
Cynk (mg)
0.94
1.13
Miedź (mg)
0.08
0.09
Mangan (mg)
0.10
0.12
Brak danych dla: śmietana 18%, wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tartiflette 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tartiflette

Koszt składników
54.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki młode
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Ser edamski
300 g
3.60
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 300 g
Cebula szalotka
100 g
1 sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Boczek wieprzowy bez kości
250 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Śmietana 18%
200 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Wino białe wytrawne
100 ml
1 kieliszek
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Koszt składników
54.40